Reklamace jídla

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
Stránka:  « Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 Další »
VivaItalia
596 příspěvků 27.3.13 20:00

@guinejske_prase
Na druhou stranu jste aspoň narazila na restauraci, kde to uměli vyslovovat. Já bývám až překvapená, když to někde říkají správně. Druhá věc jsou potom jídelníčky, tam se člověk taky dočte blbostí… např. místo pancetta (slanina, která je součástí těstovin Carbonara) mívají často napsánu panchetta, což je zkomolený tvar slova lavička, na štěstí s lavičkou jsem ty těstoviny ještě nedostala…

Pirek
7062 příspěvků 27.3.13 20:02

@corleone
Děkujeme náčelníku!

Jinak si myslím, že jde jen o to, jak se čemu říká a kolik je v tom vody, mléka, pěny, cukru, skořice, čokolády atd. atd. Pokud je dobrý ten základ - tedy ten vývar se zrn, tak je dobrá i káva „velká“ nebo „malá“.

Aztécká čokoláda byla něco jiného než to, co tak nazýváme my teď. Pivo bylo něco jako polívka, co se pila brčkem, a nepamatuju se, že by Babylóně vztali z mrtvých a protestovali proti jeho prznění v Plzni. Jo, a čaj, to je kapitola sama pro sebe - jinak se pije v Japonsku, jinak v Rusku a jinak v Anglii (btw - mléko v horkém černém čaji, brrrrr!)

corleone
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.3.13 20:13

@Pirek Bohuzel to neni pravda. V pripade kavy jde o vice faktoru, temi zakladnimi jsou kvalita kavy a doba extrakce. Ano, i v dobrem podniku je mozno dostat „kybl“ a je to v poradku. Nicmene spravne se tento kybl dela tak, ze se udela standardni espresso a klient dostane (vedle!) horkou vodu, kterou si kybl dolije dle vlastni miry.

Pak je vse v poradku, nebot kava byla extrahovana po spravnou dobu a tudiz se do ni nedostal odpad, ktery se tam dostane pri prekroceni optimalni doby extrakce. Zaroven si zakaznik kavu zredil dle sve chuti.

Mylady2
12413 příspěvků 27.3.13 20:17

@corleone ano velmi mile vysvětleno…

Jinak jsem potěšena že dvě telátka na sebe sami upozornili.

Všem přeji aby měli jen ty dobré zkušenosti v restauracích…;-)

guinejske_prase
178 příspěvků 27.3.13 20:33

@VivaItalia
Ale ano, však píši, že poučení oceňuji.
Připadá mi ale nevhodné zírat na hosta jak na idiota, cože to po mně vlastně chce, když je to naprosto zřejmé.. ale to je spíše na Arogantní prodavačky :)

VivaItalia
596 příspěvků 27.3.13 20:38

@guinejske_prase
To naprosto souhlasím! Arogance je poslední vlastnost, kterou u číšníků člověk ocení ;-)

Pirek
7062 příspěvků 27.3.13 21:56

@Mylady2
No teda, tolik sebereflexe jsem od Vás nečekala! Velmi milé.

Pirek
7062 příspěvků 27.3.13 21:59

@corleone
A teď mi prosím ukažte rozdíl mezi mým tvrzením, že „Pokud je dobrý ten základ – tedy ten vývar se zrn, tak je dobrá i káva „velká“ nebo „malá““ (hrubky si prosím pro tento případ nevšímejte) a Vaším tvrzením, že „Pak je vse v poradku, nebot kava byla extrahovana po spravnou dobu a tudiz se do ni nedostal odpad, ktery se tam dostane pri prekroceni optimalni doby extrakce. Zaroven si zakaznik kavu zredil dle sve chuti.“

Stále si však nemyslím, že je třeba bezpodmínečně dodržovat italskou terminologii - správný název Vám dobré kafe neudělá, ba ani nezaručí.

corleone
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.3.13 22:58

@Pirek Nevim proc hledat rozdil. Ja jsem se pouze snazil vysvetli, ze kava neni jen o kvalite suroviny, ale i o zpusobu pripravy. Tzn. dobre suroviny!= dobra velka kava. A terminologie je dulezita. Kvalitni „velka kava“ se totiz sklada z espressa a horke vody (tzv. Americano). Anebo muze jit o kavu dvojitou (tedy ze dvou espress tzn. dvojite davky kavy), coz je tzv. doppio.

indyka
625 příspěvků 27.3.13 23:36

Jednou jsem vrátila jídlo, když mi donesli jiný druh těstovin, než jsem si objednala - ne že bych byla takový cimprlich, ale při jezení tagliatelle se zákonitě pokydám a to by se do restaurace opravdu nehodilo. Poté jsem jednou vrátila jídlo, aby mi ho znova ohřáli - dala jsem si (pro změnu) těstoviny s něčím a zbytek stolu žebírka a podobné časově náročnější jídla, tudíž moje těstoviny zřejmě nějakou dobu čekaly a chládly, než bylo hotové i vše ostatní. Nikdy nebyl problém. Ale jsem hodně nekonfliktní typ a nevím nevím, zda bych se hádala v každém případě a za každou cenu.

PartyLover
153 příspěvků 28.3.13 01:10
@Haslerka1251 píše:
@Wangwei Nejhorší je, ž ekdyž někdo řekne „gnoči“ a vy mu to opravíte na „ňoki“ tak se vám vysměje stylem „Jasně, vole, to víš že jo, ňoki…“ a jste za blba vy :D

Já třeba nepoužívám cizí slova, dokud si nejsem na 100% jistá jak se čtou nebo co znamenají, ale když už by se mi povedl takovej trapas, tak bych byla ráda, že mě někdo poučí a před někým dalším nebudu za blba nebo bych ho případně mohla poučit zase já.
Když jsem četla první příspěvek ve kterém bylo „gnocci“ zmíněno, tak jsem si to pro sebe taky přečetla „gnoči“. :-D
A pak jsem četla komentář „vsadím se, že tomu ta číšnice řekla gnoči“ a s hrůzou jsem si říkala.. „bože, jak se to teda čte?“ :-D A doufala jsem, že se k tomu pročtu. :-)
Takže děkuju dámy, že jsem se zas něco užitečnýho dozvěděla.
Jinak k tématu.. nikdy jsem jídlo vracet nemusela - nebylo třeba.
Jen asi dvakrát se mi stalo, že mi dali do párku v rohlíku místo hořtice kečup ( nebo opačně, jím obojí, takže si dávám to nebo to podle momentální chuti ) a to jsem teda fakt neřešila.

Atlacoya
2790 příspěvků 28.3.13 03:32

Tak podle mě je osvěta dobrá věc (jak se čtou ty zpropadené gnocchi, jak že je to s tou kávou atd.), ale nadávat si kvůli tomu nemusíme.
Já mám problém s rizotem - teď někde ukazovali, že opravdické rissoto je lehce opražená rýže vařená ve vývaru smíchaná se sýrem (snad tam někde byla i kapka vína) s tím, že české rizoto je hnus a mělo by se za něj věšet. Jenže já mám české rizoto ráda, jak mu mám teď říkat? Něco jako „co dům dal v rýži“? (Doufám že si @Maravelo všimne, že jsem obětovala několik vteřin na přepnutí na numerickou klávesnici, abych mohla napsat správné české uvozovky alt+0132 alt+0147.)
Jó, počešťování jídel je zlo (kdo by chtěl jít do české indické restaurace, kde
mu místo kari nasypou do vindaloo majoránku), jen mi poslední dobou přijde že se snažíme být papežštější než papež.
Uf, napsala jsem objetovala, honem to schovat, ať nedostanu sprďáka od @lioncity.

lioncity
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.3.13 06:06

@Atlacoya, to bylo moc snadne, to ja si trpelive pockam, az to nebudes cekat a… :-)

Pirek
7062 příspěvků 28.3.13 07:53

@corleone
Vy ten rozdíl prostě furt chcete, abyste si dokázal svou pravdu, kvůli čemuž nevidíte, že já říkám totéž co Vy, jen to říkám jakožto kávový neznaboh. na to Vám zvysoka kašlu, stejně jste si na mne už tak dost svou pýchu na svůj vytříbený vkus pohonil až až.

Wangwei
121 příspěvků 28.3.13 08:19

@Atlacoya Ano, já si pamatuju svůj šok, když jsem byla ve Španělsku a byla jsem se Španělkou na nákupu. Ta se zastavila v oddělení rýže a nakoupila 3 druhy rýže, protože přece potřebuje jinou na rizoto, jinou na paellu a jinou jako přílohu! :D Tak jsem se dozvěděla, že na rizoto je třeba i speciální rýže. A když se poté udělá, jak má, tak je to lahoda.
Ale máte pravdu, že zavládl kult vaření všeho tak, jak se to má, a občas je to až úsměvné..:)

edit: gramatické chyby

Příspěvek upraven 28.03.13 v 09:53

Sekhmet
1918 příspěvků 28.3.13 08:52

@Atlacoya Jak já vám rozumím. Pravé italské rissoto nejím. Příjde mi odporné. „Pravé české rizoto“ mi naopak docela jede. A všichni doma na mne koukají skrz prsty, že jsem barbar.

666mahu
1490 příspěvků 28.3.13 09:52

@Jackie Daniels, na šlehačku je potřeba se vždy ptát dopředu. I v podniku, který se tváří hogo fogo je možno se setkat s rostlinnou šlehačkou (osobně v jednotlivých druzích rostlinných šlehaček nevidím rozdíl, nejím je, protože považuji všechny za hnus). Šlehačkový stroj si nemůže dovolit každý, ale dá se i ta z lahve.

Ovšem všichni nejsme stejní. Zažila jsem v podniku, kde mají výbornou šlehačku (používají čerstvou s krátkou dobou spotřeby), jak si mladší muž stěžoval, že šlehačka není v pořádku. Obsluha se vyptávala proč, a po chvilce domlouvání pán řekl, že je odjakživa zvyklý na rostlinnou, a proto se mu normální šlehačka nezdála. Vypadá to komicky, ale všechno je možné. :-)

continuity
5853 příspěvků 28.3.13 09:53

Jesteze nepiju kafe!

DonChichot
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.3.13 10:00

Jednou jsem takhle dostala výklad k vaření opravdického rizota. Z toho všeho si pamatuju jen, že správně udělané rizoto musí mít takovou tu omáčku, která připomíná „výtok zdravé ženy“. A pak už si nic nepamatuju a nevařím to. Ufff.

Khajka
506 příspěvků 28.3.13 10:10

@Sekhmet Já jím obě - v restauraci si ráda dám to pravé (pokud ho tam umějí udělat) a doma vařím to české (krom toho, že mi chutná, tak manžel italské od návštěvy Itálie nemůže ani vidět ;-) ).

Maravelo
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.3.13 10:21

@DonChichot ueee :D

Pokud jde o risotto, je většinou blbě udělaný i „po italsku“ :D Ta „sračka“ co často dávaj místo toho na stůl se dá jen stěží za pravé rizoto považovat a opravdu v takovém případě preferuji klasické, jednoduché české risotto (rejže s vajíčkem, opraženou cibulkou a mrkvičkou je přeci skvělá věc).

Jinak co se těhlech věcí týče, tak pokud umíte dobře anglicky, doporučuji seriál Good Eats :-) Good Eats – Do the Rice Thing – díl o rejži a rizotu. Je to něco jako „Populární mechanika pro kuchaře“ :D

@Atlacoya všiml :D Respekt, ty nedávam ani já v běžné konverzaci :D navíc ta sexy „n“ pomlčka… ;-) :D

@Pirek jak si můžete dovolit nerozlišovat kávu? Jste vůbec normální? Nejdřiv se laskavě naučte pravidla (?) ať je pak můžete porušovat tím, že to zapomenete. Dejte se dohromady proboha! Přestaňte se chovat jako troglodyt a omlouvat svojí nekosmopolitnost běžnou lidskostí, protože pak nejste člověk, ale telátko. Znalost všech způsobů přípravy kávy patří k základním znalostem dámy, ale jak je vidět, tou vy teda rozhodně nejste!
http://th964.photobucket.com/…th_irony.gif

666mahu
1490 příspěvků 28.3.13 10:26

@corleone, máte pravdu, i když si myslím, že všechny složky, které jsou potřeba k dobré kávě (surovina v první řadě, ale spolu s ní kvalitní vyčištěný a pravidelně seřizovaný stroj, čerstvě namletá zrna na správnou hrubost - obvykle 2 také pravidelně seřizované fresh mlýnky, teplota, tlak, množství vody, silostěnný a dobře umytý - odmaštěný nahřátý porcelán…), jsou stejně důležité. To vy jistě také dobře víte.
Jen bych chtěla doplnit, že ti, kdo si potrpí na „kýýýbl“, pijí v našich končinách spíš „šlichtu“, která „100 let“ protéká přes kávu než ten správný způsob - americano, který jste uvedl, protože velké naředění kávy až po způsobí, že vznikne taková lehce obarvená voda, a to jim nestačí. Někde tomu říkají mega espresso, je to mnohem větší káva než lungo. Kdo pije kýble není kávový fajnšmekr, chce mít co největší množství pěkně obarvené kávové vody, kvalita je pro něj většinou podružná.

Pirek
7062 příspěvků 28.3.13 10:44

@Maravelo
Upřímně, na pravidla kašlu, jsem totiž dost zásadová a nerada nějaká porušuju. Takže znám jen co nejméně nezbytných regulativů a káva mezi ně vážně, ale vážně nepatří. (Ale už jsem zjistila, že mám ráda lungo a - corleone a mylady2 to doufám přežiju, nebo radši ani ne - nějaké white mocca nebo co od Starbucks, to je táááááááááák sladké, skoro jako bombardino :D ).

Ale hezky ironingujete :)

AniMoo
41 příspěvků 28.3.13 10:54

.

Příspěvek upraven 28.03.13 v 15:50

666mahu
1490 příspěvků 28.3.13 11:21

@AniMoo, nevím, co je správné, nejsem odborník, ale lungo se obvykle připravuje z hruběji mleté kávy, stroj je nastaven pro tento druh kávy na větší množství vody (která déle protéká), myslela jsem, že odtud je název dlouhá káva.
Host si jistě může objednat americano nebo svůj kýbl s dvojitým či trojnásobným množstvím kávy (+/- 14 či 21g), jenže to se málokomu chce platit.
Barista je obvykle zaměstnanec, a tak připravuje jednotlivé druhy káv podle dispozic a ne podle svého uvážení.

Stránka:  « Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 Další »
Váš příspěvek

Dárek, který ocení? Tričko pod košili, které nepropotí

Pokud nevíte, čím obdarovat vašeho muže, napovíme – tričko pod... Celý článek

Články z Expres.cz

Pražský fenomén beer bikes: Stížnosti se množí ze všech stran, policie je bezradná

Beer bike neboli pivní kolo jistě už alespoň jednou spatřil každý, kdo...

Rodí se další legenda: Mikolas jde ve stopách Gotta, z Eurovize má větší šance

Zpěvák Mikolas Josef (22) se postaral o neuvěřitelný úspěch. Ve světové...

Poslední článek:
10 módních specialit českých mužů

Autor: Matouš

Máme několik ryze českých skvostů... čím perlí pánská móda a „vkus“? Celý článek