V poslední době se začínám nějak blíž zajímat o to, co si to vlastně na sebe patláme… informací je všude hodně, řekla bych že až moc, bohužel jsou to informace z jednoho i druhého břehu a nějak se nemůžu mezi nimi pořád zorientovat a rozhodnout. Někde se dočtu, že kosmetika je plná jedů (silikony, parabeny, dokonce různé toxické sloučeniny), někde zas, že jsou to úplně neškodné věci, které pleti nijak neubližují.
K mojí nerozhodnosti přispívá hlavně fakt, že já osobně nemám se žádnou kosmetikou vyloženě problém. Vlasy si myju celý život silikonovými šampony a vypadají docela k světu. Používám krémy s obsahem ropných látek, silikonů, parabenů a dalších „svinstev“ a nikdy jsem neměla alergické reakce apod. Pleť sice nemám bezchybnou, ale s akné, černými tečkami a rozšířenými póry jsem měla problém i v době, kdy jsem nepoužívala vůbec nic. Snažím se teď používat toho minimum, hlavně co se týče dekorativní kosmetiky. Ale i tak mě někdy pochytí výčitky svědomí při pohledu na složení a vidím tam všechny ty věci…
Navíc mi přijde, že kdyby člověk chtěl používat jen produkty založené na přírodných surovinách, nemohl by používat téměř nic. I docela drahé značky obsahují tyhle chemické „hnusy“.
Co si o tom myslíte vy? Snažíte se vybírat produkty bez chemie, případně jak se vám to daří? Můžete kdyžtak přihodit i nějaké tipy. Zajímaly by mě hlavně třeba makeupy a pleťové krémy, jelikož to je věc, kterou necháváme na pokožce nejdéle, tudíž logicky bude mít největší vliv.