A dneska si dáme něco z jiné konzervy

25.07.10 | autor Ada

*

Koukala jsem dneska na statistiku a nevěřila jsem vlastním očím, návštěvnost pekla se už dvakrát přehoupla přes tisícovku! Mělo mě to napadnout, se zvyšujícím se počtem čtenářů se zvýšila i koncentrace komentářů od lidí, kteří nečetli stránku O webu a po nasrání nad některým článkem Peklo nezavřeli a nešli surfovat jinam, ale vyčetli mi, že jsem povrchní, plácám blbosti a měla bych se vzpamatovat a vrátit se do reality. Děkuji, nechci, realita je nepříjemná a mně je v Peklíčku mezi mými iluzemi o dokonalém světě, v němž bude všechno vypadat podle mých, pardon, Mých představ, mnohem lépe.

Na oslavu překročené tisícovky vás v tomto článku, mí věrní, nebudu trápit vylézajícími podprsenkami ani batikou, ale pokazím vám chuť k jídlu. Aspoň neztloustnete a ulice budou plné krásných štíhlých lidí. Dneska jsem se totiž nakrkla nikoli při nákupu bot, nýbrž při nákupu potravin (olej na smažení hříšníků, pepř a papriku do kotle na módní návrhářky atd., znáte to). Zdravím tímto pana Cuketku a jeho partu, protože vím, že sem občas zajdou. Móda a jídlo k sobě nemají vůbec daleko, když to vezmete přes vkus a kulturu. Ochota žrát hnusné jídlo chodí ruku v ruce s lhostejností k vlastnímu vzhledu a světu vůbec.

Protože jsem tento víkend sama doma (maminka s tatínkem jeli na dovolenou a bratr zůstal s kamarády na koleji) a musím něco jíst, vzala jsem peníze, které mi tu maminka nechala, a šla jsem nakupovat. Umím vařit výborné špagety s kečupem, ale tentokrát jsem se nějak rozšoupla a rozhodla se, že si dám maso. Protože syrového masa bych se při přípravě musela dotýkat a to nesnesu, fuj, zvolila jsem již připravené konzervované maso...

U regálu s konzervami ovšem končí veškeré srandičky. Pamatuju si z dětství různé lančmíty a masa ve vlastní šťávě, jež jsme občas mívali k večeři. Živě si vzpomínám na slisované kousky masa, které se rozpadaly na vlákýnka (dneska aby vlákýnka v masných výrobcích pohledal). Začala jsem vyndávat z regálu konzervu za konzervou a studovat složení, jaké je v tom maso.

Stručně řečeno, prakticky žádné. Je to smutné, ale v naší místní středně velké Bille jsem prostě nenašla konzervu, kterou bych si chtěla koupit.

Mám mlhavý dojem, že Tulip jsem tu viděla už za socialismu - zřejmě v Esu nebo v nějakém dárkovém koši. Proto se mi v Bille hned propojil s poctivými lančmíty mého dětství a hrábla jsem po něm. A ve složení bylo napsáno: vepřové maso 21 %, vepřová plazma, strojně oddělené maso, sádlo, škrob atd. Ve složení na plechovce na obrázku, převzatém ze stránek výrobce, je uvedeno pouze vepřové maso (a dál voda a škrob). Buď se v Dánsku nemusí maso uvádět rozepsané na jednotlivé druhy, nebo je víc druhů téhož výrobku pro různé trhy. Lahůdkové párečky Tulip v plechu (Cocktail Skinless Sausages) pro jistotu neobsahují maso vůbec. Je v nich jen 36 % strojně odděleného masa neboli separátu. To je sice zdravotně nezávadné, jeho výživová hodnota není úplně nulová (naopak obsahuje trochu mletých kostí a chrupavek, což je dobré na klouby), ale co takový semletý binec dělá v luxusně se tvářících koktejlových párečcích? A co tvoří ten zbytek? Dál jsem radši nečetla.

A pokračujeme v nákupu: Drůbeží luncheonmeat Clever obsahuje 45 % strojně odděleného drůbežího masa, drůbeží a vepřové kůže, mouku a vodu. Takový lančmít nakrájíte na plátky, položíte na pánvičku, udělá to sss a máte kašičku. Aspoň že to stojí patnáct korun a na nic si to nehraje.

V prodejně dále měli konzervy značky Viva a Hamé. Viva selské hovězí obsahuje 53 % masa a 17 % kůží (vepřových); Viva selské vepřové 33 % masa, 19 % kůží a 20 % drůbežího separátu.  Krůtí ve vlastní šťávě: 40 % krůtího masa, 16 % kůží a 16 % drůbežího separátu. Výběrové hovězí ve vlastní šťávě obsahuje 70 % hovězího masa + nějaké ty vepřové kůže, což mi na "výběrový" výrobek přijde pořád dost málo. A Hamé: lančmít obsahuje 75 % hovězího a vepřového masa, konzerva Šunkové maso obsahuje 66 % vepřového masa. Vepřové ve vlastní šťávě obsahuje 70 % masa.

Nejlépe na tom tedy je lančmít Hamé se 75 % masa,  což ve srovnání s chabým Tulipem vypadá úžasně, ale pořád to znamená, že celou čtvrtinu konzervy tvoří namleté kůže, voda a mouka (uvedeno ve složení). Zkuste si z toho udělat plátky a ohřát je tak, aby zůstaly vcelku.

Jediné dvě schůdné konzervy v obchodě byly Tulip Picnic - Cooked Pork Shoulder, obsahující 80 % vepřové plece, a Bohemia Prague Ham se 78 % vepřové kýty. Jenže ta první stála 89,90 (hmotnost 340 g)  a ta druhá dokonce 129,90 (za 454 g) - a to už si radši koupím kilo vepřového a nadělám řízky pro celou rodinu.

Místo poctivých masových konzerv plechovky s mletými odpadky - tomu říkám peklo. Kdybych si chtěla koupit konzervu na čundr, budu kvůli ní muset do nějakého velkého supermarketu se širokým sortimentem a ještě zatraceně dobře vybírat.

Mimochodem, psí konzerva Belcando Quality meat & Vegetable obsahuje 93,8 % masa. Takže mě omluvte, odcházím do zverimexu.

Autor

Ada

Ada začala psát Módní peklo v roce 2010. Čtenářky si získala nejen svým originálním stylem, ale především smyslem pro módu. Přestože přibývají noví autoři i témata, je Ada dodnes autorkou mnoha článků na Pekle.

Líbil se vám článek?
Váš příspěvek
blacknirvana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.10 14:21

Neodporucam, psie konzervy su hrozne neslane a celkovo cloveku chutia prve tri susta a pak by sa siel radsej vyblit :-!

Tereza
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.10 14:23

A to je dalsi problem echu,
chteli by jist dobre, ale hrozi se nad cenou ;-)
takze co by jsi chtela za tu cenu ;-).
Kdyby bylo vic lidi co si koupi plechovku za 80 nebo 130 kc(vlastne prijdes k hotovemu, vse je uvarene nasolene) tak ty „srajdy“ zmizi, jenze vsichni se desi nad sunkou 40kc/10 dkg…tak co by jsme chteli..

Tereza
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.10 14:23

*Cechu

VLT
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.10 16:11

Proč by konzerva měla stát méně než syrové maso? Logicky musí stát víc (pokud obsahuje dostatek masa a ne jen mleté blemcy, mouku a vodu), protože se na její výrobu spotřebuje víc práce a energie než na naporcování vepříka. Řekla bych, že Tereza má pravdu, pokud nebudou Češi kvalitu vyžadovat a nebudou ochotni za ni zaplatit, tak budou obchody přetékat těmi lacinými svinstvy a je poněkud pokrytecké se nad tím rozhořčovat.

moir
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.10 16:18

Ono to s tím masem v lačmítu též nebude slavné, protože technologicky se za maso považuje i něco, co by i bůčkový nadšenec prohlásil za příliš sádelnaté…

Catman
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.10 16:56

Jakmile na čemkoli čtu, že to obsahuje mleté kůže, třeba i na paštice, je mi na blití a už to nepozřu.
K debatě, souhlasím. Jenže se Češi nezmění - honba za co nejnižší cenou má jakýsi výsledek v čemsi, co je plné konzervantů a chutná to hnusně. Vzpomínám si, jak nějaká matka v televizi řekla, že jakmile vidí, že je někde sleva, hned tam jede a nakoupí toho hodně, šoupne to do mrazáku a má to. Je to smutné, ale samo se to nezmění…

miki
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.10 18:20

steak je 100% masa..... lidi!!! o konzervách snad ani nemůžete přemýšlět…!!!!

Warholette
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.10 21:29

gratulujem k navstevnosti! peklo je jeden z najlepsich blogov na sucasnej ceskej/slovenskej scene, len pekne do toho! :))

ox
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.10 21:36

Mně je teda do breku, když vidím masnou (dejme tomu) Clever sekanou 500g za 13,– a vedle sojovou (tzn. vege) 250g za 40,–! To si vždycky postesknu, proč nejsem v tomhle lhostejné prase .).
A úplně největší peklo je, když se vegetariánům nabízí smažák s hranolky coby oběd.
Děs je to, že lidstvo došlo tak daleko, že je ochotné jíst odpadky a ještě křičí něco o lidský hrdosti.

Ömyl
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.10 21:48

Přeskočím svůj údiv nad Tvým časem študovat konervy v regálech a opisovat si procentuální složení. Pokrok techniky se nevyhýbá ani potravinářskému průmyslu. Pokud se chceš stravovat zdravě, bezpečně a morálně pak si založ vlastní biofarmu. Nebo nakupuj pouze biopotraviny a žádné polotovary.

Monika
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.10 21:52

OX: To, co si „většinová společnost“ představuje jako vegetariánské jídlo, to je občas taky pěkné gastronomické peklo. Sama tím trpím a pak se už ani nedivím, že si o všech vegetariánech masožrouti myslí, že jsou magoři, pokud si myslí, že se běžně cpeme smažákem či tou nejlevnější gumovou sojou. Za nejakou socilogickou studii by vůbec stál nenávistný přístup Čechů k vegetariánům a vůbec ke všem co mají k něčemu odlišný přístup. Občas si číst nějaké diskuze o této problematice tak to je k pláči. Ale to už nepatří na modnipeklo.cz

Michala
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.10 21:59

„Pokud se chceš stravovat zdravě, bezpečně a morálně pak si založ vlastní biofarmu. Nebo nakupuj pouze biopotraviny a žádné polotovary.“
Ale prdlajs, stačí omezit polotovary a vařit, aby člověk věděl, co jí. A samozřejmě koukat, co kupuje, bio je jen maličký střípek.

Monika: Souhlas. Vega jídla mohou být božská, ale je těžké je připravit a vege restaurace jsou tu většinou spojeny s nějakým naboženstvím nebo neumějí jídla dobře připravit. Ale to už je téma na Cuketku:)

Ada Pekelná
973 příspěvků 25.07.10 22:48

Ömyl: na študování složení jídla si najdu čas vždycky, neb je to čas dobře investovaný.
S masnými výrobky je to tak špatné, že jsem je přestala už úplně kupovat, nejen kvůli složení, ale i kvůli chuti a dalším senzorickým vlastnostem… i ta nejvýběrovější šunka je nacucaná vodou a má stejnou barvu a stejnou chuť jako většina ostatních. Opravdu kvalitní uzeniny jsou tak drahé, že je lze kupovat jen občas jako pamlsek, ale ono to vlastně nevadí, protože tak nějak by se správně měly jíst.

Michala
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.10 22:52

Ada: Moc dobrou šunku má biofarma Sasov, http://biofarma.cz/ zavážejí i do Brna.

A jinak souhlas, levné maso znamená, že to zvíře někdo pěkně trápil. Vůbec by neškodilo, kdyby bylo k dostání jen drahé. Lidi by si ho tak dali jen občas, v současnosti je spotřeba v Česku docela děsivá.

Malatí
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.07.10 07:42

Omyl: právě ty a tobě podobní jsou příčinou výše popisovaného pekla. Stačí jim například, že si koupí dvoulitrovku Ledového čaje a jsou líní si přečíst, že obsahuje vodu, cukr a čajové aroma. Myslím že jakýkoliv soudný člověk si po přečtení tohoto složení raději natočí vodu z kohoutku. Bohužel tupá většina se řídá barevnými obaly a úžasně nízkou cenou, prostě je nenapadne že jogurt za 4,90 je jen směsí škrobu a éček s nulovou výživnou hodnotou. Takže moc díky Cuketkovi, Adě, Polreichovi a všem ostatním, kteří se snaží český národ probudit a dívat se jinam, než jen na cenovky.

Jana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.07.10 12:27

Hotove masove konzervy jsou fakt peklo - nedobre, nezdrave, nemasove, drahe. Zajimalo by me, zda si je nekdo kupuje i pro jine ucely nez na cundr. Pokud si to nekdo kupuje pro domaci uziti, tak ho 1) nechapu, 2) lituju. Kdyz to lidi prestanou kupovat, prestanou to obchody prodavat a vyrobci vyrabet a bude klid.

Ad vegetarianstvi - kdosi tu psal, ze pripravit dobre vegetarianske jidlo je tezke - neni, jen to chce se nad tim varenim trosku zamyslet, nakupovat s rozmyslem a aktivne si hledat inspiraci… Je to proste trochu tezsi nez udelat bramborovou kasi a k tomu ohrat parek, s tim souhlasim, ale ne neprekonatelne.

dasa
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.07.10 13:50

Polotovary mi nijak zvlaste nevadi, jednou za uherskej rok je koupim taky…(a na procento masa taky koukam, takze mi neprijdes divna :-)
Nijak me to netrapi, jako studentka taky premyslim hlavne nad cenou…ale ne na ukor kvality
Ale kdyz uz spagety, tak si radeji koupim sklenicku pesta a pytlik nejakych orisku, do hotovych spaget dam lzicku pesta, trosku oprazenych orisku,nakrajim rajcatko a to je potom mnamka :-) Cenove to nevyjde o moc draz nez uchazejici masova konzerva :-)

Judy
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.07.10 16:15

Když jsem na čundru nebo na vodě a otevřu si jakoukoliv - i „masovou“ konzervu, kupodivu mi chutná. Holt tam vytráví a hlad je jak známo nejlepší kuchař. Jednou mi nějaká zbyla, tak jsem si ji otevřela doma, že ji sním a byla jsem zhnusena. Konzerva letěla okamžitě do koše.

K8Z
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.07.10 18:07

No, já spíš nechápu, proč jsi napsala tento článek.. Rovněž nevím, jak se ti může stýskat po lančmítu.. Kdysi jsem si přála vědět, co to je a babička mi mé přání splnila a mně se už při prvním soustě obracel žaludek, ač to vlákýnka mělo. Když se tak štítíš si připravit dobré jídlo, tak o tom jídle raději nepiš.. Je opravdu dost pochopitelné, že konzervy jsou humus.
(počítám, že ta hláška o ěpagetách s kečupem byl jen vtip.)

K8Z
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.07.10 18:08

JUDY: jo, no - to máš pravdu.. Konzervy byly asi myšleny spíš jako zálesácká strava.

Ada Pekelná
973 příspěvků 26.07.10 18:50

Čekala jsem, kdo jako první naletí na ten odstavec, v němž píšu, že se štítím masa :)

Ada Pekelná
973 příspěvků 26.07.10 18:57

Jinak s tou zálesáckou stravou - nepochybně to tak bylo. Můj otec hodně čundroval a polotovary si občas nosili (většinou se živili tekutým chlebem, přirozeně), jenže tenkrát se dal třeba za pár korun koupit konzervovaný plátek svíčkové. Pravé - a nic jiného než to maso v tom nebylo.
A když se jim chtělo, tak místo konzerv vzali strouhanku a vejce a nadělali si přímo v lese houbové řízky.
Ani pro běžné použití bych na polotovarech a uzeninách nic tak špatného neviděla, jedlo se to odjakživa, ale při současné kvalitě je to skutečně spíš laciná sociální strava.

Sida
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.07.10 09:31

U nás se vždy tradovalo, že konzervy jsou kvalitní, jelikož by se z nich v případě války živila armáda (můj veganský názor je irelevantní:-).

Daniela
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.07.10 09:34

Kdysi jsem někde našla recept na párky, prý přesně takový, jako používá jeden přední český výrobce. Maso v receptu nebylo (něco kostí, hodně soli, mouky, sóji a taky hodně ledu), nicméně tam byla velice trefná poznámka ohledně psích konzerv. Něco ve smyslu „kupte si psí konzervu, hoďte to na pánev, ochuťte (jasně, že psí konzerva nemá chuť a je neslaná, protože psi by sůl ani koření neměli…) a bude to chutnat mnohem líp, než jakýkoli párek. A navíc potom budete mít krásnou lesklou srst.“

Moir
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.07.10 09:42

ten „recept“ na párečky z Makra je fake, ale není až tak daleko od pravdy, jedná-li se o klausovky za 29 Kč kilo

Lucator
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.07.10 12:29

Jen bych rada dodala, ze chrupavky ani zele bonbony( coz je take zazite klise) dobre na klouby nejsou..Jsou rozlozeny v travicim traktu a zadna „specialni cesta“ z ust do kloubu neexistuje :P
Jinak me clanek opet pobavil, myslim, ze zacnu take fotit pozoruhodne outfity a posilat je sem na blog :P

TeaS
25 příspěvků 30.06.13 15:48

Ehm..a jak si asi myslíš, že působí prášky? Třeba léky na alergii se strkají do nosu?

Vlaďka
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.07.10 12:36

Lucator> přípravky na „klouby“- přesněji na chrupavky a mezi ně, co předepisuje ortoped, jsou vždy k orálnímu užití. Ať už se jedná o Donu (rozpouští se ve vodě), nebo léková forma. Dovolím si s tvým příspěvkem zcela nesouhlasit. Gumoví medvídci jsou přírodní kolagen, kterého je v případě bolavých kloubů často nedostatek.

Chudý Lenomod
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.07.10 14:27

Radši tu módu! :o) Někdo, kdo sice maso jí, ale syrového se štítí, by se měl podle mého stravovat jen v restauracích (dobrých restauracích, kde vaří z čerstvých surovin, pokud mu zároveň záleží na tom, co jí), anebo si pořídit někoho, kdo mu bude vařit… A jakože klidně si o té konzervové bídě na svůj blog může napsat, to je jasný, jen mi to přišlo trochu škoda si to tu tím kazit vzhledem k takové řadě břitkých módních blogů, ze kterých je jasný, že s autorkou můžeme nesouhlasit, nicméně o problematiku se zajímá, neříká jen „tohle ano“, „tohle ne“, ale taky proč ano a proč ne… A to „proč“ má hlavu a patu…
Jinak, což by patřilo právě asi na jiný blog a do jiných míst, si myslím, že pokud děti nemají na venkově babičku s hospodářstvím a neviděly v životě dostatečně často zabíjet králíka, slepici, či dokonce prase, nebo aspoň maso potom porcovat, tak by měly doma systematicky asistovat při vaření (při opravdovém vaření z opravdových surovin), aby se jim ten práh neznecitlivěl natolik, že se pak masa štítí a nožičky v kfc chápou jen jako nožičky a nevidí za tím ten zbytek kuřete, od kterého ta nožka byla uříznuta.
Takové citlivé děti pak vyrostou a šahají po konzervách a uzeninách, protože, a docela je chápu, maso jako takové prostě příliš připomíná to zvíře, zatímco rozporcované a upravené, už je prostě jen jídlem. Čehož využívají výrobci, živočišná výroba je právě jen výrobou bez jakékoli etiky k živému, a čím více se celému procesu „uživatelé“ vzdalují, tím více výrobci podléhají trhu, skutečného masa z konzerv ubývá, a nejen výrobní proces, ale i konečný výrobek přestává být jídlem, ale tím žrádlem pro psi (kteří ale nakonec jedí líp než my).

Ada Pekelná
973 příspěvků 27.07.10 14:41

A druhý, kdo naletěl :) To s tím masem byl vtip, těžící z představy rozmazlené pipinky, kterou si někteří podle blogu udělali. Naštěstí patřím k těm dětem, které dědeček naučil kuchat slepici. Uzeniny a konzervy chápu jako trampský polotovar nebo pochutinu, na kterou občas prostě dostanu chuť. Třeba na párkovou polévku na cibulce nebo právě ten lančmít, který jsem vzhledem k jeho nesehnatelnosti neměla už x let…

Lucator
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.07.10 14:50

Vladka : A predstav si, ze tyto preparaty zejmena u mladych lidi nefunguji :) Funguji pouze u lidi starsich- duchodoveho veku.. To neznamena, ze pokud se neo prodava, tak to i funguje :)
Zrovna na fakulte, kde jsem studovala -FTK Olomouc, byl delan pruzkum, jak to s temito kloubnimi preparaty skutecne je. je to blbost a vyhozene penize jako napriklad za zazracne pilule na hubnuti :P

Chudý Lenomod
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.07.10 14:58

Ada - Tak to je bezva! Rozmazlenou pipinku jsem za tím vším zatím nikde neviděla (ani kdyby se vážně štítila masa, já bych to vážně pochopila :o) ), tak jsem vtip taky neviděla…;o) Vše ostatní teda snad zůstává ontopic.
Lančmít mého mládí dávala maminka do fajnových chlebíčků s vlašákem a vždy jsem to tehdy považovala za velkou vzácnost a uždibovala ho samotný… Konzervy byli na nás moc drahé (a už tehdy jsem byla vychovávána, že taky nezdravé), tak jsem vyrostla na kvalitní stravě… Ještě si pamatuji jako vzácnost dlouhé lahůdkové párečky ve velké konzervě. Normálně se mi tu sbíhají sliny, škoda, že už ty konzervy nejsou, co bývaly.. Ale aspoň z Tvého průzkumu vím, že je ani nemusím zkoušet hledat…

Larangelina
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.07.10 15:08

Hmm, dámy, já vám teda do toho offtopic nechci úplně kecat - ale on ten předpoklad, že dítě, které zažívalo zmiňované události, bude otrlé i v dospělosti, tak docela neplatí. Já jsem viděla x zabijaček, případně jsem i asistovala u jednodušších prací, zrovna tak zabíjení drůběže, stahování králíků… ale dneska maso skoro nejím. Kupuju ho hlavně zvěři a v porcování se nijak zvlášť nevyžívám. Obyčejné maso (svalovina) ještě jde, ale u vnitřností už mě kolikrát docela slušně „natahuje“ a nesnáším ten pach. Takže ono záleží spíš na povaze.

Ada Pekelná
973 příspěvků 27.07.10 15:11

Stačí kouknou na lahůdkové párečky Tulip :/
Jediné výborné masné výrobky jsou pršuty, různé poctivé salámy a šunky… jsou sice drahé, ale člověk si je opravdu vychutná. Ale i tady se musí opatrně, už jsem viděla i něco, co se tvářilo jako í á prosciutto a bylo v tom všechno možné včetně glutamátu a aromat.

Dana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.07.10 15:24

Jakekoliv „maso“ v konzerve je vzdycky problem, protoze je tam spousta sajrajtu a maso zadne nebo malo, takze tyto vyrobky vubec nekupuji. Kupuji pouze cerstve maso, ktere si upravim, jak chci. Mame dome 4 kocky a i jim sehnat neco (granule, konzervy), co neni solene, cukrene a obsahuje alespon 70% masa, neni zase takova sranda. Sracky (jinak se to nazvat neda) typu Whiskas, Kitekat a spol. bych jim v zivote nedala. Staci se podivat na slozeni a clovek (i kocka) by zvracel (3,5% masa, a co je ten zbytek?). I jim davame vetsinou syrove (premrazene) nebo varene maso nebo kvatlitni granule/konzervy.

dasa
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.07.10 12:53

Dana: a jaké granule kočkám dáváte? Taky nerada vidím Whiskas, kitekat…kupuju podle toho, co čičině chutná nejvíc - Royal Canin, nevím, jestli je to dost kvalitní…
A syrové ani vařené maso mě vůbec nežere :( tada syrové přemražené občas kousíček, ale víc by toho nesnědl…tak dáváme konzervy/kapsičky a granule…

Dana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.07.10 13:47

@ dasa: kocky momentalne krmime Orijenem a Acanou. Je ale fakt, ze ne vsechny kocky to maji rady, takze to proste musite vyzkouset (jsou zkusebni baleni). Jeden z nasich kocouru je alergik na ryby, takze jsme omezeni slozenim. Royal Canin patri mezi krmiva, kterymi bych bez obav krmila (kocouri nam po RC Sensible 33 zvraci, takze nemuzeme a ve vetsine ostatnich jsou ryby). Muzete zkusit i granule Porta 21, jejichz slozeni neni spatne. Z konzerv normalne krmime Grau, sem tam Shiny Cat a ted jsme vyzkouseli i Almo Nature (chutnaly). Maso je u nas nejoblibenejsi varene, to chutna vsem. Syrove jeden kocour taky vubec nechce, ale druhy by se po nem utloukl. Kockam je to jedno, hlavne, ze je to maso :o)

Nenechte se u tech krmiv sokovat cenami za baleni. Je nutne si spocitat cenu krmiva pro kocku na den podle doporucene denni krmne davky. U kvalitnich krmiv je ta davka totiz podstatne mensi nez u krmiv levnych, takze to zase tak drahe vubec neni.

Karolina
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.07.10 20:04

Vegetariani pokud to nejsou ti „cesti vegetariani“ maji dost sanci dostat do sebe kvalitni bilkoviny, coz si myslim, ze se o masu moc rict neda pokud neni z biofarmy. Priprava vege jidel mi az tak slozita nepripada, zvlast kdyz dneska uz je plno vychytavek-jak ja tomu rikam „zdravej fastfood“, kdy uz si koupim smes treba robi se zeleninou a jen dokorenim apod., ale neni to jen robi, smakoun, seitan, tempeh…je toho mraky, staci se jen zajimat…ale to uz je moje odpoved na tolik oblibenou otazku, jak jsem to mohla „vydrzet“ 10 let nejist maso a co vlastne jim:-)))))
Jinak vas blog me bavi, obcas sice az moc kritickej, ale stejne, kdyz ja nejakyho modniho exota vidim na ulici, tak ho hned v duchu sjedu. Takze v podstate jsem stejna, akorat o tom nepisu:-)))

axolotl
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.07.10 21:07

ale sa nam, vegetarianom, zije.:)

(ak teda nemusime obedovavat v nejakej restauracii, kde sa za vegetarianske jedlo povazuje smazak so sunkou. :)

Salinas
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.07.10 21:52

Mě dorazili v jedné restauraci, kde dceři - vegetariánce nabídli šunkofleky s tím, ať si to slečna vybere…

Kultakutri
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.07.10 14:44

Vepřové ve vlastní šťávě obsahuje velké kusy masa, něco sádla, takové rosolovité cosi za studena a šťávu za tepla.
Z kočičího žrádla jsou slušné konzervy od Whiskasu. Sice v nich jdou cítit nějaké ostré kousky, holt separát, ale na chlebu s máslem jsou výborné. Já teď krmím chudinku nemocinkanou w/d granulema od asi Hillsu a když mě otravuje nejmenovaný rodinný příslušník - cukrovkář, tak mu těmito vyhrožuju. Myslím, že by se z těch granulí dala udělat chutná polévka, jen přidat zeleninu a dokořenit. Masa v nich není zas až tak moc, vzhledem k podstatě věci jsou v nich i pomalé škroby a vláknina, ale na druhé straně, z apatického pytlíku sádla udělaly původní cholerickou akční kočku s normálním trávením.
A ano, ochutnávám, čím krmím zvěř.

Co se týče přístupu k lidem neoblibujícím typiše čechiše kýche, tak já už bývám i agresivní. Blbě trávím škroby. Což se neprojeví zblitím po hromadě knedlíků, aby lid pochopil, ‚pouze‘ po několika hodinách budu někde sedět v křečech. Za normálních okolností žiju z masa, sýra, zeleniny, ovoce a čokolády. Proč sakra nemůžu dostat maso a zeleninu, aniž to byla ‚obloha‘, sekané cosi, co se k masu a jeho úpravě defaultně nehodí? Nebo, vimjá, pečené vepřové s pečenýma jabkama? No, to je jedno, zpátky k hadrům.

utahraptor
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.07.10 15:00

Kultakutri: Jo, důchodci by kupovali Whiskas :) Bohužel, pro kočku tyto konzervy moc vhodné nejsou, což je jen důkaz toho, že šlendrián vládne všude, ať už v módě, lidském jídle nebo žrádle pro zvířata.

cuketka
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.07.10 21:46

zdravím ;) a nějaká recenze restaurantu from hell bude? pobavilo by také!

MatildaD
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.07.10 09:46

S psím jídlem je to fakt velká věda, po mém dlllouhém studování granulí mi vyšli dobře zminované Belcando, Arden grande, first mate, canine caviar…prostě nic z obchodáku - to je jen moc reklamy, kvalita nic..Přesně jak tady někdo píše - u kvalitních granulí - cena je vyšší, ale rozpčítejte to na den - nevyjde to špatně. S nekvalitním psím žrádlem si zahráváte se zdravím svého pejska! pokud krmíte hlavně průmyslovou stravou, nemá si kde co doplnit, může strádat a co ušetříte, zaplatíte pak za veta.Pokud svého psa máte rádi - přečtěte pár webů granulích např na pes .cz.

MatildaD
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.07.10 09:57

Ještě jsem chtěla napsat o masnch výrobcích - opravdu myslím, že jde jíst jenom pršuty, kvalitní tvrdé salámy, klobásy - přesně jak je tady psáno, je to drahé, tak to můžeme jíst jenom jako laskominu a z toho vyplívá že uzeniny hodíme na vrcholek potravinové pyramidy kam patří :-). Já sama jím jenom bio maso (pršut atd teda už v bio kvalitě nekupuji - to by mě zruinovalo)- důvodem proč bio maso u mě je, že ráda připlatím hlavně proto, že si uvědomuji, že platím těmto masným zvířátkům alespon důstojný život - což je pro mě směrodatné a zdravotní a chutové hledisko bio masa se taky nedá přehlídnout. Nesnesu představu, že jím kuře, které se nikdy neproběhlo, nemohlo se chovat přirozeně, mít radost ze života…Snesu představu, že kuře běželo jako každý den po dvorku a nic netušící ho chytla „babička“ a byl konec…Taky si myslím, že pokud už je zvíře zabité - mělo by se zpracovat všechno, všetně kůže a chrupavek - je to myslím tak správné, ne zabít kuře jenom kvůli prsíčkům - to je děěs.
Proto myslím, že do párků takové věci patří…přece by se neměli vyhazovat…!?

MatildaD
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.07.10 09:58

…prominte za pravopis, jsem slovenka, žiju dlouho v čr, ale chyby se mi vloudí…dík

sasa
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.05.11 06:24

honza: spagety s kecupom a potom ze sa autorka rozsoupla a chcel maso je podla mna myslene sarkasticky

Ornela
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.05.11 06:31

Sledovat popisky by se mělo, protože kolikrát je to fakt sajrajt. Konzervy nekupuji.

GeeGee
21 příspěvků 26.05.11 07:42

Kdo by to byl řekl - Lidl - konzerva - 98 % masa - cena 35,–

Makinka
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.05.11 11:22

GeeGee - není maso jako maso. Němci nemají ze zákona přikázané oddělovat maso a separát.

lára
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.06.11 11:05

Milá Ado. Článek mě pobavil, i samotný úvod těchto stránek (jelikož jsem tu poprvé) mě ujistil, že víš, co děláš a za čím si jdeš. Nemíním ti to kritizovat ani chválit - na to tu máš jistě dost jiných lidí (s tím ale musíš počítat, protože žádná kritika se neobejde bez tvrdého odporu). Já jako návštěvník tě tímto ujišťuji, že se budu co nejvíce snažit mluvit k a o článku a maximálně si dovolím souhlasit nebo nesouhlasit s tím, co je tu psáno (všeobecně). Myslím, že to je to nejuctivější, co můžu udělat (pokud se vyjádřím).

lára
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.06.11 11:11

K článku: Souhlasím, já si včera koupila kupříkladu hamburger s „kuřecím“ - nebylo to špatné (chuťově) ale při pohledu - no jeden by zaváhal. :D Radši nechci vědět, co to je, ať už to teda je, co chce. Vonělo to po mase a já měla příšerný hlad. Já osobně bych si teda asi z rozmaru plechovku s masem nekoupila, ale chápu tvé rozhořčení. Je problém, že tohle není POUZE otázka plechovek a konzerv ale s jídlem v supermarketech obecně. Jasně - jsou vyjímky, ale to musí člověk buď hledat, nebo natrefit - a to se často nestává. :) Taky souhlasím s diskuzí o ceně a kvalitě. Samozřejmě, že za kvalitu si člověk připlatí, bohužel mnoho z čechů to ignoruje. Ale i jim je nutno dát za pravdu. Málo peněz. Kdyby se to bylo necpalo do politiků, daní z všemožného i nemožného, různých poplatků a ptákovin, co jsou schopni vymyslet ti demokratičtí (politik to nazvat nemůžu), žilo by se KRÁSNĚ A KVALITNĚ, tím jsem si jista.
A taková drobnost - přijde mi hrozně milé v dnešní době esemesek, zkratek a kdovíčeho, co mění (pro mě nehezkým a kolikrát nepřijatelným způsobem) češtinu ve frašku bez interpunkce a rozdílu mezi měkkým a tvrdým y, se nacházejí lidé, co psát umí. Bez chyb. :) To je slast pro oko, ať už je kritika ve článku obsažená jakkoliv tvrdá a nevybíravá. :)

Pertinacia
25 příspěvků 18.12.16 18:55
Kovářova kobyla

Je hezké, jak chválíte Adu, že umí psát bez chyb, ale sama napíšete takovou hrůzu jako VYJÍMKY. Fuj.

marketa
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.09.11 18:45

pica (pizza se to fakt neda nazvat) z rohliku :-O me fakt dostala.
„varit neumim, ale delam to originalne a jeste usetrim, protoze rohliky z minuleho tydne nedam kachnickam v parku, ale udelam z nich mnamku :-)!“

Cherry Jin
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.04.12 21:08

Kdo je takový zbabělec, že se nechce dotknout své potravy, dokud je syrová, nechť je prostě hladem… kdy bude pláč nad kvalitou instantních polívek? Máme přece právo na ňamku z plastu, papíru i plechu!

Cherry Jin
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.04.12 21:18

Napsáno nezávisle na předsudcích, pouze na základě textu článku.
Odvolání se na čtenářské předsudky posléze v diskuzi vyznívá ještě o řád debilněji, než samotná původní poznámka…

TeaS
25 příspěvků 30.06.13 15:41

Vždycky říkám, že kdyby moje poslední jídlo měla být konzerva, tak si vyberu nějakou pro psy :D

Začíná výstava šíleného hedvábníka

Zika a Lída Ascherovi jsou československými legendami ve světě... Celý článek

Poslední článek:
Ponerovi: Značka, která obléká celebrity

Autor: Martina

Sourozenci Jakub a Nikol založili značku PONER, která obléká i... Celý článek

Témata článku

Mimibizar

Autor: Ada

Pozor. Tento článek není pro slabé povahy. Vím, že je to takové... Celý článek