Gurmánské vlákno
Teď koukám, že moje perníčky na fotce vypadají poněkud připečeně,
ale to dělá focení potmě s bleskem. Ty, které vypadaly v reálu jak ty na
fotce, skončily v koši, bez ohledu na kvalitu vstupních surovin
@Vinca_minor To
jste mi připomněla naši chaloupku. Loni jsme ji se synem pekli poprvé,
bydlela v ní ježibaba. Letos tam bydlí čtyři medvědi. Je trošku
přeplácaná, dala jsem synovi (3 roky) volnou ruku ke zdobení, konstrukci
jsem tedy musela udělat já. Na střeše sedí sýkorka (spíš sýkora) a má
kolem krku šálu. A koukám, že máme asi stejné vykrajovátko
na jezevčíka.
@Vinca_minor to je
genialni napad! Taky mam v rodine prosincove oslavence, tak se mozna vami
inspiruji
Taky jsem letos pekla chaloupku, poprvé v životě . A i když má daaaaleko do dokonalosti, jsem
za ni ráda a příští rok bude zase.
@Vinca_minor Mně se víc líbí ty dárky ze zvonečku, mají čitelnější mašli. Snad se nebude ulamovat.
Zítřejší oběd - květákové špalíčky s parmazánem. Mám v plánu jíst je s dipem z kysané smetany, ale muž asi bude chtít s sebou do práce brambory a majonézu.
@Vinca_minor Nepodelila byste se prosim o recept? Kdyz uz mi takhle vecer delate chute…
@Birdonawire https://www.kucharkaprodceru.cz/…ve-placicky/
Parmazán je dost výrazný, dala jsem ho 55 g na 300 g syrového květáku a
je to ažaž. Jinak jsem se držela receptu, cibulku jsem měla naťovou,
ochutila jsem to trochou muškátu, pepřem a sušeným medvědím česnekem.
Muž to ochutnal a pak prohlásil, že si musí dát ještě jeden kousek
@Vinca_minor Máte
úžasné perníčky, motorky a pejsci jsou prima, my zas máme období
perníčků ve tvaru tanků a stíhaček, letos přibyly bombardovací letadla a
helikoptéry, krásně to pak vypadá na stromečku, Vánoce jsou svátky klidu
a míru a my máme takový perníkový arzenál
@pavka_l Ale zase na druhou stranu jejich konzumací výrazně přispějete k odzbrojování.
Tak letošní perníčky jsou konečně nazdobené. Pár vánočních a
zástup psů a motorek - ty jsou pro muže a pro šéfa
Na prispievaní do tohto vlákna sa necítim byť ktovieako úspešnou kuchárkou - varím a pečiem, ale nie je to moja vášeň. Ale teraz som si uvedomila, ži mi toto vlákno, teda vy, môže byť prospešné. Roky pečiem vianočku, je chuťovo výborná, osvedčený recept. Ale keď srovnám štruktúru upečenej mojej, a kúpenej, tá Kaufandská „Olz“ je lepšia. Také machovo mäkké cesto sa mi proste ešte nepodarilo. Môže mi niekto poradiť? Samozrejme suroviny, dĺžka kysnutia, teplo atď. A ešte…?
Blanko, řekla bych, že to doma „přeháníme“ s dobrými surovinami, máslo, cukr, ořechy, rozinky… V obchodě je mnohem „chudší“ a proto líp nakyne. (ale do Kaflandu nechodím)
@MP blanka Tady
máte odkaz, jak vzniká kupovaná vánočka https://www.blogcestnik.cz/…ana-vanocka/
Já miluju právě tu domácí kynutou
@MP blanka Z hladké mouky je měkčí, lepivější - zvlášť když ji úplně nedopečou. Nedívejte se na barvu kůrky, ta ztmavne, když zvýšíte teplotu. Maminka ji peče z polohrubé a je to rozdíl. Já třeba kynuté buchty dělám z hladké nebo míchám půl napůl oba druhy. Samozřejmě, jak píše @zwedavka, když dáte víc tuku, je to poznat. Z obchodu je méně tučná a je tam víc prášku do pečiva. A ten tuk způsobí, že se rozjede i ten tvar. U „dietnějších“ je hezčí tvar, když pletete. My máme doma formy na vánočku, tak je to jedno. U těch mouk se i kombinuje druh mouky s urč. tukem. např. do olejových koláčků se dává hladká a do máslových myslím polohrubá.
@MP blanka A ještě jsem si vzpomněla, že se před 15 lety používaly zlepšovače kvality mouky (nějaká sypká směs to byla). Určitě to mají i teď. Na podzim jsem dělala ty švédské skořicové šneky a tam se do kynutého ještě přidalo trochu prášku do pečiva. No a musíte mít dobrou mouku.
@MP blanka
Neporadim, jen jste mi pripomnela, jak mi pred 2 tydny psala kamaradka, ze chce
recept na vanocku, aby nebyla mechove nadychana. Ze takovou maji v mistni
pekarne a nechutna jim. Proste kazdy ma jine preference.
@chitrá alex
Díky Základem je dobře umíchaná poleva,
když mám pocit, že už je, tak to trvá ještě aspoň pět minut. Když do
ní říznete nožem, musí tam ta rýha zůstat, nesmí se začít slévat.
A ještě foto z přípravy - nepoužívám párátka, lepím jen polevou,
takže vždycky vymýšlím, čím jednotlivé díly podložit
@Birdonawire @ertz @Vinca_minor - ďakujem
vám. Pečivový prášok do kysnutého cesta je pre mňa novinka - vyskúšam.
Múky tiež dávam obe, viac PH a menej Hl-
Nie každá kúpená vianočka je taká, aby ma zlákala si ju kúpiť, nemám
rada tie vyschnuté pevné kúsky. Mala som na mysli túto konkrétnu. Keď som
porovnávala rôzne recepty s tým „ mojim “ od maminky, líšili sa iba
nepodstatne. Takže som dúfala, že existuje nejaký „ tajný “ fígel. Zo
včera upečenej vianočky už ostala iba polovička, a muž nechápe, čo chcem
riešiť.