The Food Trends

Fotoalbum tématu (9) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Acrobaleno
948 příspěvků 18.07.12 12:59
The Food Trends

Táto téma ma napadla dnes pri obede. „Varila“ som totiž kuskus, pretože v maminej robote je to teraz „stráášne in“, tak rezolútne vyhlásila, že to musíme skúsiť aj my. Musím povedať, že to nebolo zlé, aj keď mi to teraz kvasí v bruchu. Tak som rozmýšľala, či sa oddávate aj trendom v gastronómii. V našich končinách (CZ a SR) je teraz populárny losos, pchanie byliniek všade možne aj nemožne, pričom väčšina nemá ani šajnu, ako sa používajú, veľkosť porcií a vyvážené umiestnenie jedla na tanieri. Mne to niekedy príde až smiešne. Ako ste na tom vy?

Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 31 Další »

  Reakce:
 
Superstar
67 příspěvků 18.07.12 13:10

Podle pořadu „Prostřeno“ je v ČR největší trend jako polívka vývar, jako hlavní chod hlavně vepřové maso s různě upravenýma bramborama a jako dezert tiramisu(často z pomazánkového másla)…S takovým „trendy“ menu by mě hanba fackovala lízt do televize.

 
Mylady2
12409 příspěvků 18.07.12 13:12

Mě teda zájem o gastronomii směšný nepřijde;-)
Losos myslím, že uz je dávno za zenitem.....uz je to déle co byl uctíván. Ted ho člověk nenajde na zadnem menu lepší restaurace:-)
Bylinky používám - ty co si pěstuji na balkoně, k nim uz pak jen sůl a pepř! Podobné nesmysly jako grilování koření nebo country směs u nás rozhodně nikdo nenajde.

 
Mylady2
12409 příspěvků 18.07.12 13:13

@Superstar No jo… Prostreno je přehlídka omezených tupců:-) a kdyz uz se najde někdo kdo ma přehled, umí a chce jídlem potěšit tak ho roznesou na kopytech:-(

 
Acrobaleno
948 příspěvků 18.07.12 13:14

@Superstar Sledujem „Prostřeno“ pravidelne, takže viem o čom hovoríte. Ja tam však nehľadám inšpiráciu vo varení, lebo sa to ani nedá. Bolo tam iba pár svetlých výnimiek. Skôr sa bavím na účinkujúcich.

 
Acrobaleno
948 příspěvků 18.07.12 13:16

@mylady No u nás lososa pchajú všade. Veď sa o Slovensku rozpráva, že sem príde všetko o 20 rokov neskôr. Podľa mňa je to precenená ryba.

 
sarinka.v
423 příspěvků 18.07.12 13:20

@Acrobaleno to že je to přeceněná ryba jsem slyšela zrovna včera v Prostřenu :)

Jinak ho taky sleduju, někdy se tam najdou opravdu šikovní kuchaři, ale nejvíc mě štvou ti rádoby gurmáni, nejchytřejší na světě :) Třeba zrovna teď urýpaná Kořínková :D

Co se trendů týče, dle mě je velmi in italská kuchyně, ale tu nezavrhuji, mám ji moc ráda a i ji ráda vařím. Nějaké výrazné trendy kromě Itálie a lososa moc nevnímám…

 
Mylady2
12409 příspěvků 18.07.12 13:22

@Acrobaleno Mě trosku ovlivňuje to, že lososa opravdu nejím…jinak mořské ryby miluju. Ikdyz teda opravím trochu svůj první příspěvek - lososa na lístku dobrých restaurací najdete ale spíše v podobě sashimi nebo tataráku:-)
Osobně by mě zajímalo jak jsou na tom restaurace například v Blavě.
Ono nemyslete si… V Česku to není o nic jiné kdyz vyjedete mimo Prahu bohužel.....ale uz se začínají objevovat průkopníci:-)

 
Superstar
67 příspěvků 18.07.12 13:22

Mám pocit, že v regionu, kde bydlím, se moc lepších restaurací nenachází. Úspěch je, jestli mají v menu vůbec nějakou rybu, natož lososa. Když chci krůtí maso, taky velmi často v restauraci nepochodím. A když jsem se číšníka ptala proč nemají jídlo s krůtím masem, tak mi řekl, že lidi o krůtí neměli zájem a tak to vyškrtli z menu. Hlavně, že o kuřecí nevalné kvality zájem je…Holt češi jsou fakt „gurmeti“. Hlavně mám dojem, že u nás v regionu restaurace na nějaké trendy zvysoka kašlou. Vůbec neumí využívat sezonní čerstvé potraviny a zakomponovat je do jídelníčku a tím oživit menu. A zákazníkům restaurací to vůbec nevadí, hlavně že tam najdou své oblíbené prasečí a vyhoněné kuřecí maso na milion způsobů.
Možná jsem to napsala tak trošku negativně, ale když si prohlížím módní časopisy, tak v sekci o jídle jsou často vyfoceny moc hezky vypadající restauranty či bary, kde podávají nápadité a jistě chutné pokrmy(většinou to byly ty pražské).Proč to nejde i jinde?

 
kimnie
411 příspěvků 18.07.12 13:24

Gastronomie mě zajímá, ale nesleduju slepě všechny „trendy“. Když mi něco chutná, tak to třeba začnu vařit, když mi to nechutná, tak to jíst nebudu, i kdyby to bylo sebevíc in - třeba jehněčí, tomu prostě na chuť nemůžu přijít.

Kuskus miluju, dělám si ho často, protože to je rychle hotový a dá se kombinovat na milion způsobů. Losos mi už taky přijde trochu pasé, v restauracích už se moc nevidí, což mi moc nevadí, tepelně upraveného ho nemusím. Ale syrový nebo uzený losos, mňam.

Ad Prostřeno…No, co k tomu říct. Nejsem sice nejzkušenější kuchařka, ale s 95% menu bych se ani neodvážila do televize vlézt. Pořady o vaření mají být inspirativní, takže Prostřeno neberu jako pořad o vaření. Spíš jako tragikomickou reality show :D

 
Mylady2
12409 příspěvků 18.07.12 13:26

@Superstar Problém bude trochu i v tom, že je třeba počítat s větší finanční zátěží… Pokud jde o kvalitu jídla…a to bohužel v některých regionech nejsou lidi schopni akceptovat. Žijí v představě, že dobře jídlo = velké jídlo a hlavně levné jídlo. Bohužel:-(

 
sarinka.v
423 příspěvků 18.07.12 13:26

@Superstar S tou Prahou máte pravdu, bydlela jsem od narození v Brně, kde jsem byla spokojená, ale když jsem se před 3 lety přestěhovala do Prahy, nestačila jsem „valit“ oči na to, jak dobře a různorodě se dá tady najíst…od výborného indického jídla po výborné hovězí masa na různé způsoby.

 
Acrobaleno
948 příspěvků 18.07.12 13:27

@sarinka.v Na­ozaj? :D Chuťovo je dobrý, ale nedostáva ma do kolien. Možno to závisí aj od prípravy. Radšej mám výraznejšieho tuniaka. A kedysi som milovala pangasiusa, ale to bolo pár rokov do zadu, teraz je to už iba blato. Ani ja nemám rada tých čo všade boli a všetko vedia a pritom uvarili horšie ako v školskej jedálni. Najviac ma hnevá, že nebodujú spravodlivo, ale o tom to asi je.

 
sarinka.v
423 příspěvků 18.07.12 13:28

@Acrobaleno Tuňáka mám moc ráda, skoro nejvíc syrového jako sushi, ale u nás je pořád dost drahý, takže je to spíš jen sváteční jídlo :)

 
KKristýna
451 příspěvků 18.07.12 13:30

Lososa miluju, nicméně, když se poštěstí, tak si ho dám 2× za rok. Jinak trendy v gastronomii mě míjejí, spíš obvykle někde zaslechnu název nějakyho jídla a hned hledám, co to je a jestli by u nás šlo připravit. Jinak za současný trend považuji cheescaky a brownies. Ne, že by to asi nebylo dobry, ale to už vážně neexistují jiny dezerty?

 
Acrobaleno
948 příspěvků 18.07.12 13:34

Brownies som ešte nemala, tak neviem ako to chutí, síce tento „dezert“ občas zazriem v letáku počas Amerického týždňa v jednom nemenovanom obchodnom reťazci, ale neláka ma. Vyzerá veľmi ťažko. Cheesecake som mala iba raz.

 
Superstar
67 příspěvků 18.07.12 13:37

@Mylady2
Máte pravdu. U nás se hledí fakt jen na to, aby byla porce nejlépe přes celý talíř a bylo to levné. Přitom kolem kvality to ani nejelo a o chuťovém zážitku nemůže být ani řeč. Chápu, že třeba mnoho lidí na drahé restaurace nemá peníze, ale raději si zajít občas a dopřát si nevšední kulinářský zážitek než chodit často na pořád tytéž šlichty. Pardon, jídla.

 
Karoleenah
2322 příspěvků 18.07.12 13:39

Panini! V každé hospodě, kavárně, cukrárně a nevím kde ještě dělají panini! Často jsou to ale jen otřesné nedopečené housky naplněné plátkovým sýrem, šunkou a kusem rajčete, uf.
Trendy v gastronomii ale jinak moc nevnímám, stejně jsem vybíravá a nikdy bych nejedla třeba ústřice jen proto, že je to trendy, prostě mi nechutnají a hotovo. Jediným trendem, kterým jsem se za poslední dobu nechala strhnout, je bubble tea, pro někoho nechutná přeslazená chemie, pro mě praskací štěstí v kelímku. :D
Na druhou stranu, pokud trendy půjdou směrem jako je losos nebo kuskus, tak jsem jedině ráda, protože taky by mohli všichni začít hromadně smažit knedlíky v trojobalu, že.

 
Superstar
67 příspěvků 18.07.12 13:42

@sarinka.v
Nedávno jsem byla v Praze, a za takové lasagne, jaké mi přinesli v tamní restauraci, by se nemuseli stydět ani v Itálii. Holt, v Praze se snaží…
Jinak loni jsem byla touto dobou v Německu. Byla zrovna sezona lišek(hub),a tak úžasné rizotto s liškami a rybími kousky bez kostí jsem v životě nejedla.

 
sarinka.v
423 příspěvků 18.07.12 13:52

@Superstar A kde jste je měla?

 
Mylady2
12409 příspěvků 18.07.12 13:58

@Superstar V Praze je pár italských restaurací kde umí:-)

 
Superstar
67 příspěvků 18.07.12 14:02

@sarinka.v
Jaj, byla to italsko-mexická restaurace, na jméno si nemůžu vzpomenout.Jen vím, že to bylo na Praze 10.

 
runningfox  18.07.12 14:40

Mně nejvíc chutná u nás na sídlišti ve vietnamském bistru. Zvláště ta jejich polévka je výborná. Na nic si nehrajou, interiér skromný, ale jídlo výborné a cenově odpovídající. Často tam chodím, když se mi nechce vařit.

 
MP Barbucha
3716 příspěvků 18.07.12 14:51

@runningfox
Určitě máte na mysli polévku pho s čerstvými bylinkami! Je skvělá, chodila jsem na ni už před lety, kdy ji dělali pouze na těch velkých trzích pro ostatní vietnamce. A znáte jejich závitky? Oproti těm čínským či thajským nejsou smažené a myslím, že jim to jen prospívá. Většinou bývají také plné čerstvých bylinek.
Vůbec čerstvost je to, co mi v našich restauracích chybí nejvíc. Ať už je to fastfood, nebo restaurace, čerstvých surovin se tam nedočkáte. Už i vařené brambory se prodávají chemicky oloupané, předvařené a zmražené, aby se snad chudák kuchař nenadřel.
A na chuti to poznat je. A hodně. Já už jsem na to tak, že v některých restauracích prostě nemají nic, co bych si mohla dát. Přitom nejsem náročná, k obědu mi klidně stačí zelenina a brambory. Ale čerstvé.

 
runningfox  18.07.12 15:37

@MP Barbucha
Na závitky se chystám. Nechci akorát ty variace jídel s mořskými plody, nejsem si jistá, co by to se mnou udělalo. Jinak mám v úmyslu postupně vyzkoušet všechno.
Zatím jsem zamrzla u polévky, pořád mi chutná.

Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 31 Další »
 Váš příspěvek

Kurz základů práce s kůží.

Kdybyste nevěděli, co se zítřejším dlouhým zimním večerem, přijďte... Celý článek

Poslední článek:
Jak mě mrazilo při předvánočním nákupu bot

Letos do Vánoc zřejmě zrmznu. Nepovedlo se mi v řetězcích sehnat... Celý článek

Novinky e-mailem

Pekelné články Vám doručíme ještě zatepla.

Přihlásit