@mesneyi Tohle Jsem našla na
wikipedii. Mrkněte na „Ekologický dopad“, hlavně prostřední
odstavec.
@continuity No tak
paleni jidla v „bio“ palivech je na palici!!
Potraviny bez palmového tuku
@mesneyi od roku 2015 se palmový plej musí uvádět ve složeni, rozhodnuti EU. Driv stacilo oznaceni rostlinné tuky.
@continuity já si vzpomínám že doma byla hnědá lahev slunečnicového oleje, ale ten se asi šetřil, byl drahý, nebo nebylo zvykem. domácí sádlo jsme mívali též, ale ne z domácího prasete, z koupeného sádla na vyškvaření. to jsme si hlavně mazali na chleba, ale třeba řízky se na něm taky smažily, samozřejmě, ty na ničem jiném tak dobře nechutnají:-) ta IVA ale nebyla (a není) imho nic závadnýho, je chuťově úplně inertní, i když ji teda už drahně let nepoužívám. Hera a podobný srajdy teda přes práh nesmí to je jasný:-)
@Garfie no tam jsou ale dosti, jak to říct… nesprávné informace, nebo překonané, o tom cholesterolu a vůbec vlivu nasycených kyselin na zdraví, ale tak než se tohle poddá… nebo možná ne, to jsou takové stereotypy které bez ohledu na skutečnost ze mně teda neznámých důvodů furt přetrvávají, asi páč to furt někdo přikrmuje, připomíná mi to globální oteplování:P
@Garfie Ďalší uhol
pohľadu…
„Oproti jiným olejninám však palmové plantáže vykazují vysoké
hektarové výnosy (v porovnání s řepkovým olejem cca 5× vyšší, oproti
slunečnicovému cca 6× vyšší), díky čemuž je možné stejné množství
oleje získat z malé plochy a na zbylém území ponechat přírodní krajinu.
Při přechodu všech spotřebitelů od palmového oleje k jiným druhům
olejů by tak bylo nutné oblast dnes využívanou k pěstování palem
olejných několikanásobně rozšířit, což by mělo pro přírodní
ekosystémy v okolí ničivé následky. Ve výsledku je tedy pěstování
palmového oleje považován za jeden z nejcitlivějších způsobů
získávání olejů z hlediska ochrany přírody, pokud má být současná
vysoká spotřeba zachována.“
Ale tá posledná veta teda… S ohľadom na aktuálne dianie.
@viktorka_od
splavu Však já ani neodkazovala na ten vliv na zdraví, to je věc
každého, co do sebe cpe. Spíš mě zajímá ten ekologický dopad, navazovala
jsem na svůj dřívější post.
@mesneyi No právě, to
je to co mě zajímá. Jaké jsou alternativy.
28.1 bude v Brně v kavárně Tři ocásci promítání -ztraceni v palmovém oleji-. Promítání bude komentované odbornicí na PO.
No nevím, je tam napsané „rostlinný tuk“. Pod tím se může schovat
cokoliv. A složení, mmmch, taky nic moc
@Aroosak to mate pravdu, to je spise na nahlaseni, takto nespecifikovany rostlinny tuk uz se nesmí uvadet a navíc je to sa největší pravdepodobnosti prave palmovy
@Dammy Souhlasím, celá řada čokolád tady té lidlovské značky je dobrá a bez palmového tuku. Bílá je dokonce velmi dobrá ve srovnání i s dražšími konkurenty, nepřijde mi totiž tak sladká a má docela dobrý podíl kakaového másla.
http://video.aktualne.cz/…025900fea04/?…
Lékařka Marie Skalská (nejen) o palmovém oleji.
To je teď strašně moderní, že? Řešit palmový olej. To je teď
s uprchlíky velmi oblíbené téma. Jinak většina lokálních farmářů, to
zvládá už delší dobu bez palmového oleje ale teda nestojí to tak jako věci s palmovým
olejem no. Hold po čem je poptávka, to žereme
Ja jsem o tom dnes premyslela, pokud si neviditelna ruka trhu zaradila na
biopalivech
http://ekonomika.idnes.cz/…onomika.aspx?…
tak by to snad mohlo casem zafungovat i na palmovem oleji, možno by stacilo prestat bezhlave rozsirovat plochy. levny palmovy olej by diky poptavce, která prevysuje nabidku proste zdrazil, a jeho spotřeba by se stabilizovala nebo mirne snížila.
ted prosim u te nafty pominu, ze nase politicka reprezentace udela všechno, aby ji zisky neklesly a zas to chce deformovat.
@viktorka_od splavu píše:
@Jindrason ono to lokální farmaření taky nicmoc Zdravé, přírodní a neekologické
tom clanku ale o lokalnim farmareni není zadna negativni zminka. akorát to, ze občas produkce lokálních farem nestaci a proto se musí produkty prevazet (co je problém, ne samotna lokalni produkce). problém je také BIO produkce, ale s lokalnim pestovanim plodin to uplne nesouvisi.
@continuity není na tom nic negativního, to ne, ale intenzivní zemědělství má svoje opodstatnění, všechno se „lokálně“ pěstovat prostě nedá, na to je nás moc