Gurmánské vlákno

Fotoalbum tématu (977) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
porjk
3154 příspěvků 21.12.19 06:37
Vinca_minor
1959 příspěvků 21.12.19 15:21

Kdo mi tu loupe perníček?!
To nic, to jen větříček…

porjk
3154 příspěvků 21.12.19 15:51

@Vinca_minor Já bych na to nedovolila sáhnout :), když to dalo tolik práce.

Vinca_minor
1959 příspěvků 21.12.19 16:01

@porjk Naopak, přece se na ni nebude prášit. Je to vlastně narozeninový dort :D S tím se taky člověk peče a vráží do něj kvalitní suroviny, aby byl s chutí snězen. Jen můj muž si pochutná víc na perníku, než na dortu.

porjk
3154 příspěvků 21.12.19 16:30

@Vinca_minor To jo, jen bych si vymínila, že do Štědrého dne ne. Ale když to není vánoční chalupa, ale narozeninová, pak je to na místě ;). No a jdu otevřít krabici s perníčky, naladila jste mě.

Sheba
388 příspěvků 21.12.19 19:59

@Vinca_minor Chaloupka vypadá tak lákavě, že se divím, že zatím chybí jen kus střechy. U nás by už „demoliční četa“ nechala jen talíř :-)

Vinca_minor
1959 příspěvků 21.12.19 20:48

Hurá, už jsem se bála, že chaloupka neschytá ani jedno červené :D

Matmys
2595 příspěvků 22.12.19 12:55

@Vinca_minor To bude od nějakého ekologa, příště musíte před chalupu zaparkovat koně, nejlépe bílého :)

shanimplavkynahrocha
4604 příspěvků 29.12.19 16:15
@Saphena píše:
@Vinca_minor taky jsem nikde nenapsala, že med je naprosto zdravý, jen že je to lepší alternativa než cukr. A nesnažím se péct dokonale zdravě, jen prostě trochu lepší alternativu pro dítě. Uvědomuji si, že nejzdravější by bylo nakrájet jablko. Ale nejsem takové pako, abych se snažila úplně vyřadit sacharidy nebo mouku, vejce apod… A to ani tomu nejmladšímu z rodiny. Navíc do cukroví pro dospělé cukr bez problémů dávám.

Já bych řekla, že vzhledem k riziku botulismu je skoro med v něčem i horší, ale já jsem asi extremista, nějak nevidím důvod sladit ročnímu, chutnají mu i běžné věci bez cukru, protože tu uměle sladkou chuť vůbec nezná. Sladím mu případně ovocem.

kobylkalucni
371 příspěvků 5.1.20 11:00

Botulotoxin v medu? Jako asi jo, bakterie se tam nějak muže dostat, ale pochybuji, ze by dokázala v tak sladkem prostředí přežít a množit se - osmoticky tlak a tak… to by se člověk musel bát všeho… maliny a ostružiny z lesa se taky jí z keříku do pusy, přitom bububu toxoplazmoza… Za mě míň řešit, víc užívat života :-)

kobylkalucni
371 příspěvků 5.1.20 11:02
@Matmys píše:
@Vinca_minor To bude od nějakého ekologa, příště musíte před chalupu zaparkovat koně, nejlépe bílého :)

Kůň ne, víte jakou má uhlikovou stopu? A bílý??? Rasisto!!!

Uživatel je onlineMoir
2424 příspěvků 5.1.20 13:30
@kobylkalucni
@kobylkalucni píše:
Botulotoxin v medu? Jako asi jo, bakterie se tam nějak muže dostat, ale pochybuji, ze by dokázala v tak sladkem prostředí přežít a množit se - osmoticky tlak a tak… to by se člověk musel bát všeho… maliny a ostružiny z lesa se taky jí z keříku do pusy, přitom bububu toxoplazmoza… Za mě míň řešit, víc užívat života :-)

jste si jistá, že máte správnější názor než Státní zdravotní ústav a Světová zdravotnická organizace? http://www.szu.cz/…tulismus.pdf
Sice u nás za posledních dejme tomu 20 let nebyl zaznamená problém, ale to nebezpečí je reálné. Nejsem zastáncem přehnané opatrnosti, ale botulismus je nebezpečí, které existuje.

kobylkalucni
371 příspěvků 5.1.20 17:04

A dala jste si tu práci a přečetla si to? Cituji “Pro děti starší jednoho roku a dospělé je med s ohledem na botulismus bezpečnou potravinou”. Ale OK, uznávám svou chybu, doteď jsem měla med za sterilní potravinu, která je naopak schopna likvidovat bakterie, viz. jeho užívání na rány, když ještě nebyla antibiotika. Botulotoxin jsem měla spojený s nafouklymi masovými konzervami. Zase jsem chytřejší :-)

benyka
8689 příspěvků 5.1.20 17:41

@Moir Ten článek je tedy skutečně informační bomba. Zvlášť, když se dají některé informace vedle sebe.

„V České republice bylo v letech 1998–2015 hlášeno 35 případů botulismu u jedinců ve věku 7–78 let, tedy nebyl hlášen žádný případ kojeneckého botulismu.“
„Klinicky může mít infekce mírný nebo až fulminantní průběh a nerozpoznána může skončit jako syndrom náhlého úmrtí kojence (náhlá a vzhledem k předchozímu stavu neočekávaná smrt kojence, u které se nepodaří ani při pitvě nalézt příčinu smrti).“

Navrhuji tedy vymýtit definitivně botulismus zavedením nové diagnózy: „syndrom náhlého úmrtí jedinců ve věku nad 1 rok“. Doufám, že za to dostanu Nobelovu cenu v oboru lékařství.

kobylkalucni
371 příspěvků 5.1.20 18:17

Toho jsem si taky všimla. Článek má nadpis kojenecký botulismus, v úvodu je napsané, ze med je jediným významným zdrojem kojeneckeho botulismu a pak je v článku uvedeno spoustu případů starších lidi. A ani zmínka o jinych zdrojích nákazy. Třeba tady mě to zarazilo: “ USA také hlásí ročně celosvětově nejvíce přípa- dů kojeneckého botulismu následovány Argentinou, Aus- trálií, Kanadou, Itálií a Japonskem [17]. V Austrálii bylo od roku 1991 detekováno 24 případů botulismu, z toho 21 ve věkové skupině 0–4 roky.” Tak kojenec nebo dítě do cryr let? V poslední větě píšou, ze pro starší je med neškodný, logicky se alespoň část musela otrávit právě z těch konzerv. Odevzdat tohle jako bakalářku, tak mi to neprojde, od szu jsem čekala hodnovernejsi informace

Vinca_minor
1959 příspěvků 5.1.20 18:33

@benyka @kobylkalucni Váš komentář mě zaujal, já si to snad přečtu.

Birdonawire
519 příspěvků 6.1.20 18:12

Koukáte někdo na Peče celá země? Ty věnečky mne překvapily, tedy jak jim nevyšly.

benyka
8689 příspěvků 6.1.20 18:18

@Birdonawire Koukala jsem na to, a už nebudu. Všechno bych to snědla, i to sražené. :-)

BeKaa
576 příspěvků 6.1.20 18:34

@Birdonawire Taky mi nebylo jasné, jak se to mohlo tak nepovést. Hodně si stěžovali na teplo, tak jedině, že zašlehávali vajíčka do teplé směsi.
Ale celkově mi vadila dramaturgie, bylo to takové domotané. Nebylo jasně dané podle čeho hodnotili, neustále přerušovali medailonky soutěžících.
Ale libily se mi kulisy.

porjk
3154 příspěvků 6.1.20 20:07

Mě ty věnečky taky překvapily, ale na cukrařinu měli vymyslet jiné prostory. Teplo tomu fakt nesvědčí. Možná se to ještě rozjede, celé to mělo takový zmatený ráz. Ani moderátoři mi tam teda nesedí…

Oldyn
6401 příspěvků 7.1.20 07:40
@Birdonawire píše:
Koukáte někdo na Peče celá země? Ty věnečky mne překvapily, tedy jak jim nevyšly.

Jak jsem stará, tak odpalovaného těsta se bojím, přitom moje švagrová peče úplně famózní tyčinky z odpalovaného těsta, takže mám kam jít na rozumy. Prostě do odpalovaného těsta já nejdu.

porjk
3154 příspěvků 7.1.20 08:15

@Oldyn Můj tatínek byl cukrář, takže je dělal milionkrát a to nemůžu srovnávat s amatéry, kteří jsou pod tlakem z trémy atd. Sama jsem je dělala jednou a provedly se (štěstí začátečníka). Jen mě nebavilo tu hmotu v páře matlat, myslela jsem si, že to vyhodim s hrncem a vařečkou vcelku.

andano
845 příspěvků 7.1.20 10:41

Taky mě to procento nepovedených překvapilo, ale zároveň mě k tomu napadla řada otázek, například, kolikrát měli možnost si vyzkoušet ty konkrétní přístroje a prostor pro práci?
Každá trouba peče jinak.
A je pravda, že to teplo se tam jako problém diskutovalo opakovaně.
Taky mi vadí, že zajímavé věci „schovávají“ - nezajímají mě tolik rádobyvtipné poznámky moderátorů, ale třeba bych ráda viděla větší část špachtlového zdobení.
Porota - paní Mirka se mi líbí, identifikuje problém na první dobrou, ale Maršálek nějak není můj šálek…

benyka
8689 příspěvků 12.1.20 15:44

Trošku se stydím dát takovou obyčejnou věc sem, ale musím se pochlubit, že jsem dneska nejspíš zlomila moje knedlíkové prokletí poznamenané máminým rychlovařením teplých večeří po práci. Vzhledem k dietě vařím z mouky jenom výjimečně, ale dneska jsem si dala záležet - prostudovala jsem dostupné recepty z internetu a udělala z nich průměr. Podařilo se mi tak konečně vyrobit houskové knedlíky měkké, neoslizlé, nerozvařené a nesražené. Vařila jsem je v páře. Technologie se zdá dobrá (když si odmyslím, že jsem se tím bavila dvě hodiny), chuť nemůžu posoudit, ale od pohledu a pohmatu soudím, že by asi bylo ještě co vylepšovat.

Vinca_minor
1959 příspěvků 12.1.20 19:37

@benyka Vypadají krásně. Já vařím houskový knedlík přímo ve vodě a žádný problém, s párou je to moc práce :) - říká člověk, který většinou vaří pracnější knedlík hrnkový…

Stránka:  « Předchozí 1 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 456 Další »
Váš příspěvek

Dárek, který ocení? Tričko pod košili, které nepropotí

Pokud nevíte, čím obdarovat vašeho muže, napovíme – tričko pod... Celý článek

Články z Expres.cz

Pražský fenomén beer bikes: Stížnosti se množí ze všech stran, policie je bezradná

Beer bike neboli pivní kolo jistě už alespoň jednou spatřil každý, kdo...

Rodí se další legenda: Mikolas jde ve stopách Gotta, z Eurovize má větší šance

Zpěvák Mikolas Josef (22) se postaral o neuvěřitelný úspěch. Ve světové...

Poslední článek:
10 módních specialit českých mužů

Autor: Matouš

Máme několik ryze českých skvostů... čím perlí pánská móda a „vkus“? Celý článek