Potrebujete je na vyrabeni lampionu s vnoucaty, ze jo?
Co jste vždycky chtěli vědět a báli jste se zeptat
@benyka píše:
@giuliettka
Sepsula jste mě naposledy nebo napředposledy (!) nebo už napředpřed… (?) či kdy, když jsem pro legraci napsala, že jsem si cosi oblékla kamsi,
1: tak ono ide ešte furt o pocit krivdy za ten skritizovaný outfit à la
Láďa Hruška na nákupoch v bauhautfildu? Tak už nič.
@Jordaan Ne. Ale
hygienicky čistý papírový tácek deklem ze staré krabice od dortu prostě
nenahradíš.
@giuliettka Ne. Jenom
blbnete furt stejně. Je to už trošku nuda.
Když potřebuje tácek @benyka je to zbytečnost, kdyby potřebovala tácek @giuliettka je to základní potřeba
No, to asi ne. Tady u nas je sice taky vsechno zavrene, ale supermarkety i drogerie smi prodavat svuj normalni sortiment, tj. i ty papirove talire. Koukala jste i v DM?
@Jordaan Neměla jsem na obíhání obchodů čas, potřebovala jsem to včera ráno v osm a spoléhala na to, že když se mají otevřít papírnictví, tak to tam jednoduše koupím v sedm spolu s potravinami. Věděla jsem, že to tam v regálu mají.
Pro případ, že to vláda schválí. Existuje nějaká ekologičtější varianta FFP2 respirátoru? Schválená, aby to splňovalo případné opatření vlády. Nějak se mi příčí vyhodit za měsíc 40 respirátorů, každý nošený tak 30 minut.
@MP Janka Tady píšou o možnosti opakovaného použití: https://www.nanospace.cz/…ty-mask-5ks/?…. Jsou dokonce v různých velikostech. Ale recenze až tak nadšené nejsou. Zajímalo by mě, co udělá vláda s vousatými muži, protože tam je respirátor standardního tvaru a univerzální velikosti jenom pro parádu.
@MP Janka Upřímně, blbost. Lidi na to nebudou mít peníze. Látkovou roušku použijete opakovaně, 4 členná nebo 5 členná rodina má dost velkou spotřebu. Za co by si ty chirurgické roušky nebo respirátory kupovali. Je to výdaj navíc a ne malý. Takže budou nosit opakovaně nějaké špinavé hnusy. Pět kusů důchodcům fakt nevytrhne nikoho. A ne každý bydlí tak, že dojíždět nemusí.
Já se zeptám, když jsme v tom tázacím vlákně Jak často doopravdy vídáte lidi v hnusných
rouškách? Já teda jezdím celkem málo a taky si je nijak podrobně
neprohlížím, ale opravdu hnusných roušek jsem zatím neviděla moc. Sem tam
něco, pak taky nemám extra důvěru k různým šálám a šátkům (ačkoli
z principu je to totéž jako domácí rouška, a v případě nejvyšší
nouze si taky uvážu šátek), ale většinou mají lidi roušky normální a
často vídám zvlášť u žen opravdu hezké.
@Oveeec kromě bezdomovců, vídám ve skoro průhledných jednorázových rouškách rusky a ukrajinsky hovořící lidi různých věkových a společenských skupin a pak seniory. U těch látkových roušek těžko říct, tam to poznat tolik není, ale pár ušmudlaných jsem viděla. Z okolí tak nějak vím, že jsem s pravidelným vyvařováním výjimka, a to tu roušku mám tak 2 hodiny (MHD a v práci při pohybu mimo pracoviště). Zmuchlané rouška v kapse, rouška pohozené na stole při obědě je standard (mám co říkat, sama ji mám neustále pověšenou na uchu)
@Oveeec Pohybujete se v centru hlavního města nebo v okolí budov, do kterých se stále dochází do zaměstnání?
Ano, vídám a ne málo. Dojíždím do firmy, zaměstnanci jsou z různých
koutů, přepravují se různě, pěšky, na kole, MHD, koloběžky, autem.
Bohužel, vídám evidentně vícekrát použité chirurgické roušky i na
dětech. Ty nemají se situací jak bojovat, jsou zásobeni tím, co jim dají
rodiče.
Ušmudlané látkové roušky vídám také velmi často.
Šály a nákrčníky nekomentuji, to se nedá přece pořádně vyvařit. Za mě je to berlička pro ty, kdo nechtějí roušku nosit, ale vyhoví nařízení.
@benyka
Právě, když už někde na něco opakovatelně nositelného narazím, recenze
jsou nic moc. (Gumičky řežou, padá, rozpadá se drátek)
Už jsem tu psala, že nosím brýle a s mlžením v zimě bojuju i bez
roušky. Jsem ráda, že jsem si ušila střih, který tohle minimalizuje a moc
se mi nechce to samé podstupovat u respirátoru s mnohanásobně vyššími
finančními náklady.
Přiznávám, že na vyvařování už taky dlabu. Mám látkových roušek zásobu, peru je s normálním prádlem a mezi praním a nošením je několik dní, tak doufám, že to virus přežít nemůže.
@MP Janka Já jsem dneska obešla asi pět lékáren a jedny pracovní pomůcky, všude mi nabídli v podstatě stejný typ respirátoru v univerzální velikosti, která stačí tak sotva pro mě. Jenom v jedné mi řekli, že dostávají i větší, ale na střídačku s těmi menšími, takže nemají. Ale manžel potřebuje podstatně větší velikost než já, u těchto ho přinejmenším řežou gumičky za ušima, takže jsme po velkém hledání objednali ty, na které jsem dala odkaz. Uvidíme.
A zítra mě čeká zatěžkávací zkouška - jedeme domlouvat umístění kanalizačních přípojek s lidmi, to znamená celý den v roušce a brýlích obcházet domy. Dovnitř nechodíme. Asi si vezmu několik jednorázových se sponkou vzadu na hlavě. Ale jak rychle je profuním a jestli něco uvidím, toť otázka. Na kombinaci zima-rouška nezabírá ani hydrofobní úprava brýlí.
@benyka Mám to naopak. Koupila jsem si respirátory na cesty vlakem. A jsou mi velké, odstávají a i při mírném předklonu hlavy mi lezou do očí a shazují brýle. Ale mně jsou velké i jednorázové roušky, gumky musím uzlovat anebo spínat vzadu na hlavě.
edit: překlep
Příspěvek upraven 20.01.21 v 19:17
@Vinca_minor
Pevné nervy, já roušky v zimě profunim do mokra za 15 minut venku (stání
ve frontě před obchodem), v MHD je to pohodě.
I když jednorázové by mohli být lepší, mně přijde, že aspoň na můj
obličej sedí mnohem hůř (tedy víc větrají) než můj střih
látkovych.
Téma už je trochu jinde, ale i tak doplním. Dopisy pro pacienty dává pošťačka na sekretariát, sekretářka ho donese na sesternu při obcházení oddělení a sestry ho dají pacientovi, případně i přečtou, pokud on nemůže. Když je to něco do vlastních rukou, přijde pošťačka přímo za pacientem. Musíte ale vědět, kde ten dotyčný leží, i když věřím, že sekretářka zkusí dohledat podle jména i oddělení, když má zrovna čas. Takže ano, je možné poslat dopis do nemocnice :slight_smile:
@MP Janka Asi vezmu jednorázovky i látkové a sáček na použité. Bude to výživné, kvůli viru nepořádáme před obchůzkami veřejné schůze a i obcházení domů jsme odkládali, ale pokud má kanalizace někdy stát, tak to udělat musíme. Přemýšlím, jestli mám dezinfikovat propisku, lidi se nám musí podepsat… No, asi je poprosím, ať po podpisu na nic nesahají a jdou si ihned umýt ruce. A já se budu modlit. Ještěže se vše odehrává venku.
@benyka Na tu bolest boltců a potom i hlavy trochu pomůže ta spona, která bývá u některých respirátorů přibalená. A už jsem viděla, že měl někdo místo spony vzadu takový popruh mezi poutky, takže to netáhlo uši, ale objímalo celou hlavu.
@Vinca_minor Ať firma pořídí ty nejlevnější průhledné propisky, každý si je může nechat. Nebo jim dejte reklamní, jestli máte.
@ertz No, to by byly stovky propisek, čekají nás tři vesnice. Mě se teda týká jen jedna, ale i tak. Spíš lidem řeknu, že jestli se bojí, tak ať si skočí domů pro svoji. Já si vezmu s sebou dezinfekci ve spreji a uvidím.
@KajčaLiška
Děkuju za info Vím, že dopisy do nemocnice bývala taková
klasika, ale nevěděla jsem, jestli to třeba sestry nezdržuj, někdo tu
zmiňoval infekčnost… tak jsem se zeptala no
@MP Janka Tohle by
mělo splňovat normu pro FFP3 a být použitelné delší dobu (v bezprašném
prostředí jeden měsíc), poté se mění jen filtry.
https://www.pruhlednyrespirator.cz/