Mňamky z mimibazaru!

Fotoalbum tématu (6) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
Stránka:  « Předchozí 1 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Další »
MP Barbucha
3716 příspěvků 3.5.13 15:21

A jen na doplnění, nemluvím jen o zdravotní, ale i o chuťové stránce. Chutě dětí bychom měli kultivovat a učit je jíst kvalitní jídlo z čerstvých surovin, klidně i úplně jednoduché.

mikita.miki
1935 příspěvků 3.5.13 15:22

@MP Barbucha špagety, kečup a strouhaný eidam… to máte táááák chuťově jednoduché! :-D

BEZDOMOVEC
1704 příspěvků 3.5.13 15:59
mikita.miki

No chuťově jednoduché, to jo, ale ty konce :)!

Mylady2
12413 příspěvků 3.5.13 16:07

@BEZDOMOVEC no ale umí roštěp! Která z Vás to zvládne? :-D

mikita.miki
1935 příspěvků 3.5.13 16:07

@BEZDOMOVEC to jo, to máte pravdu, milostpane, ale volat pánu bohu velkým bílým telefonem meziměstský hovor lze i po jiných vytříbených mňamkách :-D ozkoušeno :-D asi si udělám hranolky, domácí… s majonézou ze syrových vajec… fuj já ženská!

mikita.miki
1935 příspěvků 3.5.13 16:08

@Mylady2 taky sem měla,,v klávesnici,, cosi o tom, že ta šlichta jí evidntně prospívá na klouby a šlachy, ale přišlo mi to troufalý :-D

arpa
1250 příspěvků 3.5.13 16:11

@MP Barbucha Vůbec nepopírám, že to, co se na MMB prezentuje, může být (často asi je) chuťové a zdravotní zvěrstvo :-), ale o tom tu není myslím pochyb. Zrovna ale to strefování do eidamu se mi zdá přitažené za vlasy (když teda opomenu poznámku ohledně nevhodnosti zapékání, o níž jsem nevěděla - a tedy děkuji za poučení :-) ).

Kultivace chutí u dětí - každé je jiné… Asi taky záleží, jak starých, nevím…
Zatím mám ale pocit, že aspoň ty naše jsou vůči jakékoli kultivaci rezistentní a mají dost osobité představy o tom, co je dobré. Celkově u nich (zejména u staršího) narážím na silný konzervatizmus, tedy jednak selektivita, jednak absolutní neochota i jen ochutnat něco nového. Proč tedy vyhazovat peníze za parmazán, když ho jeden i druhý plivou po podlaze, zatímco po eidamu se mohou utlouct?
Starší dítě už od malička jí strašně špatně, bylo období, kdy bych byla šťastná, že jí COKOLI, i třeba s tím zde nenáviděným kečupem.

Zebra33
2038 příspěvků 3.5.13 16:12

Vy jste nikdo jako deti nejedli spagety s kecupem a s nastrouhanym eidamem? Ja teda naprosto bezne, chutnalo mi to, nestydim se za to a rozhodne nevycitam mame, ze nas necim tak „nizkym“ krmila!

Mylady2
12413 příspěvků 3.5.13 16:15

@Zebra33 ne:-) a taky se za to nestydím.

mikita.miki
1935 příspěvků 3.5.13 16:15

@arpa každým dnem jsem raději za dítě, které jako vytříbenou mňamku bere těstoviny se zeleninovou omáčkou (fakt zelenina, ne špagetka z konzervy) a parmezán :-D nebo čočku, hrách, jáhly… a že sem se o to moc nepřičinila sama, to je holý fakt, je to labužník. takže až potkáte v nějakém fastfoodu matku, která klidně dá svýmu dítku hrst hranolků, tak to jsem možná i já, protože jinak je živen extra zdravě a hodnotně

mikita.miki
1935 příspěvků 3.5.13 16:17

@Zebra33 ne, fakt nám to nedávala, ale já neznala ani lančmít, vepřovku, špagetku, lečo v konzervě… jediné v konzervě co sme jednou za čas měli, byl trenčanský párok s fazulou :-D a taky sem až jako puber´ták poprvé ochutnala pečený gothaj s bramborem…

BEZDOMOVEC
1704 příspěvků 3.5.13 16:22

Já to nepopírám, špagety můžu, eidam taky ( pokud není sýrového typu ), ale kečup nemusím, už proto, že neobsahuje rajčata. Rajčata mám rád, česká ze zahrady, ne voskovaná a napuštěná protiplísňovými sajrajty, až odněkud z holandských skleníků. Raději si naše nasuším. Jo a majonézu doma umixovanou zbožňuju!

arpa
1250 příspěvků 3.5.13 16:23

@mikita.miki To vám fakt závidím. Jak jsem psala, od malička bojuju u staršího dítěte s absolutním odmítáním většiny potravin. Její stravu označuju často jako „dieta kulturisty před soustředěním“ = maso + mléko a mléčné výrobky. Nemá sice až tak v oblibě sladkosti (není moje zásluha!!!), ale absolutně odmítá jakoukoli zeleninu nebo ovoce, nejí přílohy s výjimkou rýže (se všemi důsledky z toho plynoucími :-) ). Byla bych ochotná jí polít hrušku kečupem, kdyby ji pak jedla :-).
Syn je pravý opak, tomu políváme kečupem maso, aby aspoň nějaké snědl. Děláme to neradi, možná jsme už zbytečně hysteričtí po zkušenostech s dcerou,,, ale kdo nezažil, nepochopí. Je to o nervy a asi i proto už některé věci (typu jestli je pro ně eidam dostatečný gurmánský zážitek), fakt neřeším, nemám na ně kapacitu.

Kalanka
707 příspěvků 3.5.13 16:28

Myslim, ze tu nekdy zbytecne zabihame do extremu. Jidla z MMB vyse uvedena jsou desna. Na druhou stranu neni nutne delat hruzu z eidamu, ktery, jak uz bylo receno, neobsahuje zadne sracky.

Dovedu pochopit, ze si nekdo v nouzi prepaden vlcim hladem uklohni nejakou slichtu. Vsichni mame slabe chvilky. Ale
a) fakt by se melo premejslet, co davat detem
b) kdyz uz neco takovyho spacham, tak proc to probuh fotim na net?

Ja varim rada, snad i relativne zdrave, a pro pripad nestihani mam v zasobe par opravdu rychlych a opravdu odzkousenych, chutnych jidel. Abych nemusela mrnatum predlozit uplny blaf.
Napr.

  • kuskus se spenatem a zakys. smetanou (prekvapive chutne!)
  • varene brambory rozstouchane s pohankou a sparenym list. spenatem (mnou prezdivane srot, detmi zboznovane)
  • nastavovana kase
  • testoviny s cottage syrem a nakrajenymi (syrovymi rajcaty)
  • testoviny s tunakem a rajcaty
  • ryzova, jahlova nebo pohankova kase ochucena medem, javor. sirupem nebo kakaem a cukrem (kupuji tyto kase v prodejne zdrave vyzivy, obsahuji fakt jen tu obilovinu a zalivaji se horkym mlekem)

Mate nejake podobne tipy na extra rychla a nezavadna jidla? Nejen pro deti?

Zebra33
2038 příspěvků 3.5.13 16:30

@mikita.miki - veprovku, lancmit ani leco jsme nemeli (ani ty Trencianske parky, gothaj jsem nejedla snad v zivote), ale spagety s kecupem a syrem uz nas frcely :). A nepamatuju si, ze by za socialismu/tesne po revoluci sel sehnat treba parmezan, olivy a podobne lahudky. Co me zas ale treba jako dite minulo byl fastfood, tam nas nasi nebrali a ani me to tam nijak netahlo.

mikita.miki
1935 příspěvků 3.5.13 16:32

@arpa já sem takhle zkoušela psí kusy se synem spolubydlící a ano, něco mi prošlo až zázračně, ale moc se po ramenou neplácám, protože toho 90% neprošlo přes veškerou moji snahu a kulinární um. takže co je dítě nejedlík vím a můžu říct, že člověk měl chuť mlátit hlavou do zdi, když strávil hodiny v kuchyni a nic… klidně mnoho dní nic. vyhladovění nepomáhalo, do extrémů zacházet člověk nemůže. vůbec si nedovedu představit, jak bylo spolubydlící, když se moje dítko cpalo pečenou zeleninou, čočkovým salátem a spol., když její syn vzal na milost jen suché těstoviny, nebo kousek rajčete do ruky a takhle spolu seděli u stolu…

MP Barbucha
3716 příspěvků 3.5.13 16:33

Děti bývají konzervy, to je jasné :-) Proti eidamu nic nemám, ale při pohledu na ty recepty si říkám, a co takhle brambory s uvařenou zeleninou? Nebo ratatouille, nebo kuřecí vývar, nebo čočka, nebo květákový mozeček, nebo asi tak milión úplně obyčejných jídel:-) Nemůžu si pomoct, ale mám pocit, že zdravé jídlo z normálních surovin je prostě pracnější (tzn trvá asi tak o 5 minut déle) než to z náhražek.
Já se s jídly pro děti nepářu, opravdu mi vaření nezabírá téměř žádný čas, vývar a polévky si dělám jednou začas a zamrazím, k jídlu stačí oškrábat pár brambor a nějakou zeleninu opéct nebo uvařit, k večeři míváme často salát jen s olivovým olejem a balsamikem, nakrájím do toho mozzarellu. Opravdu není nutné vyvařovat dětem jako v Allegru, ale proboha vařit a vařit z normálních surovin.
Myslím, že nejdůležitější je zpracovávat opravdu „surové“ suroviny. Když dám do jídla polotovar, není to jídlo pro mě. To není vaření, to je ohřívání.
Moje děti nikdy nejedly kečup, až budou starší tak jim bránit nebudu, ale doa jim to nedám, o nic nepřicházejí.

cibetka 1
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 3.5.13 16:34

@arpa
Mám pro vás velké pochopení, jako bych viděla svoji dceru, když byla malá. Bývala bych jí dovolila i slepičince, alespoň něco. Ale vytrvali jsme a ve třech letech z ní byl gurmán jedna radost, začala ochutnávat co viděla u nás a eidam už bych do ní nedostala, jedla s chutí dokonce kozí sýry. A návyky z rodiny dětem zůstaly do dneška a oba výborně vaří a jen tak by něco nepozřely. Tak vytrvejte, budou jíst to, co bude v rodině na stole a bude je to provázet celý život.

mikita.miki
1935 příspěvků 3.5.13 16:39

@Kalanka tvarohové nočky s přelivem, alias rychlá varianta tvarohových knedlíků - tvarohové těsto jako na knedlíky, jen z něho lžičkou vykrajuju nočky a ovoce za syrova prošťouchám s trochou vanilkového cukru a tím zaleju jako omáčkou. nejoblíbenější u chlapa :-D
rajčatová omáčka - já ji fakt mám dřív, než se mi dovaří těstoviny, používám rajčata v konzervě, protože za A)půlku roku syrová stojí za starou belu a za B) jsou rychle hotová.
brokolice na páře se sýrem
dušená mrkev, fazolky na smetaně a rychle se vaří z mletého masa. máme tu masnu, kde mi namelou dle mého maso, já si ho už jen rozpytlíkuju na jednotlivé obědy a dělám kuličky k rajské omáčce… navíc jsem žena,,mrazákové doby,, takže já mám 2 šuplíky mrazáku plné vývaru, do kterého si jen zavařím zeleninu, připraveného mletého masa už ochuceného, natočené tatínkovy vinné klobásy (umí je skvělé, kam se na ně hrabou kupované), když vařím polívku, tak vždy mi vyzbude a zamrazím něco. teď s očekáváním přírůstků sem fakt zamražovací královna a doufám, že mi zásoby z mrazáku pokryjí alespoň šestinedělí

arpa
1250 příspěvků 3.5.13 16:40

@mikita.miki Přesně, mlátit hlavou do zdi!!! A nejen tou svojí :-). Dlouho jsem měla až komplexy, že blbě vařím, ale teď jsem klidnější.

@Kalanka Moc prima recepty, já bych si pochutnala, ale moje děti nejí pohanku, jáhly, špenát, rajče, bramborovou kaši, tuňáka nekupuju z morálně-ekologických důvodů :-). Ale třeba kuskus/syrové těstoviny s cottage, to by snad šlo :-).

@MP Barbucha Ano, souhlasím, vařit z čerstvých věcí je pracnější (nakrájet zeleninu, atd.) nebo náročnější na čas (třeba ty vývary, to u nás taky jede). Ad kečup… syn to uviděl u neteře a bylo hotovo.

arpa
1250 příspěvků 3.5.13 16:41

@cibetka 1 Ó díky… tak ráda slyším, že v tom nejsem sama. I proto beru tady ten nenáviděný jídelníček ala MMB s rezervou. Vlastně už delší dobu všechno, co se týče výchovy a výživy (zejména cizích) dětí…
Ještě doplňuji - mě a manžela za gurmány považuju, máme mlsnou hubu :)

MP Barbucha
3716 příspěvků 3.5.13 16:51

MZnámá má malou „nejedlici“, je to dost hrůza, opravdu mohu potvrdit, že malá by nejradši nejedla vůbec, je hubená atd. Ale stejně jí necpe sladkým ani něčím nezdravým.
Jinak nedávno mi jedna dětská psycholožka řekla, že děti mají na rodiče několik zbraní, kterými je mohou ovládat. Je to jídlo, vyměšování a spaní. Za těmito věcmi bývá nejčastěji psychologický důvod. Prý je to nejčastěji reakce na mladšího sourozence atd. Jen si uvědomte, jak všichni okolo těch dětí, co nejedí, běhají a věnují jim pozornost. To by ty děti byly hloupé, nechat se o to připravit. Ale co dělat? Ta psycholožka mi říkala, že nejlepší je zajít k dobré psycholožce, často se to upraví po jednom sezení! Například prý pomáhá děti za to chování chválit (Ty zase nepapáš, to jsi ale šikovná) tím jim prý vezmeme tu zbraň z ruky.
Ale nejsem psycholog, takže pokud jsem to vytrhla ze souvislosti nebo blbě interpretovala, tak se omlouvám, jen jsem chtěla dát vědět, že to má i tento aspekt. Ta známá už se objednala k psycholožce, v takové situaci zkusí člověk všechno. Ale prý jí už po telefonu dobře poradila a vidí změny už teď.

cibetka 1
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 3.5.13 16:54

@arpa
Ano, kdo nezažil, nepochopí. To totiž nejsou děti, které si jen vymýšlí, to jsou děti, které nejedí NIC. Moje dcera ani nepila a skončila na kapačkách. Tak asi tak. Neznám jiné takové dítě. To se snadno rezignuje na vše. Ale fakt vyrostla, je dokonce hezká a má krásnou postavu a následky to na ní nenechalo. Jo a chodila vyjídat králíkům do kotce bobky. V roce. Sociální pracovnice by si zgustly, ale třeba je to lepší a přírodnější, než kečup.

MP Barbucha
3716 příspěvků 3.5.13 16:57

@cibetka 1
Já Vám věřím, ta moje kamarádka má holčičku skoro čtyřletou, která je stejně velká jako můj dvouletý syn, a mnohem hubenější. Dělali jí testy na všemožnou nesnášenlivost potravin atd. a vše negativní. Opravdu s ní soucítím, je to hrůza.

Kalanka
707 příspěvků 3.5.13 16:58

@cibetka 1 To vas lituju, muselo to byt opravdu narocne, kdyz nechtela ani pit. Rodicovstvi je fakt strasne tezka disciplina.

Stránka:  « Předchozí 1 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Další »
Váš příspěvek

Dárek, který ocení? Tričko pod košili, které nepropotí

Pokud nevíte, čím obdarovat vašeho muže, napovíme – tričko pod... Celý článek

Články z Expres.cz

Rodí se další legenda: Mikolas jde ve stopách Gotta, z Eurovize má větší šance

Zpěvák Mikolas Josef (22) se postaral o neuvěřitelný úspěch. Ve světové...

Pražský fenomén beer bikes: Stížnosti se množí ze všech stran, policie je bezradná

Beer bike neboli pivní kolo jistě už alespoň jednou spatřil každý, kdo...

Poslední článek:
10 módních specialit českých mužů

Autor: Matouš

Máme několik ryze českých skvostů... čím perlí pánská móda a „vkus“? Celý článek