Brněnské tipy a triky

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Mia_Wallace
10 příspěvků 12.02.13 08:35
Brněnské tipy a triky

K založení tématu mě inspirovala diskuse o brněnských kavárnách a podnicích. Snad se obyvatelky/oby­vatele zbytku ČR nebudou zlobit, když tu bude ještě jedno brnocentrické téma :) Zdá se, že se na MP pohybuje hodně přispěvatelek z Brna - mohlo by být přínosné se podělit o nějaké ty zajímavosti ze všech oblastí - oblečení, kultura, nákupy, jídlo, spokojenost/nes­pokojenost se službami atd.

Já tedy začnu drobným nákupním tipem - v obchůdku Vom Fass na Minoritské mají výborné čepované Limoncino :)

Stránka:  1 2 3 Další »

  Reakce:
 
Olinka
2582 příspěvků 12.02.13 22:19

Budu se držet žrací tematiky a zmíním svůj nejoblíbenější obchod - sýrárnu na Radnické, vždy kupuju klasickou trojkombinaci sušená rajčata + sýr gran moravia + vážené máslo. Taky mají vynikající ricottu. Občas vezmu na vyzkoušení nějaký sýr ve slevě. Taky jsem viděla italskou salsicciu, ale ještě jsem nekoupila.

 
waw
336 příspěvků 12.02.13 22:35

@Olinka Moje trojkombinace je dosti podobná: máslo + gran moravia + 3. položka dle momentální nálady (ricotta, verena, mozzarela, syrovátka) :-)
Nedávno otevřeli ještě jednu prodejnu v NC Krpole.

Dále doporučuji Sklizeno na Křídlovické.

 
Mia_Wallace
10 příspěvků 12.02.13 22:52

Koukám, že obchod na Radnické profituje především z kombinace máslo + Gran Moravia, protože to je i moje oblíbená. Syrovátka mě zaujala, mají i nějaké ochucené, že?
Ještě bych se ráda zeptala, jestli nemáte některá zkušenost s pečivem z Preclíku na Gorkého? Mají tam něco zvláštního?

 
skylor
159 příspěvků 13.02.13 00:14

@Mia_Wallace Preclík je úplně super na pečivo, které berou z vícero pekáren a vybírají si opravdové dobroty. Nakupuju v něm prakticky denně pečivo s sebou do práce. Jsem unešená z křupavých(!) grahamových rohlíků, vlákninového chleba, úžasných koblih apod. A vše se dává do papírových sáčků.

Vyrábějí si sami obložené pečivo, náplně jsou na české poměry netradiční (např. sušená šunka, kozí sýr apod.). Dále berou sladké od Kokina a také tam poslední dobou vídám makronky.

Jinak je Preclík spíš zvláštní tím, že kromě pečiva tam skoro nic nemají:-) Opravdu se nejedná o typ potravin, kdy majitel chce uspokojit každého zákazníka. Preclík je opravdu zaměřen jen na svačiny. Např. ovoce tam mají každý den jen 2-3 druhy.

Rozhodně je ale návštěva zajímavým vizuálním zážitkem, kdy na obchůdku je patrný rukopis stejných architektů, kteří budovali vedlejší Rosebud.

 
skylor
159 příspěvků 13.02.13 00:17

Květinářství Rosebud na Gorkého - netradiční kytice, netradiční sortiment, netradiční prostředí. Na od stropu visí asi milion brček!

Nějaké foto tu:
http://www.bydleni.cz/clanek/Rosebud

 
Uživatel je onlineBugatti
4052 příspěvků 13.02.13 02:19

Také zůstanu u jídla. Kdo má rád maďarskou kuchyni, doporučuji obchůdek na Pekařské 22 nebo na Štefánikové (bohužel nevím číslo). Majitelé jsou různí, sortiment velmi podobný a skvělý. Papriky plněné zelím, mletá paprika i papriková pasta, vynikající klobásky. A ještě doporučím skvělé řeznictví na Bělohorské, asi v polovině cesty od Dělnického domu ke spalovně.

 
chekotay
410 příspěvků 13.02.13 08:16

@Mia_Wallace Žena se může utlouct po neochucené syrovátce. Mají tam i ochucené - aloe, vanilka, višeň - ale ty jsou prý hnusné.

 
smrtonoška  13.02.13 08:48

Gran Moravia je skvělý tip, doporučuji někdy navštívit i jejich prodejnu v NC Krpole, seženete tam čerstvé italské prosciutto na váhu (různé druhy) a za dobrou cenu. Nechápu, proč jsem ho neviděla i v tom obchodě na Radnické, přitom je to stejná firma… Nebo ho mají a jsem jenom slepá? :D

 
waw
336 příspěvků 13.02.13 08:58

@smrtonoška Já mám pocit, že sortiment masa už mají i na Radnické. Vzhledem k velikosti podejny tam asi nemají vše, co v Krpoli, ale nějaké produkty jsem tam viděla (velká chladící skříň vpravo od pultu).

 
MP Monny
480 příspěvků 13.02.13 09:19

@smrtonoška Zrovna včera jsem na Radnické koukala po prosciuttu na váhu, ale marně. A mimochodem kvalita gran moravie (rádoby parmazánu) šla za poslední půl rok rapidně dolů. Zatímco dřív měli dva druhy - dle stáří (kupovali jsme mladší na vaření a starší na chuť), tak dnes mají jen jeden a to velmi mladý. Evidentně kapacitně nestíhají a prodávají tak i to, co by mělo ještě zrát. Mimochodem mi někdo říkal, že měli „sklady“ v Itílii, jak tam bylo vloni zemětřesení a tím přišli o hodně sýra, ale to nevím, jestli je pravda.

 
top topic
949 příspěvků 13.02.13 10:01

@MP Monny: na Radnicke to maji vzadu, jde to spatne videt, je to v takovem vyklenku. Ale na pulte maji cenik, za kolik to prodavaji, mivaji parmskou sunku, pak nejakou no name, asi o polovinu levnejsi, je moc dobra, pak maji myslim i nejakou klasickou dusenou sunku. Taky tam maji mortadelu. Gran Moravii jen obcas na vareni, mam rada chutove vyrazne syry a Gran Moravia to pro me neni.
Kupujeme tam i mozzarelu z buvoliho mleka, ale ta mi vic chutna v italskych lahudkach v Kvetinarske pod Zelnakem. Ale porad je jejich obycejna mozzarela lepsi nez supermarketovy prumer.

 
Mylady2
12409 příspěvků 13.02.13 10:05

Ryby(tuňák, branzino), hovězí, krevety nebo kachní prsa kupuju v obchodě Borgo Agnese - maso už je naporcované a připravené na pánev nebo gril. Mají i dobré italské pečivo a salsiccia klobásky:-)

 
Uživatel je onlineBugatti
4052 příspěvků 13.02.13 10:12

@top topic Na Květinářské mají i skvělé čerstvé domácí těstoviny a gnocci. Ale já jsem byla hodná a Ježíšek mi nadělil strojek, takže vyrábím vlastní.

 
Mylady2
12409 příspěvků 13.02.13 10:14

@Bugatti ooo to je boží!!! Já je teda zatím kupuju… Buď u Emanuela nebo v La finestra. Nicméně jednou bych taky ráda vlastní domácí výrobu! Mňam!

Příspěvek upraven 13.02.13 v 10:17

 
Lola  13.02.13 10:16

V Koření od Sindibáda na rohu Šilingráku a Pekařské jsem objevila vynikající italské bazalkové pesto a mají tam i rakouský ořechový a dýňový olej. Velice mi také vyhovuje jejich směs koření na grilovanou zeleninu. Grilovaná cuketa, lilek, mrkev a pórek pokapané dýňovým nebo olivovým olejem a okořeněné od Sindibáda se v naší rodině staly populární přílohou k rybám a bílému masu.
Maso kupuji u Steinhausera, vždycky mi to ochotně připraví tak, jak potřebuju, a s kvalitou jsem byla zatím vždy spokojená.

 
Mia_Wallace
10 příspěvků 13.02.13 10:18

@top topic Vidíte, Květinářská je taky dobrý tip, chodím občas okolo a ještě nikdy jsem tam nevlezla, tak to musím napravit…
@MP Monny Na klesající kvalitu sýrů Gran Moravia jsem už stížnost slyšela, je to škoda. Zatím se mi zdá poměr cena/výkon slušná, tak uvidíme…

No a ještě pro milovníky sladkého - v poslední době jsem paf z obchodu Candy store, kde jsem objevila milované Flipz preclíky v čokoládě, Jelly Belly na váhu atd.

 
Uživatel je onlineBugatti
4052 příspěvků 13.02.13 10:19

@Mylady2 Zdaleka to není tak časově náročné, jak by si člověk myslel. Po krátkém zácviku a vychytání chyb je to dokonce poměrně rychlé. Ale chce to originální mouku. Zatím ji kupuji v e-shopu. Netušíte prosím někdo, zda se dá koupit v nějakém obchodě v Brně?

 
Uživatel je onlineBugatti
4052 příspěvků 13.02.13 10:22

@Lola Ano, koření na Pekařské a také v pasáži Alfa je skvělý tip. Pesto dělám vlastní, k tomu čerstvé domácí těstoviny… nebe v hubě!

 
top topic
949 příspěvků 13.02.13 10:58

@Bugatti: semolinu miva makro, pry, ja tam byla dvakrat a ani jednou se nepostestilo. Pokud sezenete, dejte vedet, pry maji petikilove baleni, sla bych s vama klidne na pul;-) Ja ji beru za 49 kc per kilo prave na te Kvetinarske. Meli ji jeste v lahudkach v pasazi na Svobodaku, stejna cena. Pak jsem semolinu videla v eshopu Monacoint., kilo za 33, ale zas postovne. Doruceni zdarma je az od 1000 kc.
Ty testoviny z Kvetinarske jsou fakt moc dobre, doporucuju, paradni jsou ravioly s lanyzem a ricottou.

 
Uživatel je onlineBugatti
4052 příspěvků 13.02.13 11:14

@top topic Já nakupuji na www.mojenudle.cz, kilo tuším za 43 Kč. Nakupovala jsem nějaké doplňky, tak jsem to vzala současně, ale jen kvůli mouce platit poštovné se mi také nechce. V Makru se příležitostně podívám. Máme ty rodinky rozmlsané! Ale děláme to rády… žejo!

 
MP_Emi
107 příspěvků 13.02.13 11:18

@Bugatti Hmm, tak originální mouku? Tak to bude asi lepší, když se na první pokus o domácí těstoviny lépe připravím. Strojek už mám, taky jsem ho dostala jako dárek. Mohla bych Vás poprosit o recept na domácí těstoviny a případně i o rady a tipy, jak na ně? Třeba jen link na osvědčené stránky s recepty a radami. Moc Vám děkuji.
Ostatním se omlouvám za OT, Brno mám ráda, takže diskuse o něm ráda čtu, ale moc do nich přispět nemohu, dlouho jsem v Brně nebyla, tak už možná mé oblíbené obchody a restaurace ani neexistují.

 
Uživatel je onlineBugatti
4052 příspěvků 13.02.13 11:27

@MP_Emi Zkušební beta verzi jsem dělala z obyčejné hrubé mouky; spíš ze strachu, abych nepokazila tu drahou originální. Dopadly dobře, chutnaly jako obyčejné české nudle. Jde to, ale není to ONO. Já nic neměřím a nevážím, takto mi to poradila paní, která žila v Itálii: Asi tak půl sáčku semoliny, dvě velká vejce, lžíci olivového oleje a vody tolik, aby vzniklo těsto husté jako plastelína. Nemusí se ani moc dlouho zpracovávat, protože později několikrát projede strojkem, než se bude krájet. Zabalit a nechat alespoň hodinu odležet. Pak několikrát projet strojkem od nejtlustšího po požadovanou tloušťku (dělám asi 4×). No a pak dělám lasaně, ravioli nebo projedu kráječem na požadovanou šíři. Důležité je podsypávat moukou, aby se to nelepilo, trošku nechat oschnout na sušáku (je na to takové speciální „ramínko“).

 
DanielaS
4603 příspěvků 13.02.13 11:36

Ja delam cerstve vajecne, na kazdych 100 g mouky 1 vejce a „trochu“ (olivoveho) oleje, tak pul lzice? Ony pak ty platky behem zpracovani neosychaji. Mouku teda dvakrat mletou semolinu, buhvi, cim se to da nahradit. A vysledek je o dost tuzsi nez plastelina.

Vyrobky Gran Moravie nekupuju, krom toho, ze ten tvrdy syr je pro me podivne chuti, je mi vrcholne nesympaticke to, ze na Morave nadoji mleko, to kamiony odvezou do Italie, tam udelaji syry a zase je vezou zpatky na Moravu. Coz mi prijde tak absurdni, ze koupim radeji syr, ktery se projel jen jednou.

 
MP Monny
480 příspěvků 13.02.13 11:37

@Bugatti My děláme domácí těstoviny i z obyčejné hladké mouky (ale když je semolina, je to samozřejmě lepší).

Stránka:  1 2 3 Další »
 Váš příspěvek

Kurz základů práce s kůží.

Kdybyste nevěděli, co se zítřejším dlouhým zimním večerem, přijďte... Celý článek

Poslední článek:
Jak mě mrazilo při předvánočním nákupu bot

Letos do Vánoc zřejmě zrmznu. Nepovedlo se mi v řetězcích sehnat... Celý článek

Novinky e-mailem

Pekelné články Vám doručíme ještě zatepla.

Přihlásit