Dneska brzo rano (nemohla jsem spat) jsem upekla pekanovy pie se zazvorem. Uz jsem ho predala byvalym kolegum, pro radost v tom predvanocnim zmatku.
Gurmánské vlákno
@MP blanka Letos jsem po téhle debatě zkusila vánočku jen z hladké mouky. Je jemnější a mnohem podobnější té kupované. Je to moc dobré, i když já odteď asi budu mouku míchat. Nikdy by mě nenapadlo, že je to takový rozdíl.
@Vinca_minor Až se budete hodně nudit (nebo budete chtít zaměstnat nějaké dítko), tak si tu mouku přesejte. Taky to udělá docela rozdíl v chuti. Dobrá prý je Babiččina mouka - mají jednotlivé mouky pro určitá těsta. (říkala kolegyně, která si dělá domácí listové). Tam záleží na druhu a kvalitě zrna, mletí a možná ještě něčem. A děkuji všem, kteří mi diskuzí o mouce připomněli mé blízké - povoláním mlynáře. Ale zeptat už se jich na nic nemohu.
@ertz píše:
@Vinca_minor Až se budete hodně nudit (nebo budete chtít zaměstnat nějaké dítko), tak si tu mouku přesejte.
Ste ma prekvapila, ja som si myslela, že sa to robí vždy. Moja babička a potom mamka preosievali múku vždy na všetko, od domácich rezancov, až po obyčajnú zápražku. Riečica bola vždy navrchu, aby bola poruke. Teraz preosievam na sitku, ale nikdy ma nenapadlo, že sa to dá bez preosiatia.
A pro zájemce o další studium:
https://www.babiccinavolba.cz/…icnych-mouk/
Ve mlýně už to není jako za pana otce, ale voní to tam hezky. Když se teda
nesype mouka a není tam mlha (z mouky)
Příspěvek upraven 22.12.20 v 13:03
@ertz píše:
Dobrá prý je Babiččina mouka - mají jednotlivé mouky pro určitá těsta. (říkala kolegyně, která si dělá domácí listové). .
Pozrite si nezávislé testy múky, tá Babiččina prepadla na celej čiare, obsahovala najviac pridaných zakázaných vecí. Vyšla z testu ako najzávadnejšia.
Dívala jsem se na ten test. Tam jde o to jaké zrní nakoupili, to znamená chyba už na počátku vstupní suroviny. Myslím, že to museli vědět, když to dávali do prodeje, protože ve mlýně je laboratoř, která testuje vlastnosti hotové mouky a určitě i to zrní. Přesněji - v oboru už nikdo z rodiny nepracuje, ale vzpomínám si, jak to bylo dřív a technologie jde dopředu, takže bude jen dokonalejší. Zajímalo by mě, jak na to firma (z Rakouska) zareaguje a jestli to bude nějak řešit. Dobré by bylo udělat testy po určité době, ale toho se asi nedočkáme.
@giuliettka
U nás doma se dřív taky osívala, ale většina lidí to určitě nedělala
a ani teď nedělá Myslím, že už se ani síto na mouku nedá
koupit. Zeptám se maminky, jestli ho ještě má.
@ertz Jasně, že se síto na mouku dá koupit. Buď obyč s rovnými stěnami, anebo jakoby hrnek s vrtulkami, které poháníte mačkáním rukojeti. To mám já, z ikea.
Letos jsem se takhle bavila, když jsem prosívala na tom nejjemnějším čajovém sítku moučkový cukr na polevu na perníčky. Kolegyně, která má perníčky vždy dokonalé, to dává prosívat manželovi do laboratoře. Zdobení má tenoučké jako vlásek, žádná hrudka jí to nekazí.
@Vinca_minor Tak
díky za info, já když potřebuji, používám sítka běžná.
@giuliettka Napadlo
mě, že bych výrobci poslala dotaz, jak to bude řešit. Ale asi to nemá
cenu. Mail/nebo papír snese vše. Případně se to hodí na mlynáře - ale
jakou dostali surovinu, takovou zpracovali.
To červené ramínko 13:03 není ode mě - nevím, s čím se na tom dá
nesouhlasit.
@ertz Ta rovná síta
mají výhodu, že se z nich sypou suroviny přímo dolů. Když jsem
prosívala mouku na obyč sítu, byla mouka všude okolo
@Vinca_minor Já osívám přímo do misky a ťukám sítem do stěn té misky, takže je vše uvnitř.
Dnes jsem uvařila nefotogenické jídlo, ale bylo skvělé. Ježíšek
přinesl tagliatelle s medvědím česnekem, tak jsem osmažila cibuli
s jednou feferonkou, přidala kousky čerstvého lososa, osolila, opepřila a
zakápla citronem. Po opečení jsem to podlila růžovým vínem, přidala
čerstvá i sušená rajčata a bylinky, nechala prohřát a odpařit,
promíchala jsem to s nudlemi a posypala parmazánem. Bylo to tak výborné!
A zbylo i na zítra do práce
@Vinca_minor Díky
za tip na ty zeleninové placičky. Výborné jídlo na přípravu v remosce
Jen abych si neopatlala ruce jsem je tvarovala dvěma lžícemi, taky
to šlo.
@Brep Podle Florentýny
vařím ráda, nikdy jsem se s jejími recepty nesekla. A těší mě, že
jste spokojená i vy
@MP blanka píše:
Na prispievaní do tohto vlákna sa necítim byť ktovieako úspešnou kuchárkou - varím a pečiem, ale nie je to moja vášeň.
Taky se necítím být kdovíjak úspěšnou, ale tohle není foodblog, jen vlákno normálních ženských v normálních kuchyních. A protože o jídle ráda debatuju a nechám se inspirovat, tak se tu snažím být v rámci možností aktivní.
@Vinca_minor Přidávám se k fanynkám Florentýny, je to tam tak hezky vysvětlené, člověk se vážně nemůže splést. A navíc se mi líbí její styl psaní, čte se to skoro jak beletrie.
@zwedavka pred pár lety jsem ji dceři kupovala k Vánocům a byla to dobrá volba, neznala jsem ji, ale zaujala mě vtipná předmluva. Dcera si ji pochvalovala. Určitě ji kupte.
Vidím, že tu proběhly perníkové chaloupky. Taky jsem letos poprvé pekla a děti zdobily a byly na dílo náležitě hrdé.