Já zase řeším jiný „problém“ :
mám doma „přístroj na espresso“ Jura, když si chci připravit espresso
tak buď mám nápoj o 35 ml, ale voda protéká kratší dobu, než je
doporučená -cca jen nějakých 12 sekund, Nebo protéká doporučenou dobu,
ale pak mám „plný šálek“ Zkoušela jsem nastavit mlýnek na jemnější
mletí a mám i kávu pomletou na espresso, ale nejsem schopná tyto
2 parametry sladit. Co je tedy pro kávu menší zlo? Málo vody a kratší
dobu extrakce nebo dodržet vodu extrakce a více vody?. Smyslově mně více
vyhovuje kratší doba extrakce a 35 ml espressa.
Káva nebo čaj?
@bertulka, nejsem
odbornik, myslim si, ze nejvic zalezi na vasi chuti. Sama bych volila take mene
vody. Kdyz nechate protect na plny hrnek, vznika vam lungo = pro fansmekry
žbrďola. V domacich kafovych strojich se
nevyznam, ale i kdyz mate nejaky drazsi, nemuzete cekat, ze bude delat stejnou
sluzbu jako profi stroje /u kterych se da serizovat vse jak se vam libi/,
proste si ho prizpusobite presne tak, jak to delate.
@bertulka myslím, že to děláte správě.
Já jsem si minulý týden pořídila nespresso od delonghi, kapsle sice nejsou tak úžasné jako čerstvě namletá káva, ale s mojí spotřebou je to rozumnější. Kávu piju doma jenom o víkendu, během týdne jenom občas.
Ted to asi schytam, ze jsem kavovy barbar, ale musim se priznat, ze mame doma takovy ten Nespresso kavovar na kapsle (v kapslich je jenom cista kava, zadne hotove kavove napoje), a nemuzu si ho vynachvalit. Mam rada dobrou kavu, ale zas nejsem zadny fajnsmekr ani expert na pripravu kavy, takze se obavam, ze i kdybych mela sebelepsi profi kavovar, tak si v nem to kafe stejne nebudu umet profesionalne udelat (a ani by se mi nechtelo se tim moc zabyvat). Z toho kavovaru na kapsle chutna ta kava vzdycky stejne (mozna ne exkluzivne, ale rozhodne dobre) a nemusim resit, jestli mam spravne najemno/nahrubo namleto apod. Navic je to pohodlne a nenadela se kolem toho zadny bordel. Pro line milovniky kavy, kteri nejsou uplne fajnsmekri, podle me dobra volba.
@Gräfin - vy mi snad
ctete myslenky . Mela jsem tu ten svuj post rozepsany a nez jsem
ho dopsala a odeslala, tak me s tim Nespressem predbehnete!
@Zebra33 telepat - amatér
Nespresso mi vyhovuje i z důvodu snadné údržby. Můžu se zeptat jakou máte? Na základě zkušenosti jsem už teď nechtěla s nádobou na mléko (přes vyplachování po každém použití v té tenké hadičce něco zůstane a viděla jsem takhle vylíhnutou ošklivou plíseň (u bývalého přítele, který rozhodně nebyl žádné prase), tak jsem si vybrala jednoduchou červenou pixie
Ty kavovary na kapsle me zase vubec neberou. Chybi mne vune cerstve namlete kavy a do klasickeho kavovaru muzu zkouset kavy ruznych znacek a druhu, kapsli muzete kupovat jen tu dane znacky. Jeste kapsle vyjdou draz, i kdyz porizovaci cena kavovaru je zase nizsi. Ale chapu, ze kdo si na kavu prilis nepotrpi, tak je to pro nej reseni. Syn ho ma taky.
Zrovna jsem si sla udelat kafe, melu si svoji davku(, chci jine, nez mam
v zasobniku),kavovar se vyhriva a najednou pise: vysypat zbytky! No jiste nikdo
jinej to doma neudela. Takze musim vysypat a vycistit zasobnik a pak teprve
pokracovat v priprave kavy. Za by ty kapsle do sebe neco mely?
Tak kdo si dá se mnou kávu? Máte nějaký svůj oblíbený hrníček na
kávu nebo čaj? Na který vám třeba nikdo nesmí sahat, že je jen váš a
z jiného by vám nechurnalo? Já mám na espresso tento, mám ho jen 1 kus a
kafe do něj udělám jen VIP hostům.
edit koukám, že černoušek není moc vidět, tak ještě jednou, ten se mně
právě nejvíc líbí
Příspěvek upraven 30.07.13 v 17:54
A na capuccino používám tento. Přinesli mně v něm kávu v Pekingu, moc se mi líbil, tak jsem ukecala servírku, aby mně ho prodala. Napřed vůbec nechápala, co přesně po ní chci, pak měla asi strach, jestli to není provokace, ale nakonec jsme se domluvily.
@bertulka, oba moc hezke.
Mam firemni hrnecky Illy /klasicke/ a Lavazza /klasicky s napisem
i obrazkem propichnuteho srdce/, ale nemam zadny žbrundomat na espresso
/oblibene ristretto/, tak je nepouzivam. Na rozpustnou stridam ruzne stare
hrnecky po babickach, paradnejsi i obycejne, jak mam naladu.
@bertulka já mám na
espresso obyčejný červený. A když si dávám mléko, dostala jsem od
maminky hrnečky s protáhlým podšálkem na koláček
Pro rýpaly, že je to do kuchyně a ne dárek pro mě: přála jsem si je, nemohla jsem sehnat.
@Gräfin - my mame prave takovy ten s tou nadobkou na mleko, jak to mleko davkuje jakoze automaticky. Priste bych koupila ten, jak je ta nadobka na mleko zvlast. Plisen jsme tedy jeste nemeli, ale vsechny ty hadicky a zakouti se fakt blbe udrzuji v cistote.
@bertulka - kapsle do Nespressa uz ted dela vic znacek (treba Senseo, Cafe Vergnano), jen nevim, jestli jdou sehnat i v CR. Ale i primo od Nespressa je na vyber docela hodne druhu, plus mivaji limitky.
@Zebra33 mně právě ta nádobka na mléko napřed připadala hrozně super, ale po zkušenosti s čištěním si to radši odpustím a na capuccino si zajdu do kavárny. Zatím jsem nezkoušela jiné kapsle než nespressa, měla jsem už dřív jiný automat, ale po dvou letech mě opustil a trvalo další skoro rok než jsem si pořídila tento.
Jakou příchuť máš nejradši? Z klasických mi nejvíc chutná Ristretto a Dulsao do Brasil a z limitek extra silný kazaar a asi si objednám něco z těch aktuálnich oříškových limitek. Naopak velmi nedoporučuju vánoční třešňovou limitku, chutná to opravdu divně.
Pro ty, co mají ty kapslové kávovary - nebojíte se toho, že vám teče horká voda přes plast? Já chápu, že to je určitě kontrolované a jsou na to jistě nějaké směrnice, ale přecijen, něco se uvolní vždycky (teď jsem si o tom vlivu plastů něco víc studovala a tohle byla jedna z věcí, na kterou jsem si právě vzpomněla). Pila jsem to teda jen jednou a i jsem z toho ten plast trošku cítila, ale to byl ten kávovar poměrně nový, tak to mohlo být tím.
Jinak pro ty, co si kupují domů zrnkovou kávu, můžu doporučit teď letní edici nějaké africké kávy ve Starbucks. Pro mě chuťové blaho.
A ještě k čaji - kdysi jsem tu diskutovala o čaji s mlékem, koupila
jsem si ten Ahmad a ráno už nepiju nic jiného (Earl grey nebo English tea
n.1). Teď jsem ještě objevila v Marks and Spenceru čaj Chai a ten je taky
výbornej
@bertulka
Chytrou dělat nebudu a ráda se nechám poučit. Mé postřehy - překlad
macchiata opravdu znamená „skvrnitý“, lépe bych řekla
„poskvrněný“, tudíž latté macchiato = poskvrněné mléko (kávou),
kdežto espresso macchiato = poskvrněná káva (mlékem). V Itálii to možná
chápou lépe, já pokud v ČR nespecifikuji tím espressem, často dostanu
právě latté. Váš popis macchiata se neliší od mých představ o něm,
kdežto to, co jsem dostala a popsala bylo hodně jiné - opakuji ve velkém
hrnku a s hromadou „jarové“ pěny. Ono vyšlehat mlíko je docela kumšt a
já jsem v tomhle ohledu docela tolerantní, ale ne v případě, že si
někdo (ona kavárna) hraje na superznalce a bude mi diktovat, že piccollo
neexistuje. Kde si macchiato dáváte? Já ho v Brně dostanu vždy 100%, na
menších městech ale stojí za prd. PS.:Ne, opravdu netrpím
maloměšťáckým (chápej Brněnským) komplexem:)
@Coraline nevadí, plast z toho necítím, pocitově mi to nevadí, stejně jako mi nevadí silikonová forma na pečení a mléko z tetrapaku
@bertulka K těm studeným kávám - nevím to jistě, ale myslím, že ledová káva je espresso na led v šejkru, do sklenice led, zmrzlinu, to vyšejkované kafe a nahoru šlehačku. Frappé se líp dělá z rozpustné kávy - jen studená voda (tak 1 dl), vyšlehat, do sklenice na dno trochu smetany, led a přelít tou vyšlehanou kávou. Jak ho dělají v Řecku, to nevím.
@NoQuestion však já taky nechci dělat chytrou, stejně papouškuju, co jsem slyšela nebo vyčetla. Jinak espresso macchiato mně chutná víc než espresso s mlékem, kdyby bylo aspoň zahřáté v konvičce, ale ten zatavený kelímek nesnáším.
@bertulka Ten ještě někde dávají??To se mi už dlouho nestalo, když nedostanu mléko zvlášť nahřáté a vyšlehané přinesou mi smetanu nebo mléko řízlé smetanou.
@Coraline - ty original Nespresso kapsle nejsou z plastu, ale z hliniku. Otazka je, co je pro zdravi lepsi, ale chut plastu z toho kazdopadne necitite. Moje spatne svedomi smeruje spis ekologickym smerem - ze clovek temi kapslemi vyprodukuje vic odpadu nez zrnkovou kavou. Na druhou stranu my toho kafe doma vypijeme dost malo, takze ta ekologicka zatez u nas nebude zas tak enormni.
O vikendovych toulkach Prahou jsem objevila dve nove kavarny, kde byla jednak vyborna kava a take dezerty, tak kdyby nekdo chtel tip: kavarna Novy svet na Hradcanech v zapadle ulicce, ktera se take jmenuje Novy svet, takova malinkata ve starem domku, velmi mila obsluha, maji tam i AD zmrzlinu. A kousek od Karlova mostu na Liliove ulici kavarna U Cervene zidle, tam mne dokonce dali vizitku, at si zamluvim misto, ze maji hodne plno - opravdu hodne lidi odchazelo, kdyz nenaslo prazdny stul.
Když káva, tak čerstvě pražená (tady u nás z Prahy ), když čaj, tak sypaný. Cokoli jiného se
povoluje jen ve výjimkách
