@DanielaS Právě
jsem Vás potkala na stránkách „Kuchařky pro dceru“ Mávám!
Gurmánské vlákno
Potřebuju poradit ohledně domácího tvarohu. Asi před rokem jsme dostali
od známých domácí tvaroh, poradili nám, že si ho můžeme zamrazit, tak
putoval do mrazáku. No ano ostuda, dostala jsem se k němu až teď. Chtěla
jsem z něj udělat koláč, ale chutná spíš jako bryndza, je takový
nakyslý. Protože jsem předtím domácí tvaroh nikdy nejedla, nevím, jestli
to tak má být nebo jsme prostě jeho čas prošvihli? Pokud to tak má být,
poraďte nějaký recept, ten koláč si momentálně nedokážu
představit
@Mohito Ten domácí tvaroh mívá navinulejsi chuť, než kupovaný. Brynzu jsem nikdy nejedla, tak tu podobu posoudit neumím, ale bývá i takový lehce krupičkovatý a hutnějši. Rok mi přijde docela dlouho, ovšem jaká je únosné doba, to si netroufám odhadnout.
@Mohito Jeden čas
jsem dělala trojúhelníčky z listového těsta s tvarohovou náplní (plus
mínus asi jako do buchet). Mají výhodu, že se nemusíte bát, že se to bude
rozpadávat. Kdyby ten tvaroh náhodou nefungoval, těsto to podrží.
@Mohito Známa vám odkazuje, že ho možete po roku zmrazenia v pohode použiť. Akurát máte dať do receptu o 1/3 viac cukru ako predpisuje recept. Domáci tvaroh je vraj nakyslý a zmrazením sa ta nakyslosť viac zvýrazní.
@Mohito píše:
Potřebuju poradit ohledně domácího tvarohu. Asi před rokem jsme dostali od známých domácí tvaroh, poradili nám, že si ho můžeme zamrazit, tak putoval do mrazáku. No ano ostuda, dostala jsem se k němu až teď. Chtěla jsem z něj udělat koláč, ale chutná spíš jako bryndza, je takový nakyslý. Protože jsem předtím domácí tvaroh nikdy nejedla, nevím, jestli to tak má být nebo jsme prostě jeho čas prošvihli? Pokud to tak má být, poraďte nějaký recept, ten koláč si momentálně nedokážu představit
Domácí tvaroh hodně lidí dělá ze zkyslého mléka a na chuti je to znát (já takový tvaroh nemám ráda). Sladký tvaroh, na který jste zvyklá z obchodu, se dělá pomocí syřidla, což není pro domácí výrobu nedostupné, ale musíte koupit syřidlo, umět nadávkovat. měřit teplotu atd.
@porjk Umět nadávat
taky pomáhá! Bývalá tchýně měla krávu a nadávání
občas pomáhalo, když kráva byla tvrdohlavá. Naučila jsem se tam udělat
máslo, tvaroh, sýry, rozbourat prase, připravit tlačenku… Už jsem to teda
léta nedělala.
@Birdonawire môj dedko hovoril. Ak na dávaš zvieraťu ono počuje Tvoj hlas a vie že si nevrla, radšej ustúpi ono. Bolo to dávno, ale toto si pamätám veľmi.
Prosím o pomoc, řeším gastro problém (bonus: vůbec nijak to nesouvisí s pandemií).
Dostala jsem od své báječné skoro tchyně (krásný, drahý) hmoždíř.
Což o to - žádný jsem neměla a myslím, že je fajn ho doma mít. Ale
extrémně se netrefila výběrem materiálu, protože jsem dostala keramický
bez jakékoliv povrchové úpravy vnitřku. Zaprvé mi vadí, že budu muset
být opatrná, abych ho nerozbila, ale hlavně absolutně nenávidím zvuk,
který vydávají dva neošetřené keramické povrchy při vzájemném
tření.
Určitě máte taky takový zvuk, z kterého vám běhá mráz po zádech a
dělá se vám téměř špatně (vrzání polystyrenu, křída na tabuli,
atd.). Já nesnesu tohle. Za žádnou cenu.
Neměli byste prosím někdo nápad, jak to vyřešit? Můžu si samozřejmě koupit jiný a tenhle mít jen ve skříni, můžu tenhle úkol vždycky předat muži (který ale na tenhle můj povzdych, když se mě zeptal, jak se mi líbil dárek, reagoval dost zklamaně, a jakože jsem nevděčná), můžu ho nepoužívat.
Ale já mám spíš tendenci zkusit vymyslet nějaký způsob, jak ten povrch upravit, aby byl hladší a ten problém zmizel. Nešlo by na tom třeba zapéct průhledné fimo nebo tak něco? Nechat si vnitřek naglazovat někde v keramické dílně? Nebo je to úplná blbost a prostě mám smůlu?
Díky všem předem za nápady. : )
@Judy24 On má uvnitř „speciální vnitřní hrubou glazuru zabraňující tomu, aby se ingredience vysypávaly z hmoždíře, zároveň neabsorbující pachy“. Podle mne s tím nenaděláte nic.
@Judy24 FIMO bych určitě nepoužívala, za á bych nerada, aby něco takového přišlo do styku s (mými) potravinami, pak si také nemyslím, že by vydrželo ten nápor při používání hmoždíře. Pokud byste glazovala, při výpalu bude pracovat i původní glazura, otázka je, na jakou teplotu výpalu byla určená, musela byste glazovat na stejnou nebo lépe nižší - no také to není řešení. Ten povrch bývá vždy hrubý, kvůli tření, zkoušela jste to použít s náplní? Nějaké koření podrtit, můj hmoždíř při práci netře o sebe, takže zvuky nejsou.
@Mohito píše:
Děkuju všem za rady! Nakonec jsem upekla německý tvarohový koláč s rozinkami a je moc dobrý
To zní lákavě, můžete dát prosím recept?
@Birdonawire @Panditka No jo, tušila jsem to, jen jsem to asi potřebovala slyšet i od někoho jiného rozumného. Děkuju. : )
Zkusila jsem trochu zeleného pepře a je pravda, že když je člověk trochu opatrný, tak se tomu dá vyhnout. Já docela ráda jezdím paličkou po krajích a vážně třu, ale jde to částečně obejít, jen to chce trochu jinou techniku.
@Sheba Omlouvám se,
nějakou dobu jsem tu nebyla. Je to tento recept:
https://www.apetitonline.cz/…zinkami.html
@Judy24 A kdyby to
nešlo, můžete hmoždíř používat jako misku a paličkou nabírat tekutý
med . Mně se Emile Henry líbí, mám zapékací
mísu, a misky na müsli. V těch jsem i normálně pekla v troubě. Úplně
jste mi tím obrázkem udělala radost.
@EmilyG. Já taky.
V Makru jsem byla naposledy asi před 15 lety. Já jsem první misky dotala
v akci u České spořitelny, když rozjížděli platby kartou a byly za to
nějaké body a odměny. To už je taky let. Další jsem kupovala u Cimrmana
v Brně na Masarykové (už skončil ). A naposled v potten a pannen.
Emile Henry nádobí se mi líbí, mám ho doma víc kusů (formu na koláč, několik forem na paštiky, misky na polévku, misky na zapékání…). Kdybyste některá potřebovala „zdůvodnit si“ jeho nákup, pak je opravdu odolné. Ještě se mi nepodařilo nic rozbít, odštípnout okraj, jinak poškodit, a to mám většinu kusů už asi 12 let a občas nejsem moc šikovná.
Včera jsme zkusily vyrobit domácí bílý jogurt. Jde to i bez jogurtovače, stačí nahřátá a pak vypnutá trouba. Dále plánujeme upéct bagety. Možná dojde na založení kvásku a upečení chleba, záleží na délce omezení pohybu.
@Birdonawire
Úplně vám rozumím, já najednou konečně zkouším všechno to, co jsem
chtěla už dávno. Domácí listové těsto (to jsou ti pizza šneci), domácí
tortilly a pita chleba a sušenky z javorového sirupu.
Hlavně to listové těsto byl skvělý objev, to budu ještě dělat
v budoucnu mnohokrát.
Zítra chci založit na anglické muffiny, ty jsou na seznamu taky kdo ví jak
dlouho…
Držím palce s kváskovým chlebem.