Blogy o vaření - nahoďte inspiraci

Fotoalbum tématu (2) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
razorblade  04.07.12 16:48
Blogy o vaření - nahoďte inspiraci

vim, ze to s modnim peklem nema moc spolecneho, ale dejte mi nejake tipy na blogy o vareni nebo peceni. varit a pect moc neumim, ale obcas me popadne zachvat kreativity a stejne jako v mode bych se rada inspirovala jinymi lidmi, ne jen casopisy. zatim jsem objevila jen uzasny blog http://www.catalinapece.blogspot.com

dejte tipy i na neco dalsiho:)

Stránka:  1 2 3 4 5 Další »

  Reakce:
 
Mylady2
12409 příspěvků 04.07.12 17:07

Cuketka občas něco uvaří:-) www.cuketka.cz

 
mikita.miki
1931 příspěvků 04.07.12 17:13

Šárčina škola vaření, tu mám taky ráda

 
Kralovna Bitche
382 příspěvků 04.07.12 17:27

tak to já vařím ráda a hodně - osvědčená klasika - Cuketka. Nejen o vaření, ale o všem kolem se skvělou komunitou lidí.
pokud chceš nějaké zpracování potraviny, kterou neznáš, doporučuji google a toprecepty.cz. Tam jsou všechny recepty desetkrát vyzkoušené a s komentáři od lidí, kteří je zkoušeli. Zatím jsem neudělala žádný, který by se nepovedl.
Pokud Asie, pak http://www.vietfoodfriends.cz/
A rozhodně Šárčina škola vaření http://dolcevita.blog.cz/

 
bestia
2296 příspěvků 04.07.12 17:45

.

Příspěvek upraven 21.10.16 v 12:42

 
bestia
2296 příspěvků 04.07.12 17:46

.

Příspěvek upraven 21.10.16 v 12:43

 
Kralovna Bitche
382 příspěvků 04.07.12 18:08

Jo, a překvapivým zdrojem inspirací může být časopis Albert. Vážně. :-)

 
MP Barbucha
3716 příspěvků 04.07.12 19:17

Časopis Albert píše úžasná Dita Pecháčková, která teď i vydala kuchařku. Doporučuji:-) Já sleduji cuketku a ráda vařím i podle Šárčiny školy vaření. Nejsem teď týden u počítače, pak sem hodím odkazy na další své oblíbené blogy.
No a koho zajímá sushi, tomu samozřejmě doporučuji svůj blog na www.sushiqueen.cz Zatím se mu nevěnuji tak, jak bych chtěla, ale děti už povyrostly a chystám tam spoustu návodů a tipů pro domácí přípravu sushi. Teď nedávno jsem psala velmi podrobný návod na přípravu rýže, podle kterého se snad ani nedá pokazit :-)

 
razorblade  04.07.12 19:18

@Kralovna Bitche joooo… v tom si rada taky listuju… ale jeste jsem nemela odvahu z toho nic zkusit, protoze mam radsi, kdyz mi to nekdo napise po lopate jako idiotovi (kterym ja v oblasti vareni jsem:)

 
majam
271 příspěvků 04.07.12 21:54

@Kralovna Bitche souhlasím s Albertím časopisem, jinak u mě vyhrává apetitonline. cz a pak recepty. cz /nejde o blog, ale recepty s hodnocením a komentáři kuchařek a kuchtíků, které je vyzkoušeli/

 
teresaK
55 příspěvků 04.07.12 21:57

Vše mé oblíbené už bylo asi řečeno, ale taky se moc ráda inspiruji na Apetitu - http://www.apetitonline.cz/. Nedávno jsem taky narazila na nový blog http://koketovanisvyzivou.blogspot.cz/, ještě tam toho sice moc není, ale je mi sympatický.

@MP Barbucha Váš blog je jedním slovem super! Mám to štěstí, že si tatínek za druhou ženu vybral vietnamku, takže mi sushi dělá často. Je děsně návykové ;)

PS: ha tak než jsem to dosmolila tak už padl i Apetit :)

 
Kralovna Bitche
382 příspěvků 04.07.12 22:44

Já jsem z Alberta zkoušela třeba borůvkovou zmrzlinu, a řeknu Vám, že to je gastroorgasmus. Akorát nesmí být úplně zmrzlá, aby se dala nabírat.
@MP Barbucha Jmenuje se to deník Dity P. že? Na těch fotkách je někdy hrozně umělá a mě nesympatická, ale recepty má skvělé. :-)

 
viktorka_od splavu
7438 příspěvků 04.07.12 22:49

@mp Barbucha: chtěla bych se zeptat, a neberte to prosím jako nějakou prudu: suši mi hrozně chutná, obzvlášť s omáčkou z wasabi (snad to neni nějaké fopa, jí se to tak správně? jednou nám v údajně origoš suši restauraci nutili nějaké ty zámotky polité dresingem ala Helmans tatarka, příšernost, vrátili jsme to a obsluha se strašně divila, že prý to tak zákazníci vyžadují, oni vědí že to tak nemá být, ale přizpůsobili se poptávce)
někde jsem četla, jaké parazity mohou obsahovat syrové ryby. existuje v téhle oblasti nějaká veterinární kontrola surovin nebo něco podobného? nemusím se bát? podotýkám že nemám na mysli obligátní salmonelu nebo nějaké podobné bakterie z nečisté přípravy jídla, to v žádném případě. myslím primárně rybí parazity. třeba je maso na suši z nějakých uzavřených chovů ryb kde toto nehrozí? opravdu by mě to zajímalo a ráda bych se dobře najedla bez obav (bohužel u Vás asi ne, jsem z Brna, jinak bych to neřešila a důvěřovala s chutí Vašim výrobkům:-)

 
MP Barbucha
3716 příspěvků 05.07.12 14:17

@viktorka_od splavu
To, že po nich nějakou příšernou variaci na sushi vyžadují zákazníci, je trapná výmluva. Oni mají restauraci a co nabízejí je jejich věc. Bohužel v našich restauracích běžná věc. Kdyby raději nabízeli kvalitní a chutné sushi, díky kterému se k nim lidi na ně naučí chodit… Žádná majonéza na tradiční sushi nepatří, když už tam musí být, měla by být ve vnitř třeba v kombinaci se smaženou krevetou. Není to sice tradiční, ale i v Japonsku se to tak jí. Když sushi čímkoliv polijete, řasa se okamžitě ´rozblemcá´ a nebude už dobrá. Proto si i do sójové omáčky namáčíme sushi až těsně před konzumací.

 
MP Barbucha
3716 příspěvků 05.07.12 14:22

K těm papazitům - ryby parazity obsahují a při chovu se tomu nedá zabránit. Řeší se tošokovým zmražením ryb těsně po výlovu, ještě na lodi. Takže veškeré rybí maso, které se nám dostane na stůl, tímto mražením prošlo a to, že výrobci sushi (někteří) tvrdí, že používají jen čerstvě vylovené ryby, je marketing. Svět chce být klamán :-)
Zrovna na toto téma chystám článek..

 
Ani  05.07.12 15:19

@MP Barbucha Dík za zajímavé info. Předpokládám, že tohle protiparazitní zmražení se nějak liší (dobou, teplotou?) od hloubkového zamražení pro uchovávání, je to tak? Resp. je ve výsledku rozdíl mezi „čerstvým“ lososem, kterého koupím na pultě, a lososem z mrazáku?

 
petaTom
29 příspěvků 07.07.12 22:55
Ach jo

Když jsem viděla úvod diskuze říkám si super, něco takového přesně potřebuji, ale všechny odkazy mě zatím dost zklamali. Jsem mladá holka, která nemá tolik času nazbyt, ani pro koho vařit, ale přesto něco jíst musí. :) To neexistují nějaké blogy pro lidi jako já? Co se chtějí inspirovat a nechtějí každý den jíst to samé, chodit po hospodách, nebo prolézat miliardu receptů na internetu? Připadá mi zbytečné orientovat se na cizí kuchyni (Italie, Amerika), když suroviny, které jsou k tomu potřeba jsou drahé, špatnědostupné a nekvalitní (většinou mražené). Na to vietnamské jídlo nemám odvahu, ale určitě někdy nějaký jednoduší recept zkusím (klidně poraďte :)).
Nejsympatictejsi je mi asi to koketovanisvyzivou, ale pak tam slečna prdne nějakou perlu jako tortilu s krevetama a to mi teda připadá hrozné. Tadyto hraní si na gurmána, tím že tam prdnu „zajímavou surovinu“ a na zbytek se vykašlu moc nemusím. Šárčina škola vaření má sice obsahově dobrý potenciál ale ta nepřehlednost a barevné kombinace stránek mě zabíjí (stejně tak gurmánka).
Takže kdybyste měl někdo tip na nějaký podobný blog určitě budu ráda :)
A Albertu se mi vůbec nechce věřit protože jsem tam viděla zatím jedno jídelnovitě vyhlížející dušené maso se žampiony, ale budu se mít na pozoru. :D
Abeautifulmess Tady jsou docela zajímavé jednoduché recepty a vychytávky, ale bohužel z Ameriky, takže sortiment věcí z prášku naprosto jiný, spousta věcí je neproveditelných.

 
Ani  08.07.12 01:05

@petaTom Pokud to bereš takhle, můžeš vařit podle Babicy :)
Podle mě nejsou ani tak důležité samotné recepty, jako naučit se zacházet s danými surovinami, získat cit, což dané blogy relativně splňují. Zrovna ta zavrhovaná Italská kuchyně se dá vařit i levně a i z dostupnýh surovin poměrně bez problémů a je ve své podstatě jednoduchá a rychlá.
Holt food blogy píšou lidi, co to baví, pro jiné lidi, co to baví. Těžko bude něco takového psát někdo koho to nebaví. Nebo ten koho to baví, pro ty, co vaří z nutnosti.

 
petaTom
29 příspěvků 08.07.12 01:53

@Ani Já netvrdím, že mě vaření nebaví, ba naopak, tak jsem to nemyslela. Myslím tím spíš takové nápady jak si jednou za týden udělat něco pořádného na zub, ne jen něco pro okrasu. Máš pravdu, že italská kuchyně je i úplně jednoduchá a dbá se hodně na „čistotu“ chutí surovin, to mě ale právě nebaví, to podle mě není vaření, ale strkání surovin do hrnce. :) Mě právě strašně baví mixovat chutě a koření.
A na Babicu teda nekoukám protože je mi strašně nesympatickej. A prostě když si udělám „burger“ z kaiserky s ledovým salátem a vepřovou kotletou a skvěle si to ochutím, je to měkoučké tak to vůbec nepovažuju za něco špatného, jako třeba Polreich. Když se podívám kolik je různejch receptů z ciabatou, kozím sýrem a surovinama co do typickýho „burgeru“ nepatří, tak kdo má právo tvrdit že kaiserka je něco míň než nějaká ciabatta (která mi mimochodem vůbec nechutná) :D
A to co ty říkáš v té druhé větě to je zajímavé, protože můj problém s těmito blogy je takový že jsou to spíš opravdu kuchařky, než inspirace a ukázka zajímavých technik. (Ale je pravda že jejich důkladnou analýzu jsem nedělala) V tomhle je třeba skvělá Nigella (a teď nevim příjmení), ale zas to neni lokální a těžko sehnatelný přeložený.
No tak jsem to chtěla trošku upřesnit, protože tak jak to pochopila Ani jsem to opravdu nemyslela, tak snad jsem se do toho ještě víc nezamotala. :)

 
top topic
949 příspěvků 08.07.12 06:13

Kdyz te bavi mixovat chute a koreni, tak zkus indickou. Koreni sice nesezenes v supermarketu, ale na netu v obchodech s korenim nebo kamennych specialkach neni problem. A ze tam toho k mixovani je:-) a jeste si porid hmozdir, bez toho ani ranu.
Nevim, co myslis tim mixovanim koreni, ale podle me ty smesky aka turecka smes, italska pohoda a podobne nesmysly akorat zabiji chut jidla, byva tam toho proste moc.
A na kaiserky se vykasli, to je jen navonena bida. Predpekane dovazene pecivo, ktere je uz po rozpeceni jak strouhanka. A kaiserka i ciabatta z obchodu byvaji tragicke vzdy (obcas jsem nucena neco z peciva koupit, tak to vim:-) jestli si chces jednou za tyden udelat neco poradneho, tak to nesid a udelej si k tomu i domaci pecivo;-)
K tem webum: cuketka rozhodne neni jen kucharka, a kdyz uz tam jsou nejake recepty, je u nich dukladne popsana technologie pripravy, vsechny postupy, clovek se z toho inspiruje pro dalsi recepty a mnohdy zjisti, ze nejakou upravu potraviny dela blbe, nebo ze to jde jeste lip. O diskuzich tam ani nemluvim, tam jsem se dozvedela opravdu dost veci. A aby jeden mohl poradne experimentovat s varenim, musi mit dukladne zmaknute zaklady vareni a to ma fakt malokdo. I zenske, ktere vari denne, delaji zakladni chyby, vcetne tech, co si msli, ze umi varit:-) taky si to totiz myslim a obcas se mi dostane pekne vychovne tafky:- d

 
petaTom
29 příspěvků 08.07.12 13:01

@top topic Jo, s tím pečivem máš pravdu, právě že bych si mnohem raději upekla housky, nebo vánočku (pro mě zatím nedosažitelný vrchol kuchařského umění), než-li nějaký koláč, nebo muffiny. (Tím se moc nenajím :D) Ale dá se vůbec udělat v normální troubě? Jestli se tím na internetu někdo zabývá tak šup s odkazem. (cuketka to má spíš teoretický ten článek o chlebu)
Indicka kuchyně mě strašně chutná, takže opět kdyby se tím někdo na internetu zabýval v domácích podmínkách taky by to bylo super. Pár koření doma mám, takže se dá sehnat i normálně v obchodech, ne jen přes internet, jenom e za to trošku připlatí. Směsovky právě zásadně nepoužívám, ale dovezla jsem si asi 4 směsi z Řecka, kde neni žádná sůl a je tam jenom to co má být a ty jsou skvělé. (např. Kopr a česnek).

PS: Když už jsme na tom MP, tak mě napadla docela dobrá paralela: také se nepotřebuji oháknout, zrovna když vidím nějaký trend, nebo jenom když jdu do divadla. Chci se oblékat hezky každý den, musí to plnit i praktické požadavky a nesmí to stát majlant. Stejný přístup aplikuji i na vaření. Proto bych třeba uvítala články typu co musí obsahovat základ šatníku, nebo jak kombinovat. (převedeno na vaření)

 
hana.alexandra
48 příspěvků 08.07.12 15:00

@petaTom zrovna indická kuchyně mi přijde hodně o experimentování a momentální chuti. Alespoň tak, jak ji beru já :). Vzhledem k tomu, že je indická kuchyně tak strašně rozmanitá, tak se mám šanci trefit. Cestou domů ve vlaku si usmyslím, že mám chuť na to, to a to, doma si udělám základ omáčky z rajčat, česneku, cibule a házím, co mi přijde pod ruku, podle pravidla „když to v tom hrnci dobře vypadá, bude to dobrý“. okořením podle nálady, vedle si uvařím basmati a je mi blaze :)

jsem kuchař začátečník, u nás se z lenosti vaří omáčky z konzerv (sice těch dražších a dobrých, ale stejně) a to mě před nějakou dobou přestalo bavit, tak jsem se do toho vrhla sama.

Mimochodem, zarazilo mě, jak jste, petaTom, tvrdila, že to není vaření, ale strkání surovin do hrnce. Co je tedy podle vás vaření? (fakt upřímně, asi to vidím jinak, chci se poučit)

 
hana.alexandra
48 příspěvků 08.07.12 15:02

a ještě jsem si vedle vygooglila blog o indické kuchyni, neprozkoumávala jsem ho podrobně, ale nevypadá to špatně: http://zoznamreceptyzindie.blogspot.cz/

 
Ani  08.07.12 15:52

Já si občas peču právě ciabatty, většinou když dělám pizzu, tak si udělám víc těsta a z části dělám je (což je ale chyba, protože pizza těsto nekyne, ale odpočívá v ledničce minimálně do druhého dne, kdežty ciabatty by měly hodinu dvě kynout v teple, dělám to z čisté pohodlnosti). Ochucuji česnekem nebo rozmarýnem, podle nálady. A pak už jenom do malé misky dobrý a výrazný olivák a máčet každé sousto, k tomu nějaký dobrý jablečný mošt… blaho :)

No a o tom, co je a co není vaření, diskutovat nebudu, to ať si srovná v hlavě každý sám.

 
top topic
949 příspěvků 08.07.12 20:58

@petaTom : no zrovna u cuketky v nejake diskuzi k pecivu jsem pobrala nejvetsi know how k peceni peciva. Ale obecne proste sosam postupne informace z ruznych blogu a postupne to davam dohromady:-)

@hana. alexandra: jo, to je, ja mela s tim experimentovanim na mysli spis napr zpracovani masa nebo i zeleniny.
Nakladatelstvi Svojtka kdysi vydalo kucharku Kuchyne Indie a jihovychodni Asie, koupila jsem ji v Levnych knihach ve vyprodeji, ze stejne rady je i Thajska kuchyne. Staly obe 150 kc.

Stránka:  1 2 3 4 5 Další »
 Váš příspěvek

Kurz základů práce s kůží.

Kdybyste nevěděli, co se zítřejším dlouhým zimním večerem, přijďte... Celý článek

Poslední článek:
Jak mě mrazilo při předvánočním nákupu bot

Letos do Vánoc zřejmě zrmznu. Nepovedlo se mi v řetězcích sehnat... Celý článek

Novinky e-mailem

Pekelné články Vám doručíme ještě zatepla.

Přihlásit