Co děláte proto, abyste v oblečení vypadaly dobře?

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
Stránka:  « Předchozí 1 2 3
MP ave
41 příspěvků 28.1.13 11:20
@cibetka 1 píše:
@MP ave
Hlavně zelenina, navíc piju hodně zeleninové šťávy. Mléko nepiju od dvou let, prostě mi nechutná, zvedá se mi žaludek, jen ho vidím, tak ho do mne nikdo nedostal, ani krupicovou kaši, prostě nic. Zoufalá babička mi dávala od dvou let pivo se žloutkem, abych alespoň přežila :)
Kosti mám dobré, celý život jsem závodně sportovala, na kecy o zdravých mléčných výrobcích dávno nevěřím, sama jsem toho příkladem. Vždycky je zdravé to, čeho je přebytek.

Mě mléko taky nikdy nechutnalo, ale vždycky jsem milovala sýry. Jenomže teď kvůli určitým zdravotním problémům vynechávám všechny mléčné výrobky a ačkoli zeleninu jím celkem dost, abych dosáhla doporučeného příjmu vápníku, tak bych ji musela konzumovat asi na kila a to mi už nějak nejde :)
Takže jsem tak trochu rezignovala a pojídám vápník v potravinových doplňcích, ačkoli se mi to trochu příčí.

Papla
516 příspěvků 28.1.13 11:41

@PythonRegius místo chleba? třeba superrychle uvařená červená čočka, kuskus, rýže, třeba smíchaná s dušeným hráškem z mrazáku. Upečené brambory s tvarohovým dipem ( to už není superrychlé). U nás doma jedeme na polívkách, zeleninových, jsou pořád doma a k svačině si klidně dám polévku ( samozřejmě že ne z pytlíku). Jogurty, kefíry…

MPSkrolew
1850 příspěvků 28.1.13 12:02

@cibetka 1 Tak to vám doktorku závidím, já jsem myslela, že takové vůbec (v Čechách) neexistují. Já jsem byla od mala astmatik a když jsem si v pětadvaceti troufla požádat při průběžných testech o alergologický test na mléko a pšenici, moje alergoložka (!), to ještě připomínám, že docela mladá žena, se mi vysmála. A prý ať nevěřím tomu, co se říká, že mléko tělo zahleňuje atd. No, později jsem si šla léčit pomocí čínské medicíny ledviny, chodila jsem na akupunkturu, která léčí celé tělo, že, a nejedla jsem téměř žádné mléčné výrobky (až na kozí a ovčí sýry, popř. kozí mléko, ale to vše jen vyjímečně) a téměř žádný lepek, a zbavila jsem se velkého množství velkých i drobnějších problémů. Kromě toho, že jsem si vyléčila ty ledviny, se mi zlepšilo atma a veškeré alergické projevy, od té doby téměř nebývám nastydlá (a když, tak s velmi mírným průběhem), zbavila jsem se věčně ucpaného nosu, zlepšila se mi pleť a vlasy, přestala mě pobolívat hlava, mám lepší prokrvení končetin, takže mi nebývá tak zima atd. Zkrátka zlepšení ve všech směrech.

cibetka 1
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.1.13 13:26

@MP ave
Podle čeho usuzujete, že jíte nedostatek vápníku? Neorganický vápník v doplňcích se vám stejně nevstřebá, akorát se bude usazovat, kde nemá a bude způsobovat velké problémy. Jestliže jíte hodně syrové zeleniny, není co řešit.

Skrolew
Moje máti s doktorkou pracovala, takže leta rodinná lékařka.
Ani nemá cenu psát, kolikrát nám pomohla a přitom ostatní lékaři tvrdili pravý opak. Nejnovější - mladá ohromné migrény, sama lékařka, podstoupila všechna možná vyšetření a terapie, nic. Naše dr. při prvním dotazu zakázala antikoncepci. V žádném případě nechtěla věřit, pořád lítala po různých specialistech u nich v nemocnici. Pak jí bolest donutila poslechnout a bingo.

PythonRegius
286 příspěvků 28.1.13 17:01

Děkuji za všechny rady ;-)
Jogurty zas tak často nejím, to spíš konzumuje matka s bratrem. Ani mi to moc nechutná, takže si dám jen v naprosté nouzi. Mléčné výrobky mám ráda, ale spíš sýry a čokoládu :-)) Asi zkusím mléko a lepek omezit a uvidím, co to se mnou udělá. Ledacos mi ve zdraví lehce drhne, cítím to, chtělo by to nějaký zdravější režim.
Může se potravinová alergie zhoršovat stresem? Když jsem doma, tak nějaké zažívací obtíže jsou, ale jakmile dorazím do práce, tak moje střeva popadne amok a začnou neskutečně vyšilovat. Nezřídka se stává, že dorazím a půl hodiny na to už musím na wc. Přitom ráno nic nejím a piju jenom čistou vodu, protože mám v ranních hodinách stažený žaludek a nic bych do sebe nedostala. Po jídle je to pak ještě větší sranda. Když dorazím domů, tak se to do hodiny zase uklidní a mám jen své obvyklé drobnější obtíže. Nevím, co to má být, stravuji se v práci jako obvykle, nejím nic odlišného, tak mě napadá jen ten stres. Ale zas tolik ve stresu se necítím, už jsem si tam docela zvykla a na mojí sociofobickou povahu jsem překvapivě v klidu. Podle doktorky mám ten dráždivý tračník. Ale lepek asi také nemůžu vyloučit, když tvoří tak velkou část mého stravování.

cibetka 1
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.1.13 17:17

@PythonRegius
Vzhledem k tomu, že stres se spouštěč naprosto všeho, tak proč ne. Přesto bych vyzkoušela se vyvarovat alespoň na čas největších alergenů, zkusit se má vše, ublížit to nemůže.

Papla
516 příspěvků 31.1.13 23:26

http://www.prozeny.cz/…ovat-na-modu

zde oblékli paní či slečnu s vel. 46, něco jde, ale podívejte se na model krátkých šatů s něčím jako černými rukávy a černými lesklými punčocháči a poleje vás hrůza, co to chuděře provedli!( Tím jsem chtěla říci, že pro tuto dámu a pro to, aby v šatech vypadala dobře, to tedy nedopladlo nejšťastněji - viz vztah k tématu diskuse) Edit text v závorce doplněn.

maarcy
92 příspěvků 11.2.13 08:33
...

…no asi nic nedělám, vždy a ve všem vypadám blbě a když už je to opravdu asi to nejstrašnější - nafouklé břicho, pomačkané šaty, mastné vlasy, tak mi někdo složí poklonu, že vypadám dobře…má to potom vůbec smysl?

continuity
5853 příspěvků 11.2.13 18:55

@PythonRegius pri travicich problemech bych nejdriv zkusila normalni racionalni stravu (protoze to co jite, to neni) a pak zacla vymyslet dalsi diety. kdyz nejaka stravovaci zmena, tak jedna, aby bylo jasne, jestli a jaky to ma efekt. kdyz vyradit lepek, tak uplne, muzete mit celiakii anebo taky alergii na psenici (coz je uplne jina nemoc). v tomto pripade nepomuze omezeni ale jenom uplne eliminace.

jinak, ze cinska medicina prikazuje vyradit mlecne vyrobky je spravne, ale pro aziaty. u nas je populace jinak geneticky vybavena a mame povetsinou gen, ktery nam umoznuje produkovat enzymy pro traveni jeho slozek. je to docela zajimavy gen, jeden z nejmladsich.
tyto populace taky konzumuji docela dost soji a morskych ryb a treba taky morske rasy, ze kterych ten vapnik maji. ale treba soja taky neni uplne bezproblemova potravina.

kiwi
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.2.13 20:31
@continuity píše:

jinak, ze cinska medicina prikazuje vyradit mlecne vyrobky je spravne, ale pro aziaty. u nas je populace jinak geneticky vybavena a mame povetsinou gen, ktery nam umoznuje produkovat enzymy pro traveni jeho slozek. je to docela zajimavy gen, jeden z nejmladsich.

Ano, a když „chybí“, a nemůžeme zpracovat laktózu, je to hodně závažnej, až letální problém.

rice
356 příspěvků 12.2.13 21:54
@kiwi píše:
Ano, a když „chybí“, a nemůžeme zpracovat laktózu, je to hodně závažnej, až letální problém.

:) Ani ne, spíš se z toho dotyčnej párkrát pěkně po..re. není to nic vzácnýho, pediatři vedou deficit laktázy v patrnosti :)

viktorka_od splavu
7777 příspěvků 12.2.13 22:28

@PythonRegius před vyřazením lepku bych zkusila celiac test
poránu než (studená) voda by měl být lepší teplý nebo vlažný slabý čaj, samozřejmě bez cukru. pokud nejíte nic a pak větší množství naráz, problémy jsou nasnadě, možná to není váš případ, ale pokud ano, tak bych zkusila po té ranní vodě/čaji jen nějakou sušenku/ze dva ze tři piškoty (pokud lepek není problém), ne ovoce ani syrovou zeleninu, natož jogurt. a určitě ne kafe:-) pokud chcete zařadit do stravy víc zeleniny a máte problémy s trávením, tak jedině dušenou/restovanou. ta taky narozdíl od syrové může nahradit pečivo, jen to dá víc práce a pokud nejste zrovna milovnice dušené mrkvičky, tak najít si tu správnou úpravu/ochucení, co vám sedne, abyste se do toho nenutila. to by mohlo napáchat víc škody než užitku.
btw mlíko určitě není zásadní potravina pro přísun vápníku do těla vápník

Grossularia
3204 příspěvků 13.2.13 09:48

@PythonRegius Dráždivý tračník je diagnóza, ke které se může přistoupit až po vyloučení ostatních příčin.
Tj. byla jste vyšetřená přinejmenším na celiakii, lépe i na další potenciální problémy zažívacího traktu?
Pokud ne, tak je to zcela špatně a určitě byste měla mít provedeno alespoň základní vyšetření na celiakii - alespoň krevní odběr na protilátky proti tkáňové transglutaminase. A důležité je NEvysazovat lepek, jinak to naprosto zkreslí výsledek.
Pokud by se Vámi lékařka nechtěla vůbec v tomto směru zabývat (píšete, že máte chronické problémy), tak možná stojí za to zvžit změnu. Nebo si také můžete tohle vyšetření sama v laboratoři zaplatit (stojí to kolem 300 Kč), ale pak je nutné najít někoho, kdo ten výsledek umí interpretovat.

Pokud byste celiakii měla, tak není vůbec k ničemu částečné omezení lepku - i stopová množství udržují plnou aktivitu nemoci. Při celiakii musí být dieta opravdu naprosto striktní a navíc se pořádně projeví až v řádech měsíců, někdy i let. Tj. dočasné vysazení lepku neřeší vůbec nic a jen byste zbytečně zmátla diagnostiku, takže fakt nedoporučuju.

Celiakie je jinak asi první, na co by se mělo myslet, je hodně častá a hlavně hodně často nepozanná.

Existuje i ta možnost dráždivého tračníku. Ale to je opravdu až konečná vylučovací diagnóza, někdy bývá dokonce i její exiastence zpochybněna s tím, že jde jen o nerozpoznání skutečné příčiny.

Podle některých studií je dráždivý tračník vedle celiakie a alergie na lepek (což je něco úplně jiného) jedinou nemocí, u níž se prokázal pozitivní efekt vynechání lepku. Je to reakce na současnou módu především ve VB „nejíst lepek - úhlavního nepřítele lidstva“. U lidí netrpících ani jednou ze tří výše zmíněných nemocí nemá vysazení lepku žádný význam, jen to spíš zkomplikuje výživu, lepek není nevýznamným zdrojem bílkovin v naší potravě a většina lidí, co jen tak přestane jíst lepek, ho má problém rozumně nutričně nahradit. Samozřejmě, že to jde, ale vyžaduje to dost přemýšlení a hodně domácího vaření.
Jen tak vysazení lepku a přechod na kupované bezlepkové výrobky je pro zdravého člověka dokonce horší. Protože bezlepkové výrobky jsou z výživového hlediska velmi málo kvalitní. (pročtěte si složení, ono totiž, když to nelepí lepek, tak tam musejí dát něco, co to slepí, a to je často spousta jinak dost ostrakizovaných „éček“). Mimoto bezlepkové výrobky obsahují náhradou velké množství silných alergenů (typicky lupinu, sóju), tj. pokud jsou problémy způsobeny nikoli nesnášenlivostí lepku, ale třeba alergií na nějakou potravinu (třeba hrášek), tak to bezlepkové výrobky ještě pěkně po… a zvýší riziko rozvoje alergie na další potraviny.

Pokud jíst bezlepkově, tak to chce fakt systémové překopání jídelníčku a to dá fakt dost práce, která by v případě, že u Vás nejde vůbec o problémy s lepkem (což je velmi dobře možné) byla zbytečná. Navíc by se Vám mohlo naopak podařit dostat do jídelníčku jako náhradu lepku zrovna to, co Vám problémy způsobuje, aniž byste to věděla. Tj. chtělo by to fakt začít vyloučením celiakie (to anti-tTG není stoprocentní, tj. negativní výsledek neznamená jistotu nepřítomnosti celiakie, ale je to velmi užitečné první vodítko).

Omlouvám se za délku příspěvku :)

kiwi
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.2.13 09:53
@rice píše: :) Ani ne, spíš se z toho dotyčnej párkrát pěkně po..re. není to nic vzácnýho, pediatři vedou deficit laktázy v patrnosti :)

No, pos..rou se spíš rodiče. http://www.toplekar.cz/…tosemie.html

Grossularia
3204 příspěvků 13.2.13 09:54

@continuity Máte naprostou pravdu.

Dovolím si připojit k tomu, co píšete, kousek textu věnovaný nesnášenlivosti laktosy, který jsem psala pro jisté studenty

Pijete rádi mléko? Jestliže ano a přitom nejste malé děti, tak jste - mutanti!
Možná víte, že určitá část lidí v dospělosti mléko nesnáší. Tím nemyslím, že by jim nechutnalo, ale mají po něm trávicí problémy. Často ale snášejí poměrně dobře zakysané mléčné výrobky. Tento stav se často mylně označuje jako alergie na kravské mléko. Ve skutečnosti se jedná o něco úplně jiného. (Pro úplnost - existuje i skutečná alergie na bílkovinu kravského mléka, ale není zdaleka tak častá a vyskytuje se spíš u malých dětí).

V tomto případě jde o takzvanou nesnášenlivost (intoleranci) laktosy. Laktosa, jak nespíš víte, je mléčný cukr. Lidé s touto nesnášenlivostí neumějí laktosu štěpit, laktosa jim zůstává ve střevech a je metabolizována střevními bakteriemi na různé látky a plyny. Proto jim zakysané výrobky často nevadí - v nich je laktosa už většinou spotřebovaná bakteriemi.
A co je zajímavé z genetického hlediska? Tihle lidé jsou totiž ti normální a zdraví. Takhle to má být. Člověk (stejně jako ostatní savci) má pít mléko jako mládě. V té době má „zapnutý“ na svém chromosomu č.2 gen LCT pro laktasu - enzym štěpící laktosu. Tento enzym se vyskytuje ve výstelce tenkého střeva a zde štěpí laktosu. V dospělosti už tak nějak příroda nepředpokládá pití mateřského mléka, proto se tento gen „vypíná“ (vypínání nepotřebných genů je běžné, protože syntéza bílkovin je pro organismus náročná a není potřeba plýtvat energií na něco, co není nutné).

Jenže u lidí se kdysi objevila mutace tohoto genu, která způsobuje to, že gen se v dospělosti „nevypne“. Za normálních okolností by tito lidé byli v nevýhodě - plýtvali by energiií na zbytečnou bílkovinu. Jenže tady, v oblasti Evropy, už od pravěku začínali lidé chovat dobytek a provozovat pastevectví. A když dobytek chovali, tak také pili jeho mléko. Předpokládá se, že laktasová mutace se objevila někdy před 10 000 lety (podle Simoons 1970, McCranken 1971) A najednou začali být „mutanti“ ve výhodě. Zejména proto, že mléko bylo bezpečným nápojem, narozdíl od kdejaké vody v pochybné studni, do které kdekdo vypustil kdeco. A co nám přírodní výběr v Evropě způsobil? To, že tu žije asi 70% „mléčných mutantů“, kteří si na mléce mohou pochutnávat i v dospělosti, a jen malá menšina těch „normálních“. Nejvíce „mlékopijců“ je ve Skandinávských zemích - tam se jejich počet blíží skoro 100 procentům.
Třeba v Africe a v Asii (kromě Blízkého Východu, kde je mutace také častá, pije se tu velbloudí mléko), kde chov dobytka nemá zdaleka takovou historickou tradici, je poměr „mutantů“ a „normálních“ naprosto opačný.

Tak co, jak jste na tom vy? Jste „mléční mutanti“?

Pirek
7064 příspěvků 13.2.13 09:56

@Grossularia
Juhů, jsem mutant, já to vždycky věděla!

Grossularia
3204 příspěvků 13.2.13 09:58

@kiwi To si pletete s něčím úplně jiným ;) Galaktosemie není trávicí, nýbrž metabolickou nemocí (dosti vzácnou, má incidenci tuším 1:40 000). A netýká se laktosy.
Mimoto u dospělého člověka ji opravdu nepoznanou nepotkáte, neléčená je letální v dětském věku.

kiwi
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.2.13 10:01

@Grossularia
Však jo, metabolická. Trávení je taky metabolismus, nebo ne?

Grossularia
3204 příspěvků 13.2.13 10:04

@kiwi Z lékařského hlediska ne. Trávení se používá pro procesy „před krví“ - tj. zažívací trakt, v něm štěpení a vstřebávání. „za krví“ už jsou látky zpracovány v jednotlivých buňkách různými metabolickými procesy.

Grossularia
3204 příspěvků 13.2.13 10:10

@Pirek Taky jsem :)

kiwi
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.2.13 10:11

@Grossularia
OK. Chápu, že odborník pozvedá obočí :-)

continuity
5853 příspěvků 13.2.13 10:30

@Grossularia ja vam prave dekuji za ty prispevky. je potreba vzdelavat populaci, protoze mne osobne se zda, ze v posledni dobe se objevuje mnoho zavadejicich informaci.

Stránka:  « Předchozí 1 2 3
Váš příspěvek

Dárek, který ocení? Tričko pod košili, které nepropotí

Pokud nevíte, čím obdarovat vašeho muže, napovíme – tričko pod... Celý článek

Články z Expres.cz

Pražský fenomén beer bikes: Stížnosti se množí ze všech stran, policie je bezradná

Beer bike neboli pivní kolo jistě už alespoň jednou spatřil každý, kdo...

Rodí se další legenda: Mikolas jde ve stopách Gotta, z Eurovize má větší šance

Zpěvák Mikolas Josef (22) se postaral o neuvěřitelný úspěch. Ve světové...

Poslední článek:
10 módních specialit českých mužů

Autor: Matouš

Máme několik ryze českých skvostů... čím perlí pánská móda a „vkus“? Celý článek