Francouzky netloustnou

Fotoalbum tématu (6) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Anne-Ladybug
76 příspěvků 20.04.13 21:42
Francouzky netloustnou

Zrovna jsem to dočetla. Znáte tu knížku? Jaký na ni máte názor? A vážně francouzky netloustnou?

Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 19 Další »

  Reakce:
 
Modo Diino
225 příspěvků 20.04.13 22:11

Knihu neznám, vyjádřím se tak alespoň k poslední větě. Ano, francouzi celkově jedí tučné sýry a různé delikatesy, ale jedí pomalu a vychutnávají a taky toho nejedí tolik. I když je pravda, že někteří francouzi tloustnou, ale je jich méně než třeba čechů.

 
Kalanka
707 příspěvků 20.04.13 22:31

Ahoj, mně se knížka poměrně líbila, i když asi dost utržila překladem. Líbily se mi hodně některé recepty. Celkově to ale bylo psané dost pro Američanky, co nejsou zvyklé vařit apod., takže ten prostor ke zlepšení tam je obrovský. Pro běžnou českou ženu jsou některé aspekty popisované v knize běžné jako pro Francouzku.

 
holka
254 příspěvků 20.04.13 22:54

Knížku jsem nečetla, ale ve Francii vídám stejně reklam na hubnutí, jako u nás. A Francouzky tlusté i tenké…
A je pravda, že běžné menu v restauraci tam mám problém sníst, bývá toho hodně a já nejím zrovna jako ptáček.
Takže ty, které netloustnou asi nejedí :-)

 
avionne  21.04.13 08:45
francuzska rodina typu Stihla:)

No ja keď som bola na vymennom pobyte vo francuzskej rodine tak som rychlo pochopila preco je cela rodina stihlunka - oni jedli naozaj 3×denne, co bolo pre mna, neustaleho uchmatkavaca hrozne! Ale naozaj striktne medzi jedlami sa neurodilo ani jablcko - rano fajn ranajky o 7, obed o 12 (to sa este dalo ak bol clovek zamestnany a nemyslel na nieco,,dobre") ale dalsie jedlo bolo vecera o 20:00! Ja som sa isla zblaznit, bola som hladna hladna hladna ale v zivote by som to nepovedala nahlas natoz po francuzsky. Potom sa mi pri veceri stala taka vtipna prihoda ked som taka vyhladovana zocila struhanu mrkvicku, tu ja rada, tak som si s ulavou nalozila viac az som vzbudila pobavenie pri stole (co ma konstatne nutilo si nakladat inak male a sposobne porcie ako ostatni) a potom som zistila…ze to nie je sladka mrkvicka s citronom ako u nas ale osolena s olivovym olejom :P a zo slusnosti som ju celu zjedla (vecera trvala viac ako 2 hodiny tak sa to nejako podarilo).To je druhy aspekt, to nekonecne dlhe jedenie. Knizku som necitala ale ak by v nej doslo k odhaleniu ako tento jav aplikovat tak by som do toho isla:)

 
Ems
1482 příspěvků 21.04.13 09:58

Jedí kvalitně, zdravě, a ne na kvanta jako tady, i malé dítě vám je schopné vysvětlit co vše má obsahovat zdravý oběd, svačina. Školní jídelny mají mnohem lépe udělané. Hraničí to sice s indoktrinací, ale funguje to..

 
Robena
1257 příspěvků 21.04.13 10:13

A ja si vsimla, ze potraviny v levnejsich supermaketech ve Francii jsou chutove o tridu vys nez potraviny u nas. Moc me mrzelo, kdyz Carrefour na Smichove nahradilo Tesco.
Jeste jeden postreh - jedno leto jsme bydleli v sirsim centru Parize a ja byla na ulicich nejmohutnejsi zena. Dalsi sezonu se pobyt odehral na predmesti, hned za rohem mcdonalds - a vida, hned jsem vizualne zapadla a poprve jsem videla tluste Francouze (krome G. Depardieho).

 
modny guru
280 příspěvků 21.04.13 10:38

Aj tak Francúzsky patria medzi najštíhlejšie Európanky spolu s Taliankami.

 
MP estate
150 příspěvků 21.04.13 10:47

Knizku mam v anglictine, uz to tu niekto pisal, je to pisane pre anglo-sasky sposob zivota, vyzdvihuju tam hlavne domace varenie, ziadne polotovary, pravidelne a pomaly jest.
Zila som niekolko rokov vo FR, nemam pocit, ze by francuzky netloustli. Hlavne co sa tyka mladej generacie, ktora oblubuje fast food rovnako ako mladez vsade na svete zacina byt vela obeznych francuziek. Ale je pravda, ze v ramci starsej generacie je pomer obeznych zien mensi ako u nas.
Hlavny rozdiel vidim v skladbe jedla, ku kazdemu jedlu sa podaval salat alebo zelenina upravena na milion sposobov…nejedli v takom mnozstve zemiaky ako u nas, knedliky vubec no na druhej strane jedli ku kazdemu jedlu biele bagety…

 
Ems
1482 příspěvků 21.04.13 10:47

Jen tak abych porovnala jídlo tam, tak u mé „české“ babičky. Se nejprve dá na stůl polévka a očekává se, že si každý dá plný talíř, pak se přinese hlavní jídlo(opět přeplněný talíř), o tom že knedlíky a zelí a tučné ne vždy kvalitní maso nejsou úplně dietní oběd ani nemluvím, pak se přinese koláč. Není tam tolik chodů, ale je se obrovská množství.
U „francouzské“ babičky se přinese an stul nakrajená zelenina a každý si naloží, jenže si každý vezme třeba dvě kolečka rajčete a malou kopičku mrkve. Pak se přinese hlavní jídlo (zase je tam horda zeleniny), k tomu se ještě jí salát, jenže zase porce jsou opravdu malinké. Pak se přinesou sýry, ale každý s vezme tenoučký plátek, a k dezertu se většinou přinesou jogurty nebo ovoce, (koláče a tak jsou také ale není to typické). Samozřejmě, že tohle je jen moje osobní zkušenost, ale to že si dáte menší porce, a jíte to pomalu protože si u toho povídáte tak to má nějaký efekt.
Je to ve výchově a přístupu k jídlu. Otec říká, že Češi jedí, aby uspokojili základní potřebu a Francouzi pro radost. Je v tom hodně pravdy.
Co si pamatujete z jídelny ve školce? Já teda, že jsem se u jídla trápila, protože jsem musela mlčet, a byla jsem nucena dojíst to jídlo. A když dítě nemá hlad, nebo mu to nechutná? Nezájem nevstane od stolu dokud to nedojí.

 
Messalinna
94 příspěvků 21.04.13 11:00

Já jsem knížku četla, dokonce je pak několik dalších dílů (dva další jsou myslím od stejné autorky, další dva nebo tři jsou ještě od jiné, ale na stejný způsob)
Mám ráda Francii, mám ráda francouzskou náturu a mentalitu. Opravdu si myslím, že hlavní důvod je, že my Češi přistupujeme k jídlu jinak. Polotovary, málo čerstvých potravin, jídlo je „jídlo“, uspokojení základní potřeby. Ve Francii neexistuje nic jako „kdo dojí první, je král“ nebo „rychle to sněz ať se můžeš dívat na televizi“ U nich večeře trvá klidně i několik hodin a je to takový „obřad“

 
modny guru
280 příspěvků 21.04.13 11:04

@Ems
Absolutny suhlas, v skolke to bolo hrozne, to iste aj na zakladke. Dokonca aj teraz sa na mna ludia divne pozeraju, ked moj obed pozostava z vela malych chodov. Pytaju sa: Preco si nenaberies normalne plny tanier masa a zemiakov? V prvom rade preto, ze mi to tak chuti, pri jedle musim mat vsetky chute, aby som citila, ze som uspokojena:). Taktiez mi hovoria, ze z tej zeleniny nemam ziadnu energiu, ale ved ked si ju polejem olivovym olejom? Je moj oblubeny:) A francuzske syry, to je uz ina kapitola!
Tento sposob stravovania som si kedysi vybrala reflexivne, tato kniha vtedy neexistovala a vo Francuzsku som vtedy este ani nebola. Citim sa tak lahko, nepotrebujem sa napchavat medzi jedlami. Ked teraz zjem nieco fastfoodove, je mi z toho zle, tazko, naduva ma, uplny opak mojej francuzskej stravy.

 
modny guru
280 příspěvků 21.04.13 11:05

@Messalinna
Ano, Francuzi su bohemi, oni si to narozdiel od nas uziju. A nehovorim len o jedle.

 
HertaDeOran
866 příspěvků 21.04.13 11:06

@Ems
jj, to s tím dojídáním jste vystihla. Já jsem chodila ještě i do jesliček a tam nám dávaly „svařený mlíko“ ne kakao, ale prostě teplý mlíko - mě z toho bývalo zle, tak jsem chtěla čaj (sama se divím, že jsem byla tak průbojná - ve třech letech?) A to né, musela jsem mlíčko a pěkně jsem se z něj poblinkala :)

PS: Sluce, seno…
„Aspoň tu zadní nohu snez!“
„Když já právě tu zadní nohu nechci“
„Tu nohu sníš, i kdybys tu měl sedět do večera!“

Dneska se ale dost plýtvá jídlem a já taky budu po svých dětech chtít, aby jedly to, co si vzaly nebo nandaly na talíř - ne ale porce pro dospělého a ne to z čeho je jim zle.

 
uu  21.04.13 11:12

.

Příspěvek upraven 10.08.13 v 10:15

 
Lalita  21.04.13 11:29

@modny guru @Ems
Nevím, jak je to se stravováním ve školkách a školách dnes, ale já mám pár nepříjemných vzpomínek.

Pamatuju si, jak jsme ve školce mívali ke svačině teplé mléko, a býval na něm takový ten škraloup. Vždycky jsem ho nesnášela (a nesnáším dodnes), ale učitelky mě vždycky donutily, abych to vypila i s tím škraloupem. Prý je nesmysl, aby mi z toho bylo špatně, a mám si přestat vymýšlet. Přestaly s tím, až když jsem jednu z nich pozvracela od pasu dolů… :twisted:

Ve škole jsme se museli dovolovat, jestli už zbytek oběda můžeme vyhodit. Když jsem byla v první třídě, tak mě jednou jedna učitelka nechala sedět nad obědem až do čtyř odpoledne, až tam přišla moje máma, která už mě hledala, a strašně té učitelce vynadala. Taky se mi jednou podařilo proklouznout a dát na vyhození skoro celý oběd (koprovka :poblion:), ale plného talíře si všimla jedna z kuchařek a práskla třídní, že někdo z naší třídy vrátil celý oběd. Další den jsme měli jít do kina na nějakou pohádku, a málem jsme nešli, protože se vyšetřovalo, kdo ten strašný zločin spáchal 8o. Nepřiznala jsme se :mrgreen:.

 
modny guru
280 příspěvků 21.04.13 11:54

@uu
Ja som prave nikdy nechapala, preco by malo znamenat, ze ked sa nenajem ako prasa (pardon:), znamena to, ze si jedlo nevazim. Ja to beriem tak, ze skoda jedla by bola pri zbytocnom prejedani sa. Navarim si kolko chcem, naberiem si kolko chcem a zjem to. Tiez nemam rada (coby nemam rada, ja to nenavidim!) ked babka vykrmuje. Mam vlastnu skusenost, v lete, ked boli priserne horucavy, a ja som stale len pila vodu, nemala som na nic chut, moja babka ma nutila jest same tazke veci, maso, huste teple polievky…Ked som nejedla, zacala ma citovo vydierat, ze ona to pre mna spravila s laskou, a ja to teraz nejem, a ci mi nechuti, ako vari, a podobne. Samozrejme, vsetky moje vysvetlenia, ze nemam chut, boli prepocute. Potom sa babka urazila. Vtedy som bola male dieta, a bola som bezradna, co mam robit? Tak som dala svoju porciu psovi a povedala som, ze som to zjedla ja. Priznala som sa len mame, ktora potom babke dohovorila. Bol uz najvyssi cas, lebo surodenci vzdy, ked od nej prisli, boli vykrmeni ako prasiatka, a ostrihani na hribika:)
@Lalita Musim sa priznat, ze aj ja som sa raz v skolke pozvracala, prinutili ma zjest ryzovy nakyp, a este dodnes mi ostal odpor k nemu.

 
cibetka 1  21.04.13 12:02

Já mám neblahé vzpomínky na školní stravování mé již dospělé dcery. Učitelka ji zamykala s obědem samotnou do třídy a odemkla až po snědení. Když mi to ustrašeně prozradila - díky tomu, že pořád nešla ze školy a já se po ní sháněla, jsme si na učitelku s mužem došlápli, napřed po dobrém vysvětlovali, že obědy platíme jen proto, kdyby holce něco přišlo k chuti, tak aby pojedla, jinak má doma vždy stravu připravenou a nepřejeme si jí nutit do jídla, natož takovým způsobem. Ovšem to milá učitelka nebyla schopná pochopit, začala řvát, že teda jsme nějací zbohatlíci a tohle teda ona nedopustí. No skončilo to, že to muž nevydržel a chytil jí pod krkem a ani se mu nedivím. Dceru jsme museli přeřadit, vozila se po ní, co to šlo a dlouho měla z jídla ve škole vyloženě trauma.

 
cibetka 1  21.04.13 12:06

No a já osobně od jesliček jsem pozvracela kohokoli, kdo jen vyslovil mléko a kakao. Pak na mne vymysleli alespoň krupicovou kaši také v jesličkách a dodnes! si pamatuju, jak úporně jsem zvracela a pozvracela co šlo. Když jsem pak svým dětem vařila krupicovou kaši, dělala jsem ji v roušce, teplé mléko nemohu skutečně ani cítit a mléko nepiji od svých dvou let v jakékoli podobě.
Podotýkám, že žádnou alergii nemám a nikdo to tudíž nechtěl pochopit.

 
Mylady2
12409 příspěvků 21.04.13 12:10

@Ems to jak se stravuje Vaše babička (francie) naštěstí už začíná být samozřejmostí i pro mnoho čechů :-) a to je super! Snad se to bude jen a jen zlepšovat…

 
Lachenauerin
544 příspěvků 21.04.13 12:43

Ve Francii jsem sice nebyla, ale máme přes rodinné kontakty (jeden blízký příbuzný tam léta učil a druhý tam studuje) desítky francouzských přátel a známých, co jezdí často do Prahy. A je to přesně tak, jak píše pár lidí výše – jídlo je příležitost nejen se najíst, ale popovídat si, posedět, udělat si „hezky“. A není to jen v tom jídle – celkově větší nasměrování k tomu, že život je celkem fajn; i když je člověk přepracovaný a má starosti, tak jsou chvíle, kdy „se na to prostě vykašlu, protože TEĎ se bavím, teď jsou tady kamarádi, maminka, manžel etc.“
Jezdím občas do Bruselu a toto je tam velmi podobné, přestože jsou to jenom frankofonní lidi, ne přímo Francouzi.

S tím českým postojem, že „baculaté dítě = zdravé dítě“, je zajímavé, že je to vážně asi pradávné. Četla jsem celkově naprosto skvělou knížku Radostné dětství?, kde se mj. srovnávají i rakousko-uherské a právě francouzské postoje k tomu, jak má vypadat dítě; už v tom 19. století, na které se autorky soustředí především, bylo české (potažmo rakouské) dítě baculaté, kdežto ty francouzské byly mnohem drobnější a tento postoj tam absolutně nevládl.

Nicméně souhlasím i s @Mylady2, že se ten „francouzský“ radostnější přístup k jídlu čím dál tím častěji objevuje i v českých rodinách.

 
Anne-Ladybug
76 příspěvků 21.04.13 13:45

Tak, přečetla jsem všechny vaše příspěvky a je to teda síla. Co takhle založit téma „Školní jídelny“??? :) Taky je mi blivno při vzpomínce na 1. stupeň… „Je ti jasný, že když ty obědy nejíš, tak tvoje maminka platí obědy prasátkům?“ Tahle hláška mi vrtala hlavou a nedocházelo mi, co tím myslej :D Vážně nechápu, jakej to má smysl, nucení dětí do jídla. Ale to nejsou jenom školní jídelny, že? Babičky vedou, prostě styl stravování- spapej pět mega knedlů, a dostaneš odměnu! (odměna=zas jídlo).

 
GalianosjednimL  21.04.13 14:20

Když tam jsem, tak mi jejich strava vyhovuje, ale na mé štíhlosti se to ještě neprojevilo :) :). Tady se to nechytne, protože proti jejich klukům jsme třeba jen u nás v práci „hory masa“ (to vždy vidíme, když nám přijedou francouzští zástupci firem)a prostě na větší svalovou hmotu holt potřebujeme porce. Kdykoliv mluvím s chlapama řeknou, že vizuálně to jídlo vypadá dobře, ale než malý kus masa přelítého třema kapkama dipu, tak se pořádně nají. Sám jsem zastánce toho, že vůbec nejde o to, co se vlastně jí, ale kolik je u toho pohybu. Ukázkou jsou bačové z Malé Fatry - uzené, špek, bryndza, halušky, slivovice, máslo, tvarohy, chleba a většinou umřeli někde při práci v 90 letech :) :)a fakt nešlo o cvaldy.

 
Karoleenah
2322 příspěvků 21.04.13 15:03

Já vždycky milovala francouzské snídaně! Párkrát už jsem ve Francii byla, jednou jsem byla i ubytovaná ve francouzské rodině, i když jen na jeden den, a celkem mě ty opulentní snídaně nadchly… sice si kvůli nim člověk musel přivstat, protože optimální čas pro snídani byl tak hodina, ale za ten plný stůl teplých křupavých bagetek, croissantů s medem a toastů s citrusovou marmeládou mi to stálo.
A musím říct, že pokud Francouzky netloustnou, tak já bych ve Francii přibrala určitě, na to je ve Francii příliš mnoho skvělých cukrářů. Ale je fakt, že Francouzi to obecně asi nepřehánějí jak u nás… Jakože, lepší po obědě servírovat jeden malý luxusní dortík než nějaké piškotové monstrum s hnusným krémem z náhražek, jako se to ještě občas praktikuje u nás. Což jsem si ostatně ověřila i u Hermého, tam mají jen pár druhů zákusků (pokud nepočítám i cca desítku příchutí macarons), jsou všechny prťavé a oproti našim rozhodně i drahé, ale jsou vymakané do posledního detailu a jeden takový dortík je naprosto dostačující. Nehledě na to, že i když má Hermé pověst luxusního cukrářského butiku a taky to tam podle toho vypadá, tak tam Francouzi pro ty zákusky fakt chodí, u nás by se nad tím beztak ofrňovalo jako nad předraženou turistickou atrakcí. Ach jo, úplně jsem se roztesknila, končím tady s tím tématem. :D

 
blacken
2320 příspěvků 21.04.13 15:33

Je pravda, že je vidět ve Francii jiný přístup. Už snídaně - ne se zaplácnout jogurtem a rohlíkem s taveňákem, ale dát si křupavou bagetu s výbornou marmeládou… Jí mnohem chutněji než my - podle mě je dost jídel u nás chuťově o ničem a tak se člověk láduje aniž by si to vychutnával… Taky jíme denně jídla, která byla dřív na neděli. Mezitím se víc pracovalo a jedlo se střídměji.

Nejhorší podle mě je totální absence zeleniny v jídle - i saláty hlavně s majonézou atd. A školní jídelny jsou kapitola sama pro sebe - nechápu, jak je možné, že se vaří takové blafy pro děti, které by se měly naučit jíst správně. Každej z nás něco nejí hlavně proto, že mu to v jídelně nechutnalo a pak už se neodvážil to zkusit… Ale co je výživného na vodovém vývaru z čehosi, rajské omáčce a rozvařených těstovinách? Nebo hranolkách? Bramborové kaši s máslem? Děti by si měly zvykat na zeleninu a ovoce, což se v české kuchyni moc nenachází - meruňky v ovocných knedlících nepovažuju za ovoce, okurku k čočce taky ne. A to hnusné maso z jídelny? Smažené karbanátky? Není divu, že většina populace neumí pořádně jíst.

Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 19 Další »
 Váš příspěvek

Kurz základů práce s kůží.

Kdybyste nevěděli, co se zítřejším dlouhým zimním večerem, přijďte... Celý článek

Poslední článek:
Jak mě mrazilo při předvánočním nákupu bot

Letos do Vánoc zřejmě zrmznu. Nepovedlo se mi v řetězcích sehnat... Celý článek

Novinky e-mailem

Pekelné články Vám doručíme ještě zatepla.

Přihlásit