Gurmánské vlákno

Fotoalbum tématu (969) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
dagino
813 příspěvků 14.1.20 18:18
@Dalmitka píše:
@dagino - „Ryža sypká 1 liter ryže, 0,75 litra vody“ - to naozaj? Ja sa odjakživa držím predpisu - na 1 diel ryže 2 diely vody a žiaden problém; ta neviem…
Reagovala som asi hneď; vidím, že to spomenuli aj iné.

Prepáčte, samozrejme 1,75 l a 2,25 l na čínu, množstvo samozrejme upraviť podla počtu jedlíkov. My varíme 1 dcl ryže na hlavu. Ryžu samotnú pri varení okrem trošky soli nijak nedochucujem, mohlo by sa to pobiť s ochutením omáčky.

Vinca_minor
1372 příspěvků 14.1.20 21:02

@dagino Nic si z toho nedělejte, já jsem se taky upsala. V mém popisu má být 150 ml rýže a 250 ml vody, místo toho jsem napsala 150 g rýže, což samozřejmě nesedí.

lorens
2276 příspěvků 15.1.20 00:45

Rýže se dá uvařit i bez sáčku ve větším objemu mírně slané vody nebo i neslané, jak je libo a scedit jako těstoviny. Je normálně jedlá, sypká. Trvá to zhruba 17 minut. Není třeba nic měřit.

benyka
7991 příspěvků 15.1.20 00:56

@lorens Teď jsem zrovna narazila na článek, že rýže se má namočit den předem, propláchnout důkladně vodou, vařit v pětinásobném množství vody a zcedit, aby se vyplavil arsen, který je v ní z důvodu zamoření životního prostředí obsažený, zvlášť prý u rýže pěstované v EU nebo v USA. Zdá se mi to nějaké divné, hlavně proto, že nepadla zmínka o témž taky u pšenice a ostatních plodin pěstovaných v EU a USA. :-) Že by to bylo proto, že mouka se den předem namočit a propláchnout nedá?

pavka_l
1088 příspěvků 15.1.20 14:51

@benyka https://www.dtest.cz/…arzen-v-ryzi zde je to na dtestu
Já teda rýži den předem nenamáčím. A nejraději vařím rýži ve varných sáčcích :-D

benyka
7991 příspěvků 15.1.20 15:03

@pavka_l Hezký. Já jsem si hned říkala, že ten „americký vědec“, který spáchal tan článek, na který jsem narazila, bude nejspíš zaměstnancem nějakých těch „Mlýnů a pekáren“. :-)

trnk
319 příspěvků 17.1.20 15:36

@pavka_l Také vařím rýži ve varných sáčcích a přidám do cibule napíchaný hřebíček a sůl.

dagino
813 příspěvků 17.1.20 17:21
@trnk píše:
@pavka_l Také vařím rýži ve varných sáčcích a přidám do cibule napíchaný hřebíček a sůl.

Predstava, že sa moja ryža varila spolu s plastovým sáčkom je nechutná, a to fakt zjem čokolvek.

Birdonawire
373 příspěvků 17.1.20 19:24
@dagino píše:
Predstava, že sa moja ryža varila spolu s plastovým sáčkom je nechutná, a to fakt zjem čokolvek.

Kazdy mame neco, takze nerypu, jen mne zajima: tlacenku jite?

pavka_l
1088 příspěvků 17.1.20 20:01

@dagino vaša ryža se spolu s plastovým sáčkom nevarí, tak asi můžete být v klidu :-D

dagino
813 příspěvků 18.1.20 10:33
@Birdonawire píše:
Kazdy mame neco, takze nerypu, jen mne zajima: tlacenku jite?
Áno, deda aj babu. Dedo sa plní do žalúdka a baba do čreva.
kobylkalucni
266 příspěvků 20.1.20 19:15

Taky mě rýže ve varných sáčcích vadí, spíš pocitově. Vím, že ten plast bude bezpečný, ale je to jak vařit maso s vaničkou :-) Nejvíc mě vadí asi to, že v dobách, kdy se zakazují sáčky a brčka je možné, že se v továrnách po milionech kusů balí do jednoho tlustého pytliku jedna hrstička rýže. Ale na frfňu z Prostřena si nehraju, když dostanu pytlikovou rýži na návštěvě, tak se ani nezamračím a když ji někdo (manžel) omylem koupi v obchodě, tak ji holt taky udělám. Tlačenka mi kupodivu nevadí, asi proto, že nemá rozumnou alternativu ( vymývání střeva je práce pro vraha ) a zpravidla se nevaří několikrát do týdne.

pabylka
1048 příspěvků 26.1.20 19:40

Prosím nemáte niekto osvedčeny recept na rezy á la Marlenka?

Judy24
1049 příspěvků 27.1.20 09:51

@pabylka Já dělala tento ořechový dort a myslím, že se Marlence docela blíží (bez krému, ten byste musela vykoumat někde jinde). Je takový příjemně středně hutný a hodně ořechový. Ale třeba někdo bude mít lepší. : )

Vinca_minor
1372 příspěvků 27.1.20 10:35

@pabylka Švagrová peče medovníkové řezy naprosto luxusní, ale o dost méně sladké, než je Marlenka nebo originál medovník. Chcete recept?

pabylka
1048 příspěvků 27.1.20 16:52

@Vinca_minor prosím pekne, klidně i do SZ, alebo napíšte sem, trebárs ešte niekto bude piecť..

if5
266 příspěvků 27.1.20 19:52
@Vinca_minor píše:
@pabylka Švagrová peče medovníkové řezy naprosto luxusní, ale o dost méně sladké, než je Marlenka nebo originál medovník. Chcete recept?

prosím prosím ano!

Birdonawire
373 příspěvků 27.1.20 19:56
@Vinca_minor píše:
@pabylka Švagrová peče medovníkové řezy naprosto luxusní, ale o dost méně sladké, než je Marlenka nebo originál medovník. Chcete recept?

ANO!!! Předem děkuji!

Vinca_minor
1372 příspěvků 28.1.20 08:13

Děkuji za důvěru, vydržte, zkusím ho sem hodit dnes navečer.

Vinca_minor
1372 příspěvků 28.1.20 17:13

@pabylka @if5 @Birdonawire
Nechala jsem recept tak, jak mi přišel do mailu.

Medovník

680 g hladké mouky

230 g moučkového cukru

80 g tuku (dávám máslo)

2 vejce

5 lžic mléka

1,5 lžičky jedlé sody

3 lžíce medu (dávám dvojnásobek)

Náplň:

3/4 l mléka

6 lžic hrubé mouky

250 g másla

250 g cukru

vanilkový cukr

citronová šťáva

1 žloutek

(dělám dvojnásobnou dávku náplně)

Mléko uvařit s hrubou moukou na kaši a nechat vychladnout. Máslo utřít s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutkem, citronovou šťávou a po částech vmíchat kaši. Utřít do hladka.

Těsto:

moučkový cukr, tuk, vejce, mléko, jedlou sodu a med promíchat a šlehat nad párou do zpěnění. Do hladké mouky přidat prochladlou hmotu a vypracovat těsto, které se rozdělí na čtyři díly. Každý díl je potřeba rozválet na tenkou placku a postupně péci na vymazaném plechu (používám pečící papír). Dá se upéci předem. Každou placku potřít povidly (používám rybízový džem) a náplní, složit placky na sebe a poslední vrstvu polít čokoládou…což nedělám. Potřu ji náplní a posypu nastrouhaným perníkem.

pabylka
1048 příspěvků 28.1.20 17:39

@Vinca_minor ďakujem,skúsim cez vikend

giuliettka
5604 příspěvků 28.1.20 18:51

@pabylka Videla som kamarátku Moldavanku robiť koláč podľa tohoto receptu. Robila to rovnako ako na videu, s rovnakým množstvom survín. Bol to úžasný koláč, mala som problém udržať sa nezožrať to aj s plechom. :-D
Piekla tenučké plátky na otočenom plechu. Mala rovnaké množstvo vrstiev.
https://www.youtube.com/watch?…

Vinca_minor
1372 příspěvků 29.1.20 08:15

@giuliettka Já jsem si pořídila takovýto rovný plech bez okrajů. Často peču drobné slané furtžerky anebo i cukroví a konečně mám dokonale rovný plech, ze kterého se to dá snadno sundat. Nevýhoda je ta, že je asi o centimetr užší, než drážky v mé troubě, takže ho musím otočit a dát na rošt.

if5
266 příspěvků 30.1.20 09:07

@Vinca_minor Díky za recept!

Vinca_minor
1372 příspěvků 30.1.20 10:21

@pabylka @if5 Děkujte až po vyzkoušení :D Třeba to pro vás není to pravé…

Stránka:  « Předchozí 1 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 Další »
Váš příspěvek

Dárek, který ocení? Tričko pod košili, které nepropotí

Pokud nevíte, čím obdarovat vašeho muže, napovíme – tričko pod... Celý článek

Články z Expres.cz

Pražský fenomén beer bikes: Stížnosti se množí ze všech stran, policie je bezradná

Beer bike neboli pivní kolo jistě už alespoň jednou spatřil každý, kdo...

Rodí se další legenda: Mikolas jde ve stopách Gotta, z Eurovize má větší šance

Zpěvák Mikolas Josef (22) se postaral o neuvěřitelný úspěch. Ve světové...

Poslední článek:
10 módních specialit českých mužů

Autor: Matouš

Máme několik ryze českých skvostů... čím perlí pánská móda a „vkus“? Celý článek