Vše o makronkách

Fotoalbum tématu (3) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Doulinque
65 příspěvků 20.11.13 22:12
Vše o makronkách

Dobrý večer,

napadlo mě založit diskuzní téma o makronkách. Máte je rády/rádi? Kupujete je? Pečete je doma? A jak jim vlastně říkáte? V ČR je asi nejrozšířenější název makronky (ženský rod), ale přesnější by bylo makaronky (vzhledem k fr. originálu macarons v mužském rodě), přesto i já sama používám označení makronky. A musím říct, že mě chytly za srdce.

K receptu jsem se dostala asi před rokem (na čokoládové v Ona Dnes), ale poprvé jsem je zkusila vytvořit asi před půl rokem a od té doby jsem je pekla asi 4×. Na fotkách je zatím poslední pokus (kokosovo-ananasové). Stále to není úplně ono (vzhledově), ale na chuť jsou báječné. Nicméně pořád je, co pilovat. Jak jste na tom Vy?

Stránka:  1 2 3 4 Další »

  Reakce:
 
kajiksuk
143 příspěvků 20.11.13 22:19

Nemohla byste sem dát ten recept? Chtěla bych péct makronky jako vánoční cukroví a nemůžu najít nic důvěryhodného, co už má někdo vyzkoušené. :) Děkuji

 
Oldyn
5034 příspěvků 20.11.13 22:23

Já zkoušela recept od Brýdové a katastrofa. Myslím, že problém není v receptu, ale v rukách. Jinak koukám, že ty vaše taky nemají „nohu“

 
LorelaiH.
2999 příspěvků 20.11.13 22:37

@Doulinque Prosím vás běžte s tím na Mimibazar, jo?

 
Akitaken
4960 příspěvků 20.11.13 22:44

Makronky jsem v životě nepekla a upřímně, nic na nich ani nevidím. Dostala jsem je jednou k dezertu „Pina-colada“ s pistáciovou zmrzlinou, ovšem jenom ty půlky, náplní to slepené nebylo. Je to tvrdé, je to přeslazené, je to totálně umělé, se všemi těmi barvivy. A koupeno v obchodě - drahé jako kráva.

Myslím, že je daleko lepší i chuťově zajímavější cukroví než toto..

Mňam, když vidím ty barvy..

 
Doulinque
65 příspěvků 20.11.13 22:45

@kajiksuk Zrovna tento recept je nešikovný kvůli nepřesným mírám a váhám (je to na hrnky, jeden hrnek = 250ml). Ale je to: 1/2 hrnku mletých mandlí, 1/4 hrnku jemně strouhaného kokosu, 1 hrnek moučkového cukru, 3 bílky ze středně velkých vajec, 1/4 hrnku cukru krupice + na náplň: 100g změklého másla,2 lžičky ananasové šťávy (i více), 1 hrnek prosátého moučk. cukru, 2 kolečka ananasu nadrobno nakrájená. Ale tento recept na vánoční cukroví nedoporučuji kvůli máslovému krému. Najdu Vám recept na čokoládové, ty jsou vhodnější.

@LorelaiH. Máte pravdu, nožku měly některé jen nepatrně. Zatím se mi při pečení povedla u všech jen jednou. Nevím, čím to je. Máte nějakou radu?

 
Doulinque
65 příspěvků 20.11.13 22:48

@LorelaiH. A jaký je prosím Vás rozdíl v diskuzi o makronkách a například o postcrossingu či diskuzi o vizuální degeneraci na mateřské apod.? Jestli Vás to obtěžuje, nikdo Vás nenutí to číst.

 
Doulinque
65 příspěvků 20.11.13 22:52

@Akitaken Je pravda, že makronky, které jste postovala jsou chemicky dobarvované, ale jdou udělat i bez chemických barviv a dochucovadel. Jako například ty, co jsem pekla nyní já, nebo čokoládové a mnoho dalších. Takže nemusí být ani přeslazené. A správná makronka není tvrdá, ale vláčná.

 
Grossularia
3204 příspěvků 20.11.13 22:58

@Doulinque Hrnek (cup) není 250 ml, ale 235 ml.
Makronky jsou technologicky celkem náročné, aby měly ten rantlík - důležitá je správná teplota cukrového rozvaru, která umožní kombinaci dentaturace bílkovin způsobené šleháním s denaturací tepelnou a pak to nevyběhne tolik do výšky jako pusinky a má to pevnější stěny bublinek.
A pak samozřejmě trefit dobu zasychání (závisí na vlhkosti vzduchu v kuchyni a liší se tím pádem docela dost, je potřeba získat cit na to, kdy je to akorát oschlé) a trefit potom pečení, což je nutné vyzkoušet na vlastní troubě.
Taky mi to dělá problémy a rantlík se mi povede jen někdy, samozřejmě výhradně tehdy, když je nepotřebuju nikde předvádět a snědí se interně v domácnosti.
To znamená, že tyhle ho samozřejmě jak na potvoru nemají;) http://www.celorocnikucharka.cz/leto.html#…
P. S.: nemají ho tedy i proto, že jsem velmi spěchala a byly technologicky ošizené - vyprdla jsem se na rozvar, ten je dost zásadní;)

 
Doulinque
65 příspěvků 20.11.13 23:03

@Grossularia 250 ml je uvedeno v té knize o makronkách, tak nevím. Já je právě z cukrového rozvaru ještě nezkoušela - vždy tam cukr buď zašlehám nebo zapracuji stěrkou. Ale je pravda, že je asi nechám na začátku přeschnout a potom mi i popraskají.

 
Grossularia
3204 příspěvků 20.11.13 23:08

@Doulinque Knihu o makronkách neznám, ale cup je oficiální anglosaská potravinová míra a je opravdu 235 ml, přesněji 236,6, abych byla důsledná:)
Pokud je knížka překlad ze země, kde se cup používá, tak je to pravděpodobně chyba překladatele.
Pokud je knížka tuzemská, tak se to tu tak vžilo, že se používá míra „hrnek“ a české hrnky mají obvykle 250 ml - původní české hrnečkové kuchařky tak pracují s 250.

Ovšem pokud všechno do receptu naměříte hrnkem, tak je pak celkem jedno, když máte odlišný objem, poměry zůstanou.

 
Doulinque
65 příspěvků 20.11.13 23:14

@Grossularia Kniha se jmenuje Makronky, 30 receptů na dokonalý požitek (http://www.bux.cz/…pozitek.html) je to překlad z aj originálu, takže je to asi opravdu chyba překladatele. Nicméně i tak se jakžtakž povedly :)
Ten rozvar je podle Vás důležitý?

 
Karoleenah
2322 příspěvků 20.11.13 23:17

@Grossularia No, já taky žiju v přesvědčení, že hrnek je 250 ml, tak jsem to šla nastudovat a článek na wiki říká něco trošku jiného, těch 235 je podle všeho jen „americký“ hrnek, v zemích commonwealthu a několika dalších je to 250 ml… Já mám na hrnkové recepty vlastně doma i takovou sadu odměrek a tam se taky s jedním hrnkem počítá jako s 250 ml a v ČR ji určitě nevyráběli. Takže to ve výsledku asi záleží na původu autora receptu. :)

@Doulinque Taky nedělám makronky z rozvaru, už léta jsem totiž líná koupit si cukrářský teploměr. Zatím mi rantlíky ze všech pokusů nevyšly asi jen třikrát, ale to jsem vždycky přesně věděla, co jsem pokazila - jednou jsem je dělala ve spěchu, takže jsem ušlehala bílky míň než by to chtělo, jednou jsem je nenechala oschnout z té samé příčiny a jednou jsem měla hrozně hrubé mandle, to jsem pak měla místo makronků laskonky. :D

 
Grossularia
3204 příspěvků 20.11.13 23:19

@Doulinque Rozvar má význam hlavně kvůli té teplotě. ALe je to práce navíc, to zas jo :)
Kamarádka byla na kurzu makronek v cukrárně Saint-Tropez a díky tomu vím, že zrovna na makronky musí mít teplotu 110 st. Což je i celkem logické.
Navíc při vaření cukru se mění jeho chemická struktura a i to má poněkud „vliv na funkci“ - hlavně z hledicka viskozity.

Pokud děláte bez rozvaru, je nutné přinejmenším cukr dlouho zašlehávat, aby se zcela rozpustitl, právě kvůli viskozitě bílků, zvyšuje ji a tak se hmota stane soudržnější a pružnější a makronky pak nepraskají.

Příspěvek upraven 20.11.13 v 23:22

 
Grossularia
3204 příspěvků 20.11.13 23:21

@Karoleenah Aha, tak to jo, tak 250 i anglický, to si musím pamatovat:)

Hrubé mandle ano, neoschnutí ano…to všechno už mi rantlík někdy pokazilo. Ale někdy je to prostě jen skvrna na slunci a já nevím proč :)

 
Karja
4767 příspěvků 20.11.13 23:24

Tak tohle je pro mě novinka, zatím jsem viděla jen ty barevné hnusy a ty mě teda nelákaly a byla jsem ráda, že nevím co to je. Takže příští víkend se bude péct. Čemu je to podobné, jde to k něčemu přirovnat? Nějak si to pořád neumím představit. Díky.

Edit.: Tak ono je to z Francie, jsem to ale neználek!

 
Doulinque
65 příspěvků 20.11.13 23:28

Je to vážně věda :) Do toho rozvaru se mi právě moc nechce. Ale @Karoleenah to Vám tedy gratuluji, že se nožka nepovedla jen 3× - mně se povedla jednou. Popraskání na povrchu během pečení může tedy být způsobeno dlouhým osycháním? Vím, že i vysokou teplotou v troubě, příště musím stáhnout teplotu ještě víc.

 
Grossularia
3204 příspěvků 20.11.13 23:28

@Karja Chutí se to podobá dacquoise, Sans-Rival, z českých zákusků trošku laskonkám, ale fakt trošku, možná tak těm od Erharta. Makronky totiž mají hlavně specifickou texturu, hladký povrch, který lehce křupne, a velmi vláčný vnitřek.

 
Doulinque
65 příspěvků 20.11.13 23:31

@Karja Nejvíc se to blíží asi laskonkám, ale hodně záleží na příchuti, jakou děláte. Zrovna ty kokosovo-ananasové jsou sladké jak cecek (příště dám méně cukru), ale čokoládové (náplň z hořké čokolády) vůbec přeslazené nejsou. Hodně štěstí!

 
Grossularia
3204 příspěvků 20.11.13 23:32

@Karoleenah Teploměr mám z IKEA, tam určitě někdy pro něco zavítáte, tak ho přihoďte, mají ho levný a šikovný, s dlouhou šňůrou;)

 
Karja
4767 příspěvků 20.11.13 23:52

Děkuji, už jsem to i projela na youtubu (a co mě rozsekalo byla taková speciální šablona s kolečkama:D),byl to ten barevný recept, takže mě to moc nenalákalo. Ale dám jim šanci, jak budu doma, tak je zkusím. Ale prvně jsou na řadě perníčky :-)

 
Grossularia
3204 příspěvků 20.11.13 23:54

@Karja Kámoška tu podložku se šablonou má, pozor, nekupujte bezhlavě, nepasuje to do běžné trouby, přebývá 5 cm a musí se to pak (za ty prachy!!) poškozovat sestříháním ;)

 
Karoleenah
2322 příspěvků 20.11.13 23:54

@Grossularia A kdy jste ho tam kupovala? Mám takové tušení, že už ho tam nemají, ani na jejich webu jsem ho nenašla. :( Ale v IKEA se čas od času vyskytuju, tak to budu průběžně kontrolovat, stejně ten koutek s pečicími potřebami nikdy neprojdu jen tak bez povšimnutí.

A skvrny na slunci znám taky, ty mi totiž asi dělají něco s rukama, že mám pak půlku makronek šišatých tak, že nejdou ani pořádně spárovat. A můžu si předkreslovat kroužky na papír jak chci. Už jsem si říkala, že si snad kvůli tomu pořídím i formu na makronky, ale mám z ní pocit, že je to tak trochu podvádění. :D

@Doulinque @kajiksuk Teď mě k těm vánočním makronkám napadlo - loni jsem dělala mátové, plněné jen čokoládovou ganache z hořké čokolády a smetany svařené s mátovými lístky, takže trvanlivost dobrá a nebyly ani moc sladké. A udělala jsem je samozřejmě zelené, takže se tak nějak hodily do toho lehce kýčovitého vánočního konceptu. :) Ale ony ty „skořápky“ celkem vydrží, takže by se asi dalo upéct si je dopředu a plnit je až den před plánovanou konzumací, když by náplň byla z těch ne zrovna trvanlivých…

 
Grossularia
3204 příspěvků 20.11.13 23:57

@Karoleenah Nemají? To je blbý, je totiž hrozně fajn. Už ho mám, pravda, léta, ale v době ne zcela archaické si ho tam někdo z mých známých prý kupoval.
Třeba teploměr od Tescomy je strašně nešikovný, jak je krátký, pracovala jsem s ním na kurzu výroby pralinek a byl jen pro vztek. Prostě s dlouhým lepší než s krátkým ;)

Trvanlivost makronkových skořápek jsme řešili zrovna minulý týden ve fóru u Cuketků :), skořápky nejlépe do mrazáku, dobře utěsněné, aby nevlhly.

 
Karoleenah
2322 příspěvků 21.11.13 00:00

@Grossularia Ha, není to náhodou tenhle teploměr ? Díky tomu skvělému popisu „potravin. teploměr/časovač“ mi samozřejmě při zadání slova „teploměr“ do vyhledávače vůbec nevyskočil… A dlouhá šňůra odpovídá. :)

Stránka:  1 2 3 4 Další »
 Váš příspěvek

Kurz základů práce s kůží.

Kdybyste nevěděli, co se zítřejším dlouhým zimním večerem, přijďte... Celý článek

Poslední článek:
Jak mě mrazilo při předvánočním nákupu bot

Letos do Vánoc zřejmě zrmznu. Nepovedlo se mi v řetězcích sehnat... Celý článek

Novinky e-mailem

Pekelné články Vám doručíme ještě zatepla.

Přihlásit