Zdravá výživa

Fotoalbum tématu (85) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Gräfin
2634 příspěvků 23.04.14 13:00
Zdravá výživa

Pro všechny otázky týkající se zdravé výživy (ať tím neplevelíme jiná témata).

Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 151 Další »

  Reakce:
 
sladke-mameni
25 příspěvků 23.04.14 14:15

Hezký den, vy jste nějaká specialistka na zdravou výživu?

 
Gräfin
2634 příspěvků 23.04.14 14:16

Specialistka nejsem, ale zajímá mě, co jím. Téma jsem založila, protože se OT o jídle prolíná všemi tématy a dohledat něco zajímavého, co jsem četla třeba během čekání u pokladny v supermarketu na telefonu, je nad moje schopnosti.

 
BEZDOMOVEC
1648 příspěvků 23.04.14 14:35
Gräfin

To je škoda, že se tady nemůžem bavit o uzeným, protože to není zdravá výživa :).
Ale teď vážně, docela by mě zajímalo, jestli u vás prodávají také párky bez masa, sýry ze škrobů a podobné pochoutky?

 
Gräfin
2634 příspěvků 23.04.14 14:36

@BEZDOMOVEC jo to nevím, párky nekupuju a sýry si vybírám. Ale zapíšu si to a až půjdu na nákup tak vám to zjistím :)

Můžete založit téma nezdravá, ale dobrá výživa

 
bára.brněnská
563 příspěvků 23.04.14 14:38

Četli jste někdo Wheat Belly? Mám ji ve čtečce, ještě jsem se k ní ale nedostala. Autor tvrdí, že pšenice je původce všeho zla, že pokud se jí člověk dokáže zbavit, velmi rychle zhubne tuk v pase a uleví srdci (i nad rámec odvodnění). Nějaké články jsou i v češtině.
Důležité zjištění nebo módní vlna?

Příspěvek upraven 22.07.14 v 03:35

 
lioncity  23.04.14 14:40

@bára.brněnská, na to nedokazu odpovedet, ale je to par dnu, co jsem o skodlivosti psenice taky slysela. Az budu mit cas, prectu si ty odkazy.

 
BEZDOMOVEC
1648 příspěvků 23.04.14 14:42
Gräfin

Kdesi jsem četl, že například ve Francii, by si nikdo tenhle humus nekoupil, tak to tam neprodávají. Tady mě udivuje, když čtu na uzené krkovici, že obsahuje škrob! Já jsem se domníval, že uzené maso se skládá z masa, vody a soli. Aspoň, když jsem udil doma, tak to tak bylo.

 
stes  23.04.14 14:43

@bára.brněnská Počítám, že tenhle výkřik bude mít jepičí život jako desítky jiných - škodí/neškodí. Já osobně bych bez pšenice v jakékoliv podobě nevydržela.

 
Brunhilde  23.04.14 14:43

@bára.brněnská @lioncity
Nedávno byl na iDnes rozhovor s nějakým velmi zdánlivě čilým staříkem, který machroval, že nejí ani lepek, ani mléko a jak je zdravý. No a pak druhý den konkurenční skupina výživových specialistů ta jeho „doporučení“ vyvracela. A pak si vyberte, že.
Lepek se stává silně nepopulárním, už to dorazilo z US k nám. Já na to nemám názor, po bílém pečivu a těstovinách mne pálí žáha, chleba můžu. Pivo nepiju. Článek je zde

Příspěvek upraven 23.04.14 v 14:47

 
Tebah
4255 příspěvků 23.04.14 14:44

@bára.brněnská Já jsem to nečetla, ale jsem nakloněna tomu věřit - dnešní pšenice má mnohem víc lepku, který je z hlediska trávení problematický a jehož množství se ve stravě dost zvýšilo. Navíc lepek je ve spoustě dalších průmyslově zpracovaných věcí, takže pokud je jíte, tak lepek vlastně přijímáte neustále.

 
Moir
1801 příspěvků 23.04.14 14:47
@bára.brněnská píše: Četli jste někdo Wheat Belly? Mám ji ve čtečce, ještě jsem se k ní ale nedostala. Autor tvrdí, že pšenice je původce všeho zla, že pokud se jí člověk dokáže zbavit, velmi rychle zhubne tuk v pase a uleví srdci (i nad rámec odvodnění). Nějaké články jsou i v češtině.
Důležité zjištění nebo módní vlna?

módní vlna, dle mého selského rozumu se tou upravenou stravou jednoduše sníží celkový příjem energie, upraví se poměr živin v neprospěch sacharidů, toť vše, stejně fungují všechny ty paleo a dukan a podobné diety, člověk má jíst všechno, nevyhýbat se ničemu (samozřejmě brát v potaz nesnášenlivosti a alergie), v přiměřené míře neškodí (téměř) nic

 
Sailorette
1589 příspěvků 23.04.14 14:47

Pravda je, že absence pšenice, resp. bílé mouky, je základem různých protikvasinkových a protiplísňových diet (plus vynechání cukru), takže na tom, že je v některých směrech nezdravá, něco bude. A že když vynecháte pečivo a těstoviny atd., tak zhubnete, no to je taky pravda. Pak ale ten jojo efekt, že.

 
Lamicka  23.04.14 14:47

@BEZDOMOVEC Kdyby jen skrob, ale take cukr.

 
Tebah
4255 příspěvků 23.04.14 14:50

@BEZDOMOVEC Dobrá finta je dívat se, jestli jsou ty masné výrobky (párky, klobásy, cokoli) bezlepkové - pokud ne, jsou nastavené škrobem a nebrat. To samozřejmě nezaručuje, že tam nejsou kůže nebo separát, ale zvyšuje to pravděpodobnost, že tam nebudou.

 
Kay_Adams
1612 příspěvků 23.04.14 14:51

@bára.brněnská
Ha, ďakujem za pripomenutie knihy, ktorú som chcela zohnať a prečítať.
Ja som Wheat Belly videla spomenuté v http://rungo.idnes.cz/…/behani.aspx?…

 
Lamicka  23.04.14 14:52

@bára.brněnská Ja tohle povazuji trochu za modni vlnu. Hlavne se bojim, ze clovek nikdy nepozna, kdo za sdelenimi stoji. Vychazi najevo, ze pitny rezim je PR vyrobcu vody, konzumaci mlecnych vyrobku lobbuji velke mlekarny. Proti nim jsou velke koncerny vyrabejici sojove nahrady. Treba se za 20 let dozvime, ze za bojem proti psenici stoji vyrobci bezlepkovych potravin.

 
Tebah
4255 příspěvků 23.04.14 14:55

@Lamicka To si v případě lepku nemyslím, protože se mu celkem bez problémů vyhnete i bez speciálních potravin. Mně by největší problém dělaly těstoviny, ale beru to tak, že pokud nemám celiakii, tak si pšenici klidně dám, jen se ji snažím omezit a nejíst tu skrytou. Pokud někdo jí hodně pečiva, tak bude mít horší výchozí situaci, ale taky se to dá řešit.

 
bára.brněnská
563 příspěvků 23.04.14 15:00

Já jsem nakloněna tomu věřit. Že je to asi nafouknuté, se dá čekat. Na druhou stranu na sobě letos zkouším právě trochu upravit stravu směrem ke zmíněné paleo a vysokotučným dietám (pečivo nejím vůbec), a poprvé cítím, že na mě něco docela zabírá. Hlavně mě přestala pálit žáha, která mě trápí odjakživa.
Ketóza je poměrně kontroverzní. Bez pečiva se dá k takovému spalování tuků dostat relativně rychle a přiznávám že mě to zaujalo jako dlouho nic. Ale školy na to nemám

Edit: Jen abych to tu nenechala takhle nekriticky. Původní nadšení opadlo o cca 50%, ale pořád nakloněna ;)

Příspěvek upraven 22.07.14 v 03:36

 
Gräfin
2634 příspěvků 23.04.14 15:01

@bára.brněnská považuju to spíš za módní vlnu. Pravda je ovšem ta, že obilovin jíme hodně a ve špatné podobě - všechny ty sladké snídaňové cereálie - nasypala jsem si plnou misku a stejně jsem po nich měla vždycky za tři hodiny hlad. Dneska když snídám müsli, tak si večer namočím vločky, ráno do nich přisypu lněné semínko, když si vzpomenu tak i nějakou mandli (jinak ořechy moc nemusím), jablko nebo jiné ovoce a do oběda mám vystaráno (snídám kolem sedmé, na oběd chodím mezi 12-13 h). A těch vloček nesypu plnou misku, z doby kdy jsem vážila mám odměřených 35-40g, jednou za čas pro jistotu převážím, člověk má tendenci si dopřávat :)

 
BEZDOMOVEC
1648 příspěvků 23.04.14 15:04

Nedávno měl řezník na ceduli napsáno, jako obdivuhodnou bombu, „dnes šunka bez lepku“!Jak může šunka obsahovat lepek?!To je pak, podle mě, uzenka šunkového typu!

 
Lamicka  23.04.14 15:05

@Tebah To souhlas. Jak to myslite, ze se da resit situace s pecivem?

 
sandrinn
961 příspěvků 23.04.14 15:07

@Gräfin Já mám teda po 3 hodinách hlad vždycky, nezáleží na tom, co předtím sním :-)

 
BEZDOMOVEC
1648 příspěvků 23.04.14 15:08

A jedny z nejhorších sajrajtů jsou barviva: http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek

 
Tebah
4255 příspěvků 23.04.14 15:10

@bára.brněnská Mám dojem, že do ketózy se zas tak rychle nedostanete - Mára jede paleo stravu kvůli zdravotním problémům (má Crohna nebo tak něco) a někde psal, že aby byl v ketóze, musí sníst míň sacharidů, než je ve dvou středních banánech. Takže kromě pečiva musíte odstřihnout všechny zdroje sacharidů včetně ovoce. Vedlejším jevem je, že dech bude cítit po acetonu.

Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 151 Další »
 Váš příspěvek

Dárek s nápadem z Dyzajn marketu zima

Zimní Dyzajn market čeká tentokrát hned několik poprvé. Poprvé se... Celý článek

Poslední článek:
Falešná těhule na nákupech v konfekci

Těžko se mluví o něčem, co si člověk ještě nezažil. Nechci se bát... Celý článek

Novinky e-mailem

Pekelné články Vám doručíme ještě zatepla.

Přihlásit