Gurmánské vlákno

Fotoalbum tématu (1029) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
pavka_l
1273 příspěvků 19.3.21 17:34

@giuliettka Tak to je dokonalé :-D díky moc za to video, co věta, to perla.. a k tomu to vaření…ty 4 kostičky slaniny na haluškách :-D prostě celé je to dokonalé.

Vinca_minor
2491 příspěvků 19.3.21 17:47

@pavka_l A na šest halušek kilo bryndzy :D a čtyři kousky pažitky.

ertz
918 příspěvků 19.3.21 19:28

Tak to je teda síla. Zvlášť když člověk ví, jak to v Itálii funguje :-) Jen jestli to Slovensko není někde za Uralem u Jeniseje :-) A KOZÝ sýr je bomba.
Moje babička vykrajovala noky z mísy a měla jeden jak druhý. Už se těším na jaro - noky s vajíčkem a čerstvým salátem, to je pro mě jarní jídlo.
Halušky z prkýnka jsem viděla někde v Tv - a to frčelo. Kde by se ta matka 7 členné rodiny mohla takhle crcat s jedním jídlem.

Temperance
3105 příspěvků 19.3.21 22:27

Z toho videa mi bylo tak nějak smutno, asi mám posunutou hranici humoru… a ne, nejsem suchar, nejednou už jsem se smála tak, že jsem musela utíkat - víte, kam :-P

Uživatel je onlinegiuliettka
8321 příspěvků 20.3.21 05:32

@Temperance To je preto, že si to beriete osobne. :-) Chce to povzniesť sa nad to. Ja tomu chlapcovi verím, stačí si pozrieť nejakú výmenu manželiek. (teda ja som videla len pár českých, ale verím, že slovenské budú ladené podobne) a tam sa vždy nájde dajaká rodinka, čo je chudobnejšia jak priemer krajiny, s väčším počtom detí. Podobne aj tá frajerka toho Itala mohla byť z nejakej takej rodiny. Na Slovensku išla relácia Bučkovci, a tí mali deti jak smetí, „farmu“ jak z toho minulého storočia a bolo to teraz niekedy, tak 10 rokov? dozadu. Ak bolo to dievča z podobnej rodiny ako Bučkovci, tak musel mať chlapec šok, podobný ako mala polovica Slovenska čo pozerala ten program. :-)

ertz
918 příspěvků 20.3.21 08:35

@Temperance @giuliettka Chlapec je evidentně typ, který moc nepřemýšlí a nedívá se kolem. I cestou k té rodině musel vidět běžný standard měst/vesnic, nespadl k nim z nebe, jel po dálnici nebo vlakem. Prostě člověk, který se dívá a nevidí.

Uživatel je onlinegiuliettka
8321 příspěvků 20.3.21 11:06

@ertz Ale z toho naozaj nevidíte ako sa tí ľudia živia, koľko majú deti a tak. To viete od tých „domácich“ ktorých ste navštívili a s ktorými ste sa rozprávali. Ak ho vzali na výlet do takého Vlkolinca, tak mohol byť obraz dokonaný. :-)
Ja si naozaj myslím, že všetky tie hlody mal od tej frajerky, vraví, že bol na Slovensku a zrejme ona mu taký obraz podala.
Ja som manžela zobrala na východ Slovenska a všetci mu pred prvou cestou vraveli, že to s domácimi neuchlastá. Švagor aj brat sú vynikajúco zásobení alkoholom. Ale je to u nás štýlom jak v „americkom filme“, dáš si dačo? Drink? Ostré? Víno? Na čo máš chuť to si vyber, namiešaj si drink, s ľadom, bez, chceš viac nalej si, nechceš nepij, mám ti namiešať drink ja, daj si koľko chceš… U bratrancov a sesterníc to je podobné. možno len s menším výberom z druhov alkoholu. Pritom len jedna moja kamarátka to má štýlom prekročili ste prah nášho domu, otvoríme fľašku vodky a domov sa nejde kým sa jej nepozrieme na dno. Väčšinu vypije ona s manželom a návštevu použije ako dovod ich chlastu. Je jediná koho poznám, že to má takto, ale ona tvrdí, že všetci východniari chlastajú. Takže keby chlapík z toho videa išiel k našim, tak si povie, že na východe sú abstinenti, keby sa okúňal naliať si sám, keby išiel ku kamarátke, tak povie, že na východe sa chlastá. Fakt pohľad aký si utvoríte záleží v prípade, že nejdete do hotela, od navštívených domácich. A talianský chlapec mal smolu. :-)

marikahr
1052 příspěvků 20.3.21 21:19

@giuliettka kedy ste bola vo Vlkolinci? ;-)
Neviem, či tam už neprevladajú chalupári z Blavy.

chitrá alex
381 příspěvků 22.3.21 10:20

Zaprvé se přiznám - zkoušela jsem ty halušky. Prsty mám postrouhané skoro všechny (strouhání velkých brambor na malých čtverečcích prostě neumím), a halušky byly velmi ale opravdu velmi nepovedené. Snědli jsme je, ale žádná velká radost to nebyla.
A chci se trochu zastat toho kulinářského hocha. Pokud je to z nějakého televizního pořadu, zcela jistě říkal to, co měl napsané ve scénáři. Ta moudra by sám nezjistil, ani kdyby na Slovensku doopravdy pobýval. Člověk, který psal scénář, popadl prvního průvodce po Slovensku, na kterého narazil, a nedal si žádnou práci s ověřováním faktů tam uvedených. Člověk, který dělal titulky, si s tím taky hlavu moc nelámal, výsledek skvost.

MP blanka
2859 příspěvků 22.3.21 14:55

Kým celkom zmizne záujem o halušky, dovolím sa pridať. Ja som po príchode na Slovensko tomuto jedlu dlho odolávala, jednak nie som typ, čo rád experimentuje s novými chuťami, ale hlavne som si vždy spomenula, čo hovoril Horníček o špenátu / to je jedlo, ktoré vyzerá, ako keby ho už niekto jedol pred vámi /. Ale neunikla som im.Pri jednej návšteve svorcov v prvých rokoch manželstva nám ich uvarila svokra. Najskôr som sa zľakla, ale keď som videla, ako ich robí ona, nielenže som zjedla - s chuťou, ale rada ich podľa jej spôsobu robím aj ja. Halušky ako jednoduchý recept netreba vymýšľať nanovo, aj ona ich tak robila, ale súčasne, ako sa v jednom hrnci varila voda s haluškami, vedľa na panvici opekala nakrájanú slaninku s cibulkou, hodne cibule :-) a uvarené halušky potom pridala a nechala, aby sa aj ony trochu opiekli. Keď bol u nás prvý raz na haluškách zať z Paríža, urobila som dve verzie - klasiku, a tieto opečené, a dala som mu na výber. Odvtedy ak varím pre našich Francúzov, tak rovnako, ako pre nás - opečené! Pochopiteľne, na tanieri pridám bryndzu.

dagino
868 příspěvků 22.3.21 17:57

Keď mám pravdu povedať, odkedy predávajú hotové mrazené halušky, už ich doma nerobíme. Stačí zohriať. Aj stará mama, čo ich celý život varila, kupuje. Jeme ich so špenátom, s lunexom (1/2 lunexu + 1/2 bryndze = jemná májová bryndza), s kyslou kapustou… Za 10 minút máte obed + čistú kuchyňu. Polotovary nekupujeme, halušky sú výnimka, taká rezerva na rýchle jedlo z mrazáku a vždy sa podaria.

bao-baba
1656 příspěvků 22.3.21 18:41

@giuliettka A jedí z typických dřevěných talířů

Uživatel je onlinegiuliettka
8321 příspěvků 22.3.21 19:32
@marikahr píše:
@giuliettka kedy ste bola vo Vlkolinci? ;-)
Neviem, či tam už neprevladajú chalupári z Blavy.

Asi pred tri. a rokami som tam vzala manžela. On jak je nadšený zo všetkého, aj z toho, že kohút kikiríkal ráno pred sliepôčkami a krásne ich zobudil ( a tým aj mňa! A čo som ja sliepka aby som o pol štvrtej ráno na dovolenke vstávala? :-) ) bol z toho Vlkolínca sklamaný. Tam už asi žiadny miestni nie sú. Aspoň to tam tak nevyzeralo. Boli sme tam cez týždeň. Najskôr to je už kompletne chatová oblasť. Takže to bolo kompletne vymreté a opustené. Tam nie je čo robiť, prejdete to a šlus. Musím sa priznať, že skanzen v Bardejovských kúpeľoch sa mi páčil oveľa viac. Prejdete ho a môžete si tam dať vínko, kávu, oblátky a užívať kľud a ležať na tráve a hľadieť do neba. V tom Vlkolínci je jedna veľká nuda.

Uživatel je onlinegiuliettka
8321 příspěvků 22.3.21 19:42
@bao-baba píše:
@giuliettka A jedí z typických dřevěných talířů

Tak v tých reštauráciách v Žiline a okoli, čo sa tvária ako prave salaše priamo na námestí:-) to na tých drevených tanieroch fakt podávajú. Ale mne to z toho moc nechutilo a manžel sa tiež ošíval. Vraj sa to nedá moc dobre umývať, že z myčky by boli tie taniere rýchlo vyblednuté, takže to najskôr umývajú ručne. A vraj drevo si zachová všetky prachy. Ale ja si na Slovensku halušky nikdy neobjednávam, mám ráda len sestrine, to len on je nimi posadnutý. :-)

Temperance
3105 příspěvků 22.3.21 21:25

Já jsem si vždycky na Slovensku dávala pirohy. Díky Lidlu už kvůli nim nemusím cestovat :-)

Vinca_minor
2491 příspěvků 23.3.21 10:19

Tak další haluškový pokus.
775 g oškrábaných brambor
100 g polohrubé mouky (hrubou nemám)
plná lžička soli (6-7 g)
Na strouhání na čtverečcích jsem neměla nervy, tak jsem si pomohla tyčákem. Slila vodu přes cedník, nechala ustát a vrátila škrob do brambor. Na poslední chvíli vmíchala mouku se solí a uvařila.
Povedly se! Ale…
Asi mám blbý haluškovač, jsou dost drobné. Takže příště nůž a prkýnko.
A během strouhání a usazování vody škrob trochu zoxidoval či co, takže halušky jsou do šedomodra :D

Vinca_minor
2491 příspěvků 23.3.21 10:28

Respektive to těsto možná bylo zbytečně tuhé, moc se mu přes haluškovač nechtělo.
A používám struhadlo na těstoviny od Tescomy, líbilo se mi, že je variabilní (na zavářku, špecle, halušky apod.)

Uživatel je onlinegiuliettka
8321 příspěvků 23.3.21 15:44
@chitrá alex píše:
Zaprvé se přiznám - zkoušela jsem ty halušky. Prsty mám postrouhané skoro všechny (strouhání velkých brambor na malých čtverečcích prostě neumím),

To chce mlynček na strúhanku a k nemu ten nástavec na halušky. :-D Je to nastrúhané za 2-3 minutky a celé to ide do myčky. :-D
https://www.kuchynskepotreby.cz/…-na-halusky/

Uživatel je onlinegiuliettka
8321 příspěvků 23.3.21 15:49
@Vinca_minor píše:
Respektive to těsto možná bylo zbytečně tuhé, moc se mu přes haluškovač nechtělo.

Ja som voš lenivá, ja zavesím na hrniec staré sitko zdedené po mamke, mám ho s tým háčkom a mamka mala na pretláčanie taký kovovú potvoru, čo jej vyrobil oco a ktorú som nezdedila, niekam sa podela, tak ja to tam drbem pekne krásne kopatkou na lasagne. Mám ju ako viacúčeloveho pomocníka. :-D

mimi
294 příspěvků 23.3.21 16:29

@giuliettka
mam tiez takyto isty vintage haluskovnik od mamky :-D

Vinca_minor
2491 příspěvků 23.3.21 18:07

@giuliettka Tenhle má máma. Prej vintage :D

Temperance
3105 příspěvků 23.3.21 18:11

Ten jsem taky podědila, starý z nevímjakého kovu, žádný nerez. Proháním obyčejnou měkčí stěrkou.

chitrá alex
381 příspěvků 24.3.21 13:23
@giuliettka píše:
To chce mlynček na strúhanku a k nemu ten nástavec na halušky. :-D Je to nastrúhané za 2-3 minutky a celé to ide do myčky. :-D

To vypadá velice dobře. Děkuju za tip.

Vinca_minor
2491 příspěvků 24.3.21 20:53

Zítra bude volná variace na Stroganov. Opekla jsem nudličky z kuřecích stehen a nechala podusit. Bokem jsem opekla žampiony a cibuli a pak promíchala s kysanou smetanou. Jako příloha bude basmati.
Normálně je Stroganov z minutkového hovězího, to bych na druhý den nenechávala, ale z neminutkového kuřete klidně.
Teď mi po bytě nádherně voní žampiony opečené dozlatova na másle :D

Vinca_minor
2491 příspěvků 24.3.21 21:00

Jo a basmati nechám rozvonět na trošce oleje a pak dusím. Ale jednou jsem to s tím rozvoněním přehnala a rýže pak chutnala jak burizony :D

Stránka:  « Předchozí 1 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 Další »
Váš příspěvek

Dárek, který ocení? Tričko pod košili, které nepropotí

Pokud nevíte, čím obdarovat vašeho muže, napovíme – tričko pod... Celý článek

Články z Expres.cz

Pražský fenomén beer bikes: Stížnosti se množí ze všech stran, policie je bezradná

Beer bike neboli pivní kolo jistě už alespoň jednou spatřil každý, kdo...

Rodí se další legenda: Mikolas jde ve stopách Gotta, z Eurovize má větší šance

Zpěvák Mikolas Josef (22) se postaral o neuvěřitelný úspěch. Ve světové...

Poslední článek:
10 módních specialit českých mužů

Autor: Matouš

Máme několik ryze českých skvostů... čím perlí pánská móda a „vkus“? Celý článek