Gurmánské vlákno

Fotoalbum tématu (1048) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
porjk
3263 příspěvků 27.5.21 07:30

@Porkpiehat Hloupé je, že se člověk naveze sám do takového obchodu. Ale já bych potravinu s pochybnou kvalitou nekupovala. Možná to je nevinná záležitost, ale když k tomu je nedůvěra, stejně si zošklivíte vše, do čeho byste vejce použila.

Porkpiehat
2877 příspěvků 27.5.21 08:19

Vajíčka jsem od kolegyně začala brát před asi rokem a půl. Tehdy ze školy odešly do důchodu dvě paní, které od ní braly, takže najednou měla spoustu vajec a nevěděla co s nimi. Říkala, že je musí i vyhazovat, když je neprodá. Já byla ráda za domácí vajíčka. Tehdy za ně chtěla 2,50 euro za tucet. Pak přišel lockdown, všichni byli doma, slepice snášely o sto šest a odpadly jí i příležitostní odběratelé. Nabídla jsem jí, že od ní vezmu všechny vejce, která bude mít a přeprodám je (bez zisku, prodávala jsem je za její cenu). Udělala jsem síť mezi sousedkami z naší čtvrti (je mezi nimi i jedna kolegyně, která od ní občas bral). Při první dovážce mi ale oznámila, že se dívala na ceny v obchodech a že zvýšila cenu (na 3 euro za tucet). Já už v té době (věděla o tom) začala pro ní shánět zákazníky, samozřejmě za cenu, kterou měla předtím. Pak to probíhalo tak, že slepičí kolegyně mi jen jednou za 7-10 dní přivezla krabičky s vejci a já jí dala peníze. Takhle to fungovalo měsíc a půl (celý lockdown). Pak jsme se vrátili do práce (do školy) a já si od ní chtěla koupit vajíčka. Řekla mi, že teď je prodala té a oné. Hrozně mě to tehdy mrzelo (ne kvůli těm vajíčkům, v obchodech vejce byla), ale kvůli tomu přístupu. Kdyby to aspoň řekla (počítala jsem s pravidelným odběrem jako před lockdownem), ale čekala, až se ozvu, že bych potřebovala vejce a oznámila mi to.
Nikdy jsem na jejích vajíčkách nevydělala přeprodejem ani cent, při té náhlé změně ceny jsem dokonce dvěma osobám prodala vejce za původní cenu (přišlo mi blbé přijít s vajíčky a říct „ale stojí teď víc než jsem vám řekla“) a sama ze svého doplatila rozdíl. Byla jsem dokonce na sebe pyšná, že jsem kolegyni vydělala peníze (jinak by vejce opravdu musela vyhodit, bydlí na konci světa, všichni sousedé vejce mají, takže nebyla možnost, jak sehnat zákazníky) a ještě jsem pomohla mým sousedům k domácím vajíčkům. V jednu dobu byl během lockdownu takový zájem, že nezbyla pro mě (zbylo mi třeba jen šest vajec), bylo mi blbé říct zájemcům ne, protože to je nejlepší cesta k tomu, že už si příště nevezmou. Ale i ten přístup po lockdownu jsem překousla a jako dobrá duše jsem pak, když přišla, že má hodně vajec (ostatní odběratelé jsou dost nahodilí), zase od ní začala brát. Ale když vidím v práci v přímém přenosu, co jí do toho kýble na krmení dáváme za zbytky (já bych to nedala žádnému domácímu zvířeti) a jak se to projevuje na kvalitě vajec (například občas měkká skořápka), tak jsem se rozhodla, že budu kupovat v obchodě.
Omlouvám se za infiltraci mého vajíčkového story do gurmánského vlákna, potřebovala jsem si postěžovat, jak jsem blbá a naivní.

Moir
2558 příspěvků 27.5.21 09:31

@Porkpiehat zkuste do mne šťouchnout v úterý, skripta o technologii vajec mám v práci a teď jsem doma na HO, třeba se tam o tom něco píše
kdyby vás to hodně zajímalo, zkuste kontaktovat Doc. Ing. Kamilu Míkovou CSc. https://student.vscht.cz/…ty/index.php?… tu jsem měla na VŠ na technologii vajec, mohla by to vědět

Porkpiehat
2877 příspěvků 27.5.21 10:07

@Moir :-) Tak daleko (vysoko) to nepoženu ;-) Ale pokud něco najdete ve skriptech, tak se ráda nechám poučit.

Uživatel je onlineVinca_minor
2664 příspěvků 27.5.21 10:15

@Porkpiehat Tak kvalita skořápky může být dána i tím, že slepicím nedává skořápky do krmení. Mně bylo líto skořápky vyhazovat, tak jsem je nosila masérce, která bydlela na vesnici a měla slepice. Byla vždy moc ráda. Teď je dávám do kompostu, máme kyselou jílovitou půdu.

Temperance
3199 příspěvků 27.5.21 14:50

@Vinca_minor @Porkpiehat Taky skořápky střádám a dávám známé, která chová slepice.

Porkpiehat
2877 příspěvků 27.5.21 14:54

@Vinca_minor To máte asi pravdu. Jestli většinu vajec prodá, tak se skořáky nevrátí slepicím do krmení. Já jsem nikdy slepice neměla, ale všichni, o kterých vím, drtili slepicím skořápky do krmení. A nebo by jim musela dávat nějaké vyvážené krmení, které by ten nedostatek nahradilo.

Nedávno jsem četla někde článek, co slepicím dávat a nedávat. Museli jsme se manželem smát, protože to bylo naše aktuální téma. Článek jsem teď nenašla, ale hned první odkaz byl tento https://www. slepicevnouzi. cz/krmeni-slepic#:~:text=Z%C3%A1kladem%20j%C3%ADdeln%C3%AD%C4%8Dku%20slepice%20(nosnice)%20by, na%20b%C3%ADlkovinnou%20slo%C5%BEku%20a%20v%C3%A1pn%C3%ADk.
Hned první věta v úvodu: Kdybychom měli vybrat jedno základní pravidlo pro krmení slepic, bylo by to - Slepice není popelnice.
V závěru článku píší: Nedávejte slepicím průmyslově zpracované jídlo pro lidi (solené, kořeněné, smažené, sladkosti jako sušenky atp.), pečivo není vhodné ve větším množství. To je ale přesně to, co kolegyně nosí ze školní jídelny (teda kromě sušenek).

Temperance
3199 příspěvků 27.5.21 15:00

@Porkpiehat Prý slepice ozobávají omítku, když mají málo vápníku. Nemůžete té Vaší kolegyni ty skořápky nabídnout?

Porkpiehat
2877 příspěvků 27.5.21 15:03
@Temperance píše:
@Vinca_minor @Porkpiehat Taky skořápky střádám a dávám známé, která chová slepice.

Přitom kdyby si ta kolegyně řekla, tak jí klidně skořápky schovávám. Ale možná to někteří Francouzi ani neznají. Už jsem mnohokrát četla, že se mají dávat drcené ulity ústřic (prodávají se už nadrcené). Ale o vrácení skořápek z vajíček do potravinového řetězce se zmiňuje opravdu málokdo. Jejich blbost. Platit za něco, co můžu mít zadarmo a udělá to stejnou službu. Jenže je s tím trochu víc práce než jen přihodit hrst něčeho už koupeného.

Temperance
3199 příspěvků 27.5.21 15:18

@Porkpiehat Proč dělat věci jednoduše, když to jde složitě a za peníze, že.

ertz
974 příspěvků 27.5.21 18:26

Na skořápky jsem se ptala veterináře, docela se smál a říkal, že by ta slepice musela mít úplně jiné trávení, aby to fungovalo. Pro slepice kupujeme hotové směsi, dáváme obilí, šrot. PO kuchyňských zbytcích často trpí průjmem, takže ty zbytky z kuchyně - tučné, solené, kořeněné, jim opravdu ke zdraví nepřispějí. Pokud dáváme něco z kuchyně, tak zbylé vařené brambory, rýži, popř. jsme kupovali tvaroh, aby měly bílkoviny (popř. když je pár dnů po projití). A na tenké skořápky pomohl jen vitamínový prostředek pro nosnice. Je pravda, že po nějaké rostlině (už nevím, co to bylo), měly nazelenalá vajíčka, ale byla to tmavá „špenátová“ barva.

ertz
974 příspěvků 27.5.21 18:30

A u těch skořápek - musíte je usušit (aby neplesnivěly) a nadrtit. Kdybyste je dali celé, slepice by se naučila rozklovávat vajíčka. Napadá mě, jestli se ty drcené ulity nedávají jako písek kachnám - pro trávení, ne jako zdroj vitamínu a minerálů, popř. by mohly být na popelení slepic?

Uživatel je onlineVinca_minor
2664 příspěvků 27.5.21 18:36

@ertz Přesně, skořápky sušit a drtit - stačí rozmáčknout v ruce. Po pečení na párty mám jedenáct skořápek :D

Uživatel je onlineVinca_minor
2664 příspěvků 27.5.21 18:37

Výsledek dvoudenního snažení na bezlepkovou párty. Furtžerky - čedarové nahoře s čedarem nebo uzenou paprikou a brynzové s oříšky, mákem či černuchou.

Uživatel je onlineVinca_minor
2664 příspěvků 27.5.21 18:39

@Porkpiehat @Shameeka Báječný francouzský pain aux olives. Používám stejný poměr surovin jako u lepkového, strouhaný sýr v těstě podrží i bezlepkovou mouku.

Uživatel je onlineVinca_minor
2664 příspěvků 27.5.21 18:42

@Porkpiehat @Shameeka
Muffiny vypadají dobře, udělala jsem dvojnásobnou dávku s tím, že když recept uváděl na 6 muffinů, udělám hodně malých. Mám 24 standardních :D Recept dám až po víkendové ochutnávce.

Uživatel je onlineVinca_minor
2664 příspěvků 27.5.21 18:45

A skvělý nepečený jogurtový dort. Dávka je tak akorát na plech :)
Chtěla jsem, aby to vypadalo jako dort, tak jsem do formy dala na dno želatinu a naaranžovala ovoce. Na to jogurtovou hmotu s ovocem a piškoty. Měla jsem přebytky :D
Pokud si vzpomenu, vyfotím to o víkendu vyklopené z formy a na řezu.

Porkpiehat
2877 příspěvků 27.5.21 18:45

@ertz Ne všechny zbytky z kuchyně jsou samozřejmě špatné. Kdybych měla slepičky, tak jim dávám také třeba okrájenou zeleninu, případně zbytky uvařené rýže nebo brambor. Zatím jsem našla, že nějaký plevel (překlad z francouzštiny, jenže pro Francouze je plevel všechno) způsobuje zabarvení žloutku. O bílku zmínka nebyla.
U těch ulit ústřic se vyloženě všude píše, že je to zdroj vápníku pro nosnice. A podle obrázků to vypadá dokonce hrubší než nadrcené skořápky. https://www.zoomalia.com/…p-25109.html?…

Porkpiehat
2877 příspěvků 27.5.21 18:48
@Vinca_minor píše:
@ertz Přesně, skořápky sušit a drtit - stačí rozmáčknout v ruce. Po pečení na párty mám jedenáct skořápek :D

Já mám dnes také 11 skořápek. Pekla jsem dvě rolády pro děti, v každé jsou 4 vejce. A potřebovala jsem spotřebovat načatou šunku, tak jsme si jí nakrájela na kostičky a udělala se třemi míchanými vajíčky.

Porkpiehat
2877 příspěvků 27.5.21 18:52

@Vinca_minor Koukám jak zjara na to vaše pečení. Z čeho děláte ty čtverečky? To by se mi hrozně hodilo, když chystám nějaké ďobání. Bezlepkový pain aux olives také neznám! Ty bezlepkové piškoty jste vyráběla nebo kupovala? Já jsem jednou dělala bezlepkové takové ty dlouhé piškoty, nebyly vůbec špatné, ale na můj vkus dost sladké.
Dala byste mi odkazy na vaše recepty k těm prvním dvěma fotkám? Prosím pěkně.

Jordaan
9408 příspěvků 27.5.21 19:13

@Vinca_minor

Ze Vy mate pekarnu a nas tu houpete, ze „to ja jen tak na vikend“ ;-). Vypada to vsechno skvele.

Uživatel je onlineVinca_minor
2664 příspěvků 27.5.21 19:19

@Porkpiehat Mám vlnkované vykrajovátko. Ale lze s úspěchem použít obyčejné rádlo. Recepty jsem vám vyfotila ze své kuchařky, kdybyste to nepřečetla, tak vám to přepíšu.

Uživatel je onlineVinca_minor
2664 příspěvků 27.5.21 19:26

@Porkpiehat PS: U bezlepkových krekrů je vejce jen na potření, ne do těsta. Zkoušela jsem čedar, goudu, parmazán, no čedar jasně vede.
U pain aux olives jsem u bezlepku změnila postup - smíchám vše krom mouky a kvasnic, ty zamíchávám až nakonec. Vyzkoušen prdop i kvasnice, oboje dobrý. Recept od známých, co bydlí u Bonnevalu (střední Francie). Jo a gruyère nesháním, i tak je to drahý jak sviňa :D Ještě foto na řezu.

Uživatel je onlineVinca_minor
2664 příspěvků 27.5.21 19:27

@Jordaan Já se takhle vybičuju jednou za uherák. Ale peču s láskou a mám pověst jako nejlepší pekařka furtžerek :D

Uživatel je onlineVinca_minor
2664 příspěvků 27.5.21 19:30

Jo a piškoty jsou koupené, na to nervy fakt nemám. Už mám umyté skoro všechno nádobí! Myčka jsou mé vlastní ruce…

Stránka:  « Předchozí 1 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 Další »
Váš příspěvek

Dárek, který ocení? Tričko pod košili, které nepropotí

Pokud nevíte, čím obdarovat vašeho muže, napovíme – tričko pod... Celý článek

Články z Expres.cz

Pražský fenomén beer bikes: Stížnosti se množí ze všech stran, policie je bezradná

Beer bike neboli pivní kolo jistě už alespoň jednou spatřil každý, kdo...

Rodí se další legenda: Mikolas jde ve stopách Gotta, z Eurovize má větší šance

Zpěvák Mikolas Josef (22) se postaral o neuvěřitelný úspěch. Ve světové...

Poslední článek:
10 módních specialit českých mužů

Autor: Matouš

Máme několik ryze českých skvostů... čím perlí pánská móda a „vkus“? Celý článek