Mňamky z mimibazaru!

Fotoalbum tématu (6) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
Stránka:  « Předchozí 1 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Další »
Akitaken
4960 příspěvků 3.5.13 13:47
@Grossularia píše:@Akitaken Nepopraská, protože je těmi špagetami nabodaný, takže přetlak vznikající při vaření má kudy uniknout. S ním unikne poslední zbytek chuti, kterou ten párek snad předtím měl :)

Dekuji za vysvetleni.. Konecne jsem se dobrala odhaleni tajemstvi plastoveho parku :)

Lady Apathy
512 příspěvků 3.5.13 13:50

@Karoleenah Tak to bude ono, černý pendrek mi totiž taky nevoní a ani nechutná :D

blacken
2464 příspěvků 3.5.13 13:55

@waw No, tak to je pro mě sice naprosto nepochopitelný, protože nekupuju ani polotučné mléko a jedině plnotučné. Takže to jsou naprosto odlišné preference :-D. Potom fajn, chápu, že si dáte na chleba raději 30%. (Pokud Vám chutná i zapečená 30%, tak tomu už vůbec nerozumím, ale proč ne) Chápu, že stejně jako někomu můžou chutnat polívky z pytlíku, tak někomu zase chutná 30% eidam. Ale ani jedno z toho nesnesu v restauraci nebo někde, kde očekávám „lepší“ jídlo. Asi by mi eidam nevadil vůbec, kdyby všude kolem nebyla potřeba nastrouhat ho na cokoliv, ale takhle, když je ho plný obchod a člověk ho dostane i v restauraci na pizzu, tak se moje nenávist vůči němu zesiluje :-D

Lady Apathy
512 příspěvků 3.5.13 13:56

@mikita.miki Děkuji za doporučení, to budu muset vyzkoušet :) Teď mám chuť tu zbylou melasu nacpat do ovesných koláčků - jednak by se v nich mohla ztratit, druhak pak budou superzdravé :)

mikita.miki
1935 příspěvků 3.5.13 13:56

@Lady Apathy fujtajxl, lékořice… stále to ale nemá na jednu věc a to moje vitamíny… něco tak hnusnýho sem v životě nepozřela. přítel mi obstaral extra supa čupa vitamíny, kde jsou všechny prospěšné látk syntetizovaný z přírodních zdrojů… jenže ono to nejenže vypadá jako granulovaný seno, já si i dovedu představit, že takhle nějak by i úsušky chutnaly, ale s řádnou dávkou zatuchliny… fat odporný. dokonce sem po určité době odmítla je brát, že na tohle nemám a moje děcka zhynou bídnou smrtí vyhladověním v těle matčině. kdyby to šlo hodit do pusy a rychle zapít, ale ono to i přes fakt bleskovou akci zůstávalo na jazyku, pachuť příšerná… vyřešilo se to tak, že syn dostává probiotika v rozdělávací kapsli, kapsle se vysype jemu do večeře či pití a mě je tam narvána tabletka vitamínu…
edit - koláčky si udělejte, když už hřešit, tak jak jinak? :-)

Příspěvek upraven 03.05.13 v 13:59

mikita.miki
1935 příspěvků 3.5.13 13:58

@blacken tady akryš má někdo něco proti mléčnému tuku? :-D mléko plnotučné, msálo jedině pravé a v sýru je nositelem chuti přeci tuk :-) ale nedávno sem dostala do rukou edam, ne eidam, tedy holandská inspirace našeho eidamu a byl dobrý, takhle na chleba po ránu k snídani ideální

Lady Apathy
512 příspěvků 3.5.13 14:06

@mikita.miki To máte pravdu, občas ty vitamíny smrdí tak, že by člověk řekl, že ho to po pozření spíš zabije, než že mu to pomůže :D

blacken
2464 příspěvků 3.5.13 14:13

@mikita.miki Jenže holandskej Eidam má kolem 50%, mám dojem… aspoň ten, co jsem si přivezla… a ta chuť je někde trochu jinde…

Já mám nejraději anglickej čedar - ten obyč levnej z každýho supermarketu - za 2libry bloček… pokaždé cestou z Anglie vypadám jako blázen, když mám plný bágl sýra… A gouda z Holandska je taky fajn… o to víc mě pak štve, když přijdu tady do obchodu a vidím tam samé gumy…

kiwi
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 3.5.13 14:16

Vždyť ten eidam třicítka snad ani žádný sýr není… nehledě na (v lepším případě) žádnou, nebo (v tom horším) plastelínovou chuť, nechutné vrzání v zubech a naprostou netečnost při zahřátí, patří spíš do těch „alternativních“ (čti: levných náhražek, imitací). Samej rostlinnej tuk (místo mléčnýho) a voda, trochu těch kaseinů… ale normální mlíko to nevidělo ani z rychlíku. Fuj. To už můžem rovnou žvejkat rozmočený papundeklový krabice…

mikita.miki
1935 příspěvků 3.5.13 14:17

@blacken to jo, to on má pěkných skoro 50% :-D ale můžu se přeci tvářit, že dávám na chleba TEN sejra, jen odjinud :-D dokud se někdo nepodívá na etiketu, což stejně dělá málokdo. mě zase švagrová z domoviny vozí gruyére, sice to je puch, že máte pocit, že si poležel na polici s mrtvolou, ale ta chu´t!!!

top topic
967 příspěvků 3.5.13 14:21

Mne by zajimalo, jak tady nekdo psal, nebo obecne, lidi eidam celkem kupuji na vareni. Ja si moc nedovedu predstavit, krome smazaku, kam bych to pouzila.

waw
336 příspěvků 3.5.13 14:30

@blacken Asi jsme se nepochopily - já rozhodně nepoužívám eidam na zapékání, natož na pizzu. A to kterýkoliv, vždyť to po tepelné úpravě chutná jako guma. Ve většině případů eidam ani nekupuju, nicméně pointa byla v tom, že pokud je na výběr mezi eidamem 30% a eidamem více %, tak mi prostě více chutná ten 30%. Toť vše.

Betty J.
2031 příspěvků 3.5.13 14:31

Určitým problémem u 30% eidamu je krátká doba zrání. Pokud byste si tu „cihlu“ dali do ledničky ještě tak na dva tři týdny uležet, objevíte pod igelitovým obalem úplně jiný sýr.

kiwi
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 3.5.13 14:33

@Betty J.
Plísňový?

Betty J.
2031 příspěvků 3.5.13 14:34

@kiwi: zkuste a uvidíte…

Pirek
7064 příspěvků 3.5.13 14:35

@Betty J.
Tipuju uzenou parenicu.

Grossularia
3204 příspěvků 3.5.13 14:47

@blacken @kiwi
Nenapadlo by mě, že někdy budu dělat advokáta zrovna eidamu.
Rozhodně to není můj sýrový favorit.
Ale podobné nesmysly o rostlinných tucích si ani eidam nezaslouží. Je to polotvrdý sýr přírodního typu. Je vyroben z mléka, mlékařských kultur a soli a slušný eidam by neměl být barvený (už jsem se s tím ale setkala).
Narozdíl třeba od zmíněného čedaru, který je barvený potravinářským barvivem.

Kvalita sýra je komplexní pojem a těžko stavět na jediném aspektu. Ale znaky kvality jsou kvalitní vstupní suroviny, nepřítomnost nevhodných látek (kam patří obvykle i zmíněn á barviva), dodržení technologických postupů, mikrobiologická nezávadnost (použití zdravých kultur)…
Eidam vyrábí v ČR řada firem, takže ne vždy jsou všechny výše psané v pořádku. Ale obecně zpravidla ano.
na druhou stranu se ke znakům kvality sýra neřadí takto jednoduše aspekt chuti. Chuťově mohou být porovnávány jen sýry stejných skupin (tj. eidam s jinými polotvrdými, např. mladou goudou, ale určitě ne s tvrdými, jako je třeba pecorino), a stejné tučnosti. Protože velká část aromatických látek (těch, které rozpoznáváme čichem a olfactory-like receptory v ústech)je rozpustná v tucích a tak tučný sýr je vždy chuťově bohatší.
A také je potřeba hledět na cíl, pro který má být sýr příslušné chuti použit.

Jakožto polotvrdý sýr s poměrně krátkou dobou zrání není eidam vhodný pro tepelnou úpravu. Hodí se spíše do studené kuchyně, rozumí si dobře např. s jarní zeleninou, případně s ovocem, třeba s jablky, ale je i příjemně jemným kontrapunktem výrazných sýrových marmelád, třeba fíkové.

Eidam není špatný sýr, jeho nedobrá pověst plyne z nesprávného používání - nesmyslně v teplé kuchyni, extrémně nevhodný je třeba na gratinování, je vysokobílkovinný a vznikají tam ne zrovna pěkné věci.

Překvapuje mě, že se terčem podobné ostrakizace stal zrovna eidam, který může sice někomu nechutnat, ale nic špatného ze zdravotního a technologického hlediska na něm není. Kdežto do takových těch věcí, co jsou balené po jednom plátku v celofánu, či „dětských“ KIri Kiri a spol. se ani zdaleka tolik nestřílí.

Že by až takový vliv jediného TV pořadu? ;)

Betty J.
2031 příspěvků 3.5.13 14:52

Jakkoli se to může zdát podivné, bude to prostě jen eidam, ale donošený. To, co se dnes pod tímto názvem prodává v obchodech, bývají dvoutýdenní embrya s tkání vyvinutou tak napůl.

kiwi
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 3.5.13 14:54

@Grossularia
Já nemám nic proti normálnímu Eidamu, jen proti těm náhražkám. Schválně se někdy podívej, co je napsáno na etiketě tý nejlevnější třicítky. Už snad nepíšou ani „sýr“, o složení ani nemluvě…

Grossularia
3204 příspěvků 3.5.13 14:58

@Betty J. To je pravda, eidamu se často zkracuje doba zrání, což vede ke slabší chuti.
Ale ponechání v ledničce to neřeší, zrání )afinace) sýrů se provádí za dost přesných teplot - u eidamu je to tuším něco k deseti stupňům.
neodpovídá to podmínkám ledničky.

Příspěvek upraven 03.05.13 v 14:58

arpa
1250 příspěvků 3.5.13 14:58

Já se opět nechci zastávat mimibazaru, ale předpokládám, že se tam vaří hlavně pro děti. Mám-li soudit podle těch svých, tak je skoro škoda jim cpát chuťově výraznější sýry (úšklebek pozoruju i u pouhého Madelandu, natož u nějakého sýru typu parmazán, kozího nebo nedej bože ementálu). Děti vůbec mají jiné chutě než dospělí a lecos z toho, nad čím se dospělí rozplývají (kaviár) nebo co považují za běžnou součást jídelníčku (olivy), nemají rády.

Pro pořádek - o odstavec výš řeším jen chuťovou stránku. Nevyznám se v technologii přípravy eidamu ani jiného sýru. Kdybych měla zabrousit i do otázky zdraví, tak bych musela potvrdit, že spíš vedou věci, které bych už od prvního pohledu označila jako nepříliš zdravé.

Grossularia
3204 příspěvků 3.5.13 15:03

@arpa Eidam není pro děti špatný, protože je relativně málo slaný, v porovnání s jinými sýry. Navíc je (obvykle - chce to kontrolovat) nedobarvovaný. Je ale poměrně vysokobílkovinný, což u úplně malých dětí není ideální kvůli zátěži ledvin.

Chuť pikantních sýrů souvisí jak s tučností (která pochpitelně při podávání dětem nijak nevadí), tak i se slaností (bývají mnohem víc solené). A pak s obsahem glutamátu - čím víc sýr zraje, tím víc dochází k rozkladu bílkovin a tím víc je tam glutamátu. Třeba parmazán ho obsahuje ohromné množství, protože zraje opravdu dlouho.
A pak další látky, třeba některé sirné sloučeniny… ale to už se dostáávme jinam.

Na Mimibazaru ale eidam dětem v drtivé většině hrubě nesvědčí - protože je tam právě neustále používán pro tepelnou úpravu, zejména zapékání. A to je opravdu špatně, při tak vysokém obsahu bílkovin Maillardova reakce jásá.

blacken
2464 příspěvků 3.5.13 15:10

@waw Aha, tak to potom v podstatě souhlasíme. Že je to na vaření zoufalý sýr. A na zakusování jen tak taky nic moc extra…
@kiwi Jsem ráda, že to tak nevidím sama :-D

@Grossularia Ne, ten pořad mi to jen potvrdil, že si to nemyslím sama. Nesrovnávám Eidam s jiným výraznějším sýrem, ale právě s goudou, klidně ho porovnám s jinou třicítkou, ale jiný 30% tvrdý sýr neznám. Eidam potkávám většinou po tepelné úpravě, kdy sama píšete, že je to hnus. Pravda, s ovocem jsem ho nezkoušela, na to mě neužije. Zkoušela jsem ho na chleba, do salátu a vždy to bylo spíš horší než lepší. Naopak 45% eidam si na chleba dám ráda. Nevadí mi potravinářské barvivo (které jsem si myslela, že je jen v případě červeného čedaru), pokud je to vyváženo chutí. Sýry, které popisujete jako největší zlo neznám, tak nemohu soudit. Taveňáky nekupuju a ani mi je nikdo pod tlakem nerve při každé návštěvě restaurace.
Spíš mě to, co jste napsala nutí k zamyšlení - je to nejčastěji prodávaný sýr, najdeme ho v každém obchodě - ale přesto se nehodí na vaření a silně pochybuju, že si většina dává eidam s ovocem a jarní zeleninou. Tak proč jsou ho plné krámy a neprodávají raději nějaký jiný sýr, který by se hodil víc?

Ještě mě zaujalo - když mi zbyla gouda nebo čedar - tak v ledničce vydržela bez plísně dlouho - jen ztvrdla. Poslední eidam, který jsem koupila začal po týdnu v ledničce divně páchnout a nakonec se na něm objevil bílý povlak. Takže ani na „dozrávání“ bych u něj nesázela.

mikita.miki
1935 příspěvků 3.5.13 15:14

@Grossularia neznáme se náhodou odjinud? :-)
jinak eidam… no znám lepší sýry, ale ě psolední dobou dost udivilo vícero výrobků… třeba mi tchýně přivezla jogurt od danone a tam nebyl žádný škrob!!! :-O vlastně složení takové, že jsem pokrčila rameny a s chutí ho snědla!!! jasně, že nemá nad bílý choceňák s domácí marmoškou, ale až mě zarazilo, že to nebyla taková hrůza… takže jsem dost koumala, kde je zakopaný pes
edit. aha, takže po zapřemýšlení, odkud znám ten latinský název soudím, že známe :-D

MP Barbucha
3716 příspěvků 3.5.13 15:19

@arpa
Právě prto, že vaří pro děti, jsou ty recepty tak strašné. kdyby si to vařily jen pro sebe, tak ať se ládují klidně do aleluja. Ale bezbranné děti? To ne!

Stránka:  « Předchozí 1 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Další »
Váš příspěvek

Dárek, který ocení? Tričko pod košili, které nepropotí

Pokud nevíte, čím obdarovat vašeho muže, napovíme – tričko pod... Celý článek

Články z Expres.cz

Rodí se další legenda: Mikolas jde ve stopách Gotta, z Eurovize má větší šance

Zpěvák Mikolas Josef (22) se postaral o neuvěřitelný úspěch. Ve světové...

Pražský fenomén beer bikes: Stížnosti se množí ze všech stran, policie je bezradná

Beer bike neboli pivní kolo jistě už alespoň jednou spatřil každý, kdo...

Poslední článek:
10 módních specialit českých mužů

Autor: Matouš

Máme několik ryze českých skvostů... čím perlí pánská móda a „vkus“? Celý článek