Gurmánské vlákno

Fotoalbum tématu (1020) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
Birdonawire
634 příspěvků 17.1.20 19:24
@dagino píše:
Predstava, že sa moja ryža varila spolu s plastovým sáčkom je nechutná, a to fakt zjem čokolvek.

Kazdy mame neco, takze nerypu, jen mne zajima: tlacenku jite?

pavka_l
1253 příspěvků 17.1.20 20:01

@dagino vaša ryža se spolu s plastovým sáčkom nevarí, tak asi můžete být v klidu :-D

dagino
864 příspěvků 18.1.20 10:33
@Birdonawire píše:
Kazdy mame neco, takze nerypu, jen mne zajima: tlacenku jite?
Áno, deda aj babu. Dedo sa plní do žalúdka a baba do čreva.
kobylkalucni
420 příspěvků 20.1.20 19:15

Taky mě rýže ve varných sáčcích vadí, spíš pocitově. Vím, že ten plast bude bezpečný, ale je to jak vařit maso s vaničkou :-) Nejvíc mě vadí asi to, že v dobách, kdy se zakazují sáčky a brčka je možné, že se v továrnách po milionech kusů balí do jednoho tlustého pytliku jedna hrstička rýže. Ale na frfňu z Prostřena si nehraju, když dostanu pytlikovou rýži na návštěvě, tak se ani nezamračím a když ji někdo (manžel) omylem koupi v obchodě, tak ji holt taky udělám. Tlačenka mi kupodivu nevadí, asi proto, že nemá rozumnou alternativu ( vymývání střeva je práce pro vraha ) a zpravidla se nevaří několikrát do týdne.

pabylka
1092 příspěvků 26.1.20 19:40

Prosím nemáte niekto osvedčeny recept na rezy á la Marlenka?

Judy24
1246 příspěvků 27.1.20 09:51

@pabylka Já dělala tento ořechový dort a myslím, že se Marlence docela blíží (bez krému, ten byste musela vykoumat někde jinde). Je takový příjemně středně hutný a hodně ořechový. Ale třeba někdo bude mít lepší. : )

Vinca_minor
2367 příspěvků 27.1.20 10:35

@pabylka Švagrová peče medovníkové řezy naprosto luxusní, ale o dost méně sladké, než je Marlenka nebo originál medovník. Chcete recept?

pabylka
1092 příspěvků 27.1.20 16:52

@Vinca_minor prosím pekne, klidně i do SZ, alebo napíšte sem, trebárs ešte niekto bude piecť..

if5
444 příspěvků 27.1.20 19:52
@Vinca_minor píše:
@pabylka Švagrová peče medovníkové řezy naprosto luxusní, ale o dost méně sladké, než je Marlenka nebo originál medovník. Chcete recept?

prosím prosím ano!

Birdonawire
634 příspěvků 27.1.20 19:56
@Vinca_minor píše:
@pabylka Švagrová peče medovníkové řezy naprosto luxusní, ale o dost méně sladké, než je Marlenka nebo originál medovník. Chcete recept?

ANO!!! Předem děkuji!

Vinca_minor
2367 příspěvků 28.1.20 08:13

Děkuji za důvěru, vydržte, zkusím ho sem hodit dnes navečer.

Vinca_minor
2367 příspěvků 28.1.20 17:13

@pabylka @if5 @Birdonawire
Nechala jsem recept tak, jak mi přišel do mailu.

Medovník

680 g hladké mouky

230 g moučkového cukru

80 g tuku (dávám máslo)

2 vejce

5 lžic mléka

1,5 lžičky jedlé sody

3 lžíce medu (dávám dvojnásobek)

Náplň:

3/4 l mléka

6 lžic hrubé mouky

250 g másla

250 g cukru

vanilkový cukr

citronová šťáva

1 žloutek

(dělám dvojnásobnou dávku náplně)

Mléko uvařit s hrubou moukou na kaši a nechat vychladnout. Máslo utřít s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutkem, citronovou šťávou a po částech vmíchat kaši. Utřít do hladka.

Těsto:

moučkový cukr, tuk, vejce, mléko, jedlou sodu a med promíchat a šlehat nad párou do zpěnění. Do hladké mouky přidat prochladlou hmotu a vypracovat těsto, které se rozdělí na čtyři díly. Každý díl je potřeba rozválet na tenkou placku a postupně péci na vymazaném plechu (používám pečící papír). Dá se upéci předem. Každou placku potřít povidly (používám rybízový džem) a náplní, složit placky na sebe a poslední vrstvu polít čokoládou…což nedělám. Potřu ji náplní a posypu nastrouhaným perníkem.

pabylka
1092 příspěvků 28.1.20 17:39

@Vinca_minor ďakujem,skúsim cez vikend

giuliettka
8141 příspěvků 28.1.20 18:51

@pabylka Videla som kamarátku Moldavanku robiť koláč podľa tohoto receptu. Robila to rovnako ako na videu, s rovnakým množstvom survín. Bol to úžasný koláč, mala som problém udržať sa nezožrať to aj s plechom. :-D
Piekla tenučké plátky na otočenom plechu. Mala rovnaké množstvo vrstiev.
https://www.youtube.com/watch?…

Vinca_minor
2367 příspěvků 29.1.20 08:15

@giuliettka Já jsem si pořídila takovýto rovný plech bez okrajů. Často peču drobné slané furtžerky anebo i cukroví a konečně mám dokonale rovný plech, ze kterého se to dá snadno sundat. Nevýhoda je ta, že je asi o centimetr užší, než drážky v mé troubě, takže ho musím otočit a dát na rošt.

if5
444 příspěvků 30.1.20 09:07

@Vinca_minor Díky za recept!

Vinca_minor
2367 příspěvků 30.1.20 10:21

@pabylka @if5 Děkujte až po vyzkoušení :D Třeba to pro vás není to pravé…

marikahr
1049 příspěvků 30.1.20 22:02

Ja robím podľa tohto receptu, len upravím množstvo múky (dávam menej)
robievam 6 plátov, všetky zlepím a vrch posypem orechami, a ešte do krému dám rum ;-)

Marlenka:
Ingrediencie • 100 g masla • 2PL medu • 250 g cukru • 1 KL octu 8% • 1 PL jedlej sódy • 2 vajcia • 700 g 500 g hladkej múky + podla potreby
Krém: • 250 g masla • 1 Salko
Sódu s octom zmiešame vo vyššom hrnčeku – dosť počas reakcie vypení. Do hrnca dáme maslo, med, cukor a vymiešame. Potom pridáme ocot so sódou a znovu vymiešame. Zmes dáme na plameň a za stáleho miešania pridáme vajce. Miešame sústavne, až sa na povrchu objaví pena a zmes začne hnednúť, potom ihneď odstavíme.
Po čiastočnom vychladnutí pridáme preosiatu hladkú múku, vypracujeme cesto, rozdelíme na 7–8 guľôčok, každú zabalíme do potravinárskej fólie a necháme hodinu odpočívať na teplom mieste.
Po odpočinutí vyvaľkáme na slabú placku. Pretože je cesto dosť tuhé, je lepšie najprv urobiť dlhší valček, ktorý sa potom dá lepšie vyvaľovať na tenkú placku. Piecť vo vyhriatej rúre pri 190 ° C asi 4 minúty – cesto je nutné strážiť, podľa sily placky sa čas mení.
Salko 3 hodiny zvoľna varíme úplne ponorené vo vode, tie 3 hodiny je nutné dodržať.
Môžeme tiež pre skrátenie času a úsporu energie variť Salko v tlakovom hrnci necelú hodinu.
Potom ho necháme vychladnúť (vznikne tuhá hnedá hmota). Vyklopíme ju a s maslom rozmixujeme, ďalej je možné pridať oriešky a trochu koňaku.

Vinca_minor
2367 příspěvků 31.1.20 12:04

@marikahr Ten karamelový krém je skvělý, sestra ho dává do bezlepkového čokoládového korpusu. Kdybych pekla medovník já, asi prostřídám karamelový krém a ten méně sladký od švagrové. A asi je dost netradiční, že švagrová pláty ještě maže rybízovou marmeládou, ale je to moc dobré. Přijde mi, že váš recept víc odpovídá kupované verzi.

marikahr
1049 příspěvků 31.1.20 19:22

@Vinca_minor mne vyhovuje tento krém zo salka a masla, ja ešte pridávam rum a aj tie platy trošku nakropím rumom, hlavne keď chcem aby rýchlejšie zmäkla. S týmto krémom vydrží dlho, ja ju bežne urobím týždeň vopred.
Varený krém nie je trvanlivý, preto sa mu vyhýbam

Vinca_minor
2367 příspěvků 31.1.20 19:41

@marikahr To máte pravdu, krém ze Salka je trvanlivý. Já rum nedávám nikam, nechutná mi. Teda tuzemák, pravý rum mi chutná, ale ten je zas škoda dávat do dortu :)

cerruti
647 příspěvků 3.2.20 11:23
Je to silnejšie ako ja.

Neviem odolať.

porjk
3214 příspěvků 3.2.20 12:01

@cerruti A ještě bez chuti a bez zápachu ;). A toho nádobí, co se ušetří, energie…

Matmys
2595 příspěvků 3.2.20 12:39

@cerruti To mi připomnělo můj pokus - brownies z červené řepy…bez mouky - bez lepku, bez cukru… Jen to zabere víc místa (v koši :) )

BeKaa
633 příspěvků 3.2.20 17:36

@Matmys Já je dělala z červených fazolí… a v koši neskončily jen proto, že jsem tam přisypala mouku a cukr. Byly méně zdravé, ale konečně poživatelné.????

Stránka:  « Předchozí 1 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 461 Další »
Váš příspěvek

Dárek, který ocení? Tričko pod košili, které nepropotí

Pokud nevíte, čím obdarovat vašeho muže, napovíme – tričko pod... Celý článek

Články z Expres.cz

Pražský fenomén beer bikes: Stížnosti se množí ze všech stran, policie je bezradná

Beer bike neboli pivní kolo jistě už alespoň jednou spatřil každý, kdo...

Rodí se další legenda: Mikolas jde ve stopách Gotta, z Eurovize má větší šance

Zpěvák Mikolas Josef (22) se postaral o neuvěřitelný úspěch. Ve světové...

Poslední článek:
10 módních specialit českých mužů

Autor: Matouš

Máme několik ryze českých skvostů... čím perlí pánská móda a „vkus“? Celý článek