stravování

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
MP Ava
248 příspěvků 09.03.12 10:27
ŠUP SEM S DISKUZÍ NAD VHODNÝM ZPŮSOBEM CELOŽIVOTNÍHO STRAVOVÁNÍ!

VÝBĚR Z NÁZORŮ:
Stránka:  1 2 Další »

  Reakce:
 
MP Ava
248 příspěvků 09.03.12 10:28

Gulietta: Já právě koukám i mimo svou rodinu, moje maminka byla jen příklad. Možná je to tím, že pocházím z kraje, kde vždy bylo chudobno a dodneška tam lidi (na české poměry) spíš živoří, než žijí a štíhlou důchodkyni fakt neznám. Ani si teď nedokážu vzpomenout, kdy jsem nějakou naposledy potkala na ulici, jestli vůbec (žiju v Praze). Je pravda, že po tom nijak zvlášť neslídím, prostě mne to napadlo.
Beru: Co se týče kvality potravin za socialismu, nebyla to taková sláva, jak je teď módní vykládat. Látky, které jsou dnes považovány za extrémně toxické, byly prakticky „běžnou součástí potravin“, navíc socialistická žena je žena moderní, vše stíhající a tudíž vařící z polotovarů, které byly obrovsky v módě.

 
MP Ava
248 příspěvků 09.03.12 10:29

CESNEKACKA: Myslím, že ta tloušťka je podporována spíše výchovou a prostředím. Všechny moje „městské“ tety byly a jsou štíhlé, jen moje mamka, jako by mezi ně nepatřila, protože jsme z vesnice. Na vesnici bylo vždycky k jídlu blíž - no udělejte zabíjačku v paneláku! :-) Ale taky tam bylo více fyzické práce, tudíž více svalů, které se ke stáru, když přestaly být používány, měnily na sádlo, protože tělo nepočítalo s tím, že přestane dělat, když celý život dělalo - na poli, na zahradě, v hospodářství, v domácnosti atd.

 
DanielaS
4603 příspěvků 09.03.12 10:29

VSEHO S MIROU!

 
MP Ava
248 příspěvků 09.03.12 10:29

ANI: Beru, co je špatné na housce s máslem a salámem? Připadá mi to jako trochu ode zdi ke zdi. Jasně že cpát se máslem a salámem pořád není ono, ale když si jeden den dáš salám a druhý den jablko, výsledkem je pěkná vyvážená strava. Navíc existují i kvalitní a dobré uzeniny… šmahem odmítat uzeniny fakt není ono.

 
MP Ava
248 příspěvků 09.03.12 10:30

ANN: Já teda klidně odsoudím všechny uzeniny šmahem. U nás se to nikdy nejedlo a podle mně do vyvážené stravy nepatří.

 
MP Ava
248 příspěvků 09.03.12 10:30

ANI: Neříkám, že se máme cpát gothajem, kde je víc chemie a plnidel než masa. Ale kvalitní originální čabajku si třeba dám s chutí. Nebo dobré šunky, slaninu apod..
Kvalitní klobása obsahuje jen maso, sádlo a koření. Všechno to jsou primární suroviny. A o tom je pro mě kvalita stravování, o co nejčistších a nejkvalitnějších primárních surovinách a nešizených výrobků z nich. Maso i sádlo jsou naprosto normální součásti vyváženého jídelníčku, proč by neměly být? Někde ty tuky a bílkoviny nabrat musíme.

 
MP Ava
248 příspěvků 09.03.12 10:33

RICE: uzeniny nejsou a nemůžou být už ze své podstaty součást zdravého životního stylu. uzení je totiž technologický postup, při kterém se nevyhnete vzniku karcinogenů, a to i těch nejsilnějších, jako je benzpyren (který je ve všech uzeninách - i v uzených rybách). a pokud si daný výrobek koupíte v obchodě, což předpokládám, tak taky konzervanty a siřidla. tohle prostě není OK. nicméně je nebudu hájit, i když si šunku a párky docela často kupuju, protože mi prostě chutnají. a o tom to možná je, přiznat si rizika a přijmout je. 

 
MP Ava
248 příspěvků 09.03.12 10:34
KIWI: Všeho s mírou, soudružky :-)

Já si nehodlám otravovat život každodenním přemýšlením, jestli jsem si měla dát rohlík nebo krajíc chleba, přičemž mi v hlavě bude šrotovat jejich detailní složení… jestli jsem se právě neohrozila na životě sežráním porce moravskejch vrabců… a kdy si zase budu moci dopřát plátek salámu, když poslední jsem pozřela teprve před týdnem!… zda bych pro dnešek neměla nahradit jablko spíš dvěma kedlubnami nebo naopak… a ještě se přesvědčovat, že po misce zrní mi bude lépe a radostněji. Nebude :-)
Nejlépe jíst všechno, co trh nabízí, a v rozumný kvantitě i kvalitě.

 
Sekhmet
1918 příspěvků 09.03.12 10:43

Pro Kiwi: Vidíte, já teď měla delší dobu zdravotní problémy, u kterých se nevědělo, z čeho vlastně jsou. Tak jsem asi před měsícem zkusila něco jako „léčbu jídlem“. Vpodstatě jsem téměř vyloučila vše průmyslově zpracované, žádná barviva, konzervanty, dochucovadla apod. Dá se tak v pohodě stravovat a je mi neskutečně líp, přestože to znamená pořád se přesně řídit jídelníčkem, kde fakt dvě kedlubny jedním jablkem nenahradíte, protože každé má vyhrazené svůj čas a své množství.

 
DanielaS
4603 příspěvků 09.03.12 10:58

Spis nenahradite dve kedlubny a jedno jabko ochucenym jogurtem a hotovou zeleninovou tastickou (zkonzumovat do tri mesicu).

 
Sekhmet
1918 příspěvků 09.03.12 11:02

DanielaS: no, to máte pravdu. Mně lékař i jím doporučený výživový poradce v podstatě řekli: „S výjimkou pečiva, jak to má ve složení víc než tři čtyři položky, nejezte to.“ A je až neuvěřitelné, jak moc to tomu tělu dělá dobře.

 
DanielaS
4603 příspěvků 09.03.12 11:15

Tak, a toho bychom se meli drzet. Tri - ctyrslozkove recepty ja rada.

 
Sekhmet
1918 příspěvků 09.03.12 11:22

Nejde jen o recepty. Prostě vezmete v krámě výrobek do ruky, kouknete na složení. Víc než čtyři složky - nebrat.

 
Ani  09.03.12 14:11

Sekhmet: Toho se taky držím :) (až na výjimky)
Beru: Ale pro kalorickou hodnotu přece to jídlo jíme. Vyvážená strava neznamená, že si vezmu k svačině půlku rohlíku a půlku chleba, plátek salámu a plátek sýra, jablko a papriku. Prostě jednou si dám k svačině rohlík s máslem a salámem, příště pak třeba ovoce (tím doplním ty vitamíny, ale bude to jen lehká svačinka.
No a pak je pro každého asi zdravého něco trochu jiného. Žena s BMI 30 by se asi skutečně měla salámu a máslu vyhnout, ale někdo s BMI 17 si ovocem ke zdravé váze určitě nepomůže.

 
Beru
34 příspěvků 09.03.12 15:35

No já tu nikde netvrdím, že by měl každý držet nějakou nízkotučnou nebo nízkokalorickou dietu, ta potřeba je dost individuální. Jen si myslím, že jíst potraviny, které mají jsou v podstatě uměle zbavené vitamínů, minerálů apod. je zbytečné když mají vhodný ekvivalent. A to nezávisle na BMI. Mimochodem je zajímavé, že doporučované jídelníčky pro osoby, které snaží nabrat a ty, které hubnou jsou dost podobné, liší víceméně jen množstvím tuku…

 
Ani  09.03.12 17:03

Beru, pokud znáte nějaký dobrý jídleníček pro lidi, co chtějí nabrat, podělte se. Já na nějaký narazila jen jednou a byl dost šílený.

 
MP Pafka
185 příspěvků 09.03.12 17:07

Snažím se celkově jíst zdravě, a to se pak nějaké hříšky ztratí. A samozřejmě, čím méně chemie v jídle, tím lépe. Rozhodně se však nechci řídit nějakým rozpisem, kolik gramů čeho a kdy mám jíst. Jím to, o co si mé tělo řekne a co mu dělá dobře (nejen na duši, ale i na těle).

 
MP Aranel
14 příspěvků 09.03.12 17:19
Ani ha detto : Beru, pokud znáte nějaký dobrý jídleníček pro lidi, co chtějí nabrat, podělte se. Já na nějaký narazila jen jednou a byl dost šílený.
Zkuste stránky www.idealni.cz . (doufám, že to nejsou ty, na které jste narazila jako na šílené.)
 
Emily.V
67 příspěvků 09.03.12 17:36

Podle mě si tělo opravdu řekne o to, co potřebuje. Je to taková moje hypotéza (ale prý už zpracovaná i v knihách, jen jsem líná si je dohledávat), že pokud vynecháte nějakou složku jídelníčku (která vám třeba nechutná), začne vám víc chutnat něco komplementárního. A na druhou stranu vám přestane chutnat jídlo, které se s vynechanou složkou nějak vyvažovalo. 

Připadá mi to logické, ale zároveň to jde proti trendu, že jíst je třeba od všeho trochu, i to, co vám nechutná. Máte s takovou změnou chutí na sobě zkušenost? Nebo četli jste o tom něco?

 
gulietta  09.03.12 17:57

Emily.V tak by ma zaujímalo čo vyvažuje špenát. Ja jem skutočne všetko,ale špenát nemožem ani vidieť. A to som ho nikdy nejedla ani v školskej jedálni (nikdy ho nerobili),ani mama doma ho nevarila. Ochutnala som ho až tu v CZ,manžel ho robil na X sposobov a aj tak mi z neho zvedá žaludok. Nedokázala som ho ani dávať dieťaťu,už z tej vone mi bolo zle. Tak ma zaujíma čo z jedálnička mi to „vyradí“. :-)

 
Ani  09.03.12 18:09

Aranel: Bohužel jsou to přesně ty. Jsou absolutně nereálné.
Emily: To mi taky funguje :)

 
katango
1356 příspěvků 09.03.12 18:12

Emily: tohle mi funguje po chřipkách či jiných chorobách, kdy nemůžu jíst. Na co mám chuť, to si vezmu a ještě to nezklamalo. Jinak se držím rčení „všeho s mírou“, i když pořád nevím, s kterým.

 
hedvika
275 příspěvků 09.03.12 18:28
Emily věřím, že tohle má v sobě velký kus pravdy, ale na druhou stranu, za roky nějakého stravovacího uvědomění se mi chutě dost upravily. Ještě před 7 lety bych měla po večerech chuť na čokoládu a nějaké nezdravé pamlsky a teď jsem závislá na ovoci. Dřív bych neodolala chipsum a hranolkum a ted mi to vubec nechybí. Ačkoli mi to voní, to je pravda :D Ale taky jsem si všimla, že třeba takový párek úžasně voní, ale mnohem hůř chutná. Tím však nechci říct, že je to hnus, párky jsem měla vždycky ráda, ale když jsem si to kdysi uvědomila, nejvíc se mi na nich líbí ta vůně a ta zvláštní konzistence, když se daly na kolečka do polívky, byly trochu sranodvně vyboulené a když byly čerstvě ohřáté, tak hezky pukaly… ta chuť na nich byla až to poslední fascinující… Za to teď, co bych dala za jablečný sad… kdybych dělala v ovoci a zelenine, moc bych toho nevydelala, protoze bych to vsechno nakonec snedla!
Doufám, že jednou budu mít vlastní zahrádku, kde si budu moct pěstovat zeleninu, toužím po domácí mrkvičce a kedlubně, jakou jsme mívali, když jsem byla malá, ta chuť byla jiná, ale je to tak dávno, že nevím, jestli to není jen nostalgicky upravená vzpomínka… jojo, jídlo! Fascinuje mě, že někoho neláká tolik jako mě. Mimochodem ochutnaly jste někdy sušené hovězí maso? Myslim že to bylo s indiánem n obalu a prodávali ho ve student agency… chutnalo stejně jako salám, jen ne tak mastné… řekl bych že je to docela zdravá alternativa
 
seznam.mih  09.03.12 18:36

Pro mě je základ, abych se hlavně nasnídala, měla teplý oběd, měla mezi hlavními jídly svačiny, mít spíš menší porce. Ráno spíš sacharidy, na večer zase bílkoviny. A mezitím pít hodně vody, nebo neslazenej čaj.
Bohužel takhle hezky dodržovat se mi teď nedaří, pač v práci jsem nesměla mít u sebe žádný jídlo, takže abych potom nehladověla, tak jsem si dala větší snídani, větší svačiny i oběd. Teď, co mě v práci vyhodili, tak zase najedu na zdravější stravování, ale když teď budu mít peněz nedostatek, dokud si neseženu práci, tak budu mít to, co dostanu od mamky a ta docela šetří. Tak uvidíme.

Stránka:  1 2 Další »
 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Kurz základů práce s kůží.

Kdybyste nevěděli, co se zítřejším dlouhým zimním večerem, přijďte... Celý článek

Poslední článek:
Jak mě mrazilo při předvánočním nákupu bot

Letos do Vánoc zřejmě zrmznu. Nepovedlo se mi v řetězcích sehnat... Celý článek

Novinky e-mailem

Pekelné články Vám doručíme ještě zatepla.

Přihlásit