@dagino píše:
Predstava, že sa moja ryža varila spolu s plastovým sáčkom je nechutná, a to fakt zjem čokolvek.
Kazdy mame neco, takze nerypu, jen mne zajima: tlacenku jite?
@dagino píše:
Predstava, že sa moja ryža varila spolu s plastovým sáčkom je nechutná, a to fakt zjem čokolvek.
Kazdy mame neco, takze nerypu, jen mne zajima: tlacenku jite?
@Birdonawire píše:Áno, deda aj babu. Dedo sa plní do žalúdka a baba do čreva.
Kazdy mame neco, takze nerypu, jen mne zajima: tlacenku jite?
Taky mě rýže ve varných sáčcích vadí, spíš pocitově. Vím, že ten
plast bude bezpečný, ale je to jak vařit maso s vaničkou Nejvíc mě vadí asi to, že v dobách, kdy se
zakazují sáčky a brčka je možné, že se v továrnách po milionech kusů
balí do jednoho tlustého pytliku jedna hrstička rýže. Ale na frfňu
z Prostřena si nehraju, když dostanu pytlikovou rýži na návštěvě, tak
se ani nezamračím a když ji někdo (manžel) omylem koupi v obchodě, tak ji
holt taky udělám. Tlačenka mi kupodivu nevadí, asi proto, že nemá rozumnou
alternativu ( vymývání střeva je práce pro vraha ) a zpravidla se nevaří
několikrát do týdne.
@pabylka Švagrová peče medovníkové řezy naprosto luxusní, ale o dost méně sladké, než je Marlenka nebo originál medovník. Chcete recept?
@Vinca_minor prosím pekne, klidně i do SZ, alebo napíšte sem, trebárs ešte niekto bude piecť..
@Vinca_minor píše:
@pabylka Švagrová peče medovníkové řezy naprosto luxusní, ale o dost méně sladké, než je Marlenka nebo originál medovník. Chcete recept?
prosím prosím ano!
@Vinca_minor píše:
@pabylka Švagrová peče medovníkové řezy naprosto luxusní, ale o dost méně sladké, než je Marlenka nebo originál medovník. Chcete recept?
ANO!!! Předem děkuji!
@pabylka @if5 @Birdonawire
Nechala jsem recept tak, jak mi přišel do mailu.
Medovník
680 g hladké mouky
230 g moučkového cukru
80 g tuku (dávám máslo)
2 vejce
5 lžic mléka
1,5 lžičky jedlé sody
3 lžíce medu (dávám dvojnásobek)
Náplň:
3/4 l mléka
6 lžic hrubé mouky
250 g másla
250 g cukru
vanilkový cukr
citronová šťáva
1 žloutek
(dělám dvojnásobnou dávku náplně)
Mléko uvařit s hrubou moukou na kaši a nechat vychladnout. Máslo utřít s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutkem, citronovou šťávou a po částech vmíchat kaši. Utřít do hladka.
Těsto:
moučkový cukr, tuk, vejce, mléko, jedlou sodu a med promíchat a šlehat nad párou do zpěnění. Do hladké mouky přidat prochladlou hmotu a vypracovat těsto, které se rozdělí na čtyři díly. Každý díl je potřeba rozválet na tenkou placku a postupně péci na vymazaném plechu (používám pečící papír). Dá se upéci předem. Každou placku potřít povidly (používám rybízový džem) a náplní, složit placky na sebe a poslední vrstvu polít čokoládou…což nedělám. Potřu ji náplní a posypu nastrouhaným perníkem.
@pabylka Videla som
kamarátku Moldavanku robiť koláč podľa tohoto receptu. Robila to rovnako
ako na videu, s rovnakým množstvom survín. Bol to úžasný koláč, mala
som problém udržať sa nezožrať to aj s plechom.
Piekla tenučké plátky na otočenom plechu. Mala rovnaké množstvo
vrstiev.
https://www.youtube.com/watch?…
@giuliettka Já
jsem si pořídila takovýto rovný plech bez okrajů. Často peču
drobné slané furtžerky anebo i cukroví a konečně mám dokonale rovný
plech, ze kterého se to dá snadno sundat. Nevýhoda je ta, že je asi
o centimetr užší, než drážky v mé troubě, takže ho musím otočit a
dát na rošt.
Ja robím podľa tohto receptu, len upravím množstvo múky (dávam
menej)
robievam 6 plátov, všetky zlepím a vrch posypem orechami, a ešte do krému
dám rum
Marlenka:
Ingrediencie • 100 g masla • 2PL medu • 250 g cukru • 1 KL octu 8%
• 1 PL jedlej sódy • 2 vajcia • 700 g 500 g hladkej
múky + podla potreby
Krém: • 250 g masla • 1 Salko
Sódu s octom zmiešame vo vyššom hrnčeku – dosť počas reakcie vypení.
Do hrnca dáme maslo, med, cukor a vymiešame. Potom pridáme ocot so sódou a
znovu vymiešame. Zmes dáme na plameň a za stáleho miešania pridáme vajce.
Miešame sústavne, až sa na povrchu objaví pena a zmes začne hnednúť,
potom ihneď odstavíme.
Po čiastočnom vychladnutí pridáme preosiatu hladkú múku, vypracujeme
cesto, rozdelíme na 7–8 guľôčok, každú zabalíme do potravinárskej
fólie a necháme hodinu odpočívať na teplom mieste.
Po odpočinutí vyvaľkáme na slabú placku. Pretože je cesto dosť tuhé, je
lepšie najprv urobiť dlhší valček, ktorý sa potom dá lepšie vyvaľovať
na tenkú placku. Piecť vo vyhriatej rúre pri 190 ° C asi 4 minúty –
cesto je nutné strážiť, podľa sily placky sa čas mení.
Salko 3 hodiny zvoľna varíme úplne ponorené vo vode, tie 3 hodiny je
nutné dodržať.
Môžeme tiež pre skrátenie času a úsporu energie variť Salko v tlakovom
hrnci necelú hodinu.
Potom ho necháme vychladnúť (vznikne tuhá hnedá hmota). Vyklopíme ju a
s maslom rozmixujeme, ďalej je možné pridať oriešky a trochu koňaku.
@marikahr Ten karamelový krém je skvělý, sestra ho dává do bezlepkového čokoládového korpusu. Kdybych pekla medovník já, asi prostřídám karamelový krém a ten méně sladký od švagrové. A asi je dost netradiční, že švagrová pláty ještě maže rybízovou marmeládou, ale je to moc dobré. Přijde mi, že váš recept víc odpovídá kupované verzi.
@Vinca_minor mne
vyhovuje tento krém zo salka a masla, ja ešte pridávam rum a aj tie platy
trošku nakropím rumom, hlavne keď chcem aby rýchlejšie zmäkla. S týmto
krémom vydrží dlho, ja ju bežne urobím týždeň vopred.
Varený krém nie je trvanlivý, preto sa mu vyhýbam
@marikahr To máte
pravdu, krém ze Salka je trvanlivý. Já rum nedávám nikam, nechutná mi.
Teda tuzemák, pravý rum mi chutná, ale ten je zas škoda dávat do
dortu
@cerruti To mi
připomnělo můj pokus - brownies z červené řepy…bez mouky - bez lepku,
bez cukru… Jen to zabere víc místa (v koši )
@Matmys Já je dělala z červených fazolí… a v koši neskončily jen proto, že jsem tam přisypala mouku a cukr. Byly méně zdravé, ale konečně poživatelné.????