Táto téma ma napadla dnes pri obede. „Varila“ som totiž kuskus, pretože v maminej robote je to teraz „stráášne in“, tak rezolútne vyhlásila, že to musíme skúsiť aj my. Musím povedať, že to nebolo zlé, aj keď mi to teraz kvasí v bruchu. Tak som rozmýšľala, či sa oddávate aj trendom v gastronómii. V našich končinách (CZ a SR) je teraz populárny losos, pchanie byliniek všade možne aj nemožne, pričom väčšina nemá ani šajnu, ako sa používajú, veľkosť porcií a vyvážené umiestnenie jedla na tanieri. Mne to niekedy príde až smiešne. Ako ste na tom vy?
The Food Trends
Podle pořadu „Prostřeno“ je v ČR největší trend jako polívka vývar, jako hlavní chod hlavně vepřové maso s různě upravenýma bramborama a jako dezert tiramisu(často z pomazánkového másla)…S takovým „trendy“ menu by mě hanba fackovala lízt do televize.
Mě teda zájem o gastronomii směšný nepřijde;-)
Losos myslím, že uz je dávno za zenitem.....uz je to déle co byl uctíván.
Ted ho člověk nenajde na zadnem menu lepší restaurace:-)
Bylinky používám - ty co si pěstuji na balkoně, k nim uz pak jen sůl a
pepř! Podobné nesmysly jako grilování koření nebo country směs u nás
rozhodně nikdo nenajde.
@Superstar No jo… Prostreno je přehlídka omezených tupců:-) a kdyz uz se najde někdo kdo ma přehled, umí a chce jídlem potěšit tak ho roznesou na kopytech:-(
@Superstar Sledujem „Prostřeno“ pravidelne, takže viem o čom hovoríte. Ja tam však nehľadám inšpiráciu vo varení, lebo sa to ani nedá. Bolo tam iba pár svetlých výnimiek. Skôr sa bavím na účinkujúcich.
@mylady No u nás lososa pchajú všade. Veď sa o Slovensku rozpráva, že sem príde všetko o 20 rokov neskôr. Podľa mňa je to precenená ryba.
@Acrobaleno to že
je to přeceněná ryba jsem slyšela zrovna včera v Prostřenu
Jinak ho taky sleduju, někdy se tam najdou opravdu šikovní kuchaři, ale
nejvíc mě štvou ti rádoby gurmáni, nejchytřejší na světě Třeba zrovna teď urýpaná Kořínková
Co se trendů týče, dle mě je velmi in italská kuchyně, ale tu nezavrhuji, mám ji moc ráda a i ji ráda vařím. Nějaké výrazné trendy kromě Itálie a lososa moc nevnímám…
@Acrobaleno Mě
trosku ovlivňuje to, že lososa opravdu nejím…jinak mořské ryby miluju.
Ikdyz teda opravím trochu svůj první příspěvek - lososa na lístku
dobrých restaurací najdete ale spíše v podobě sashimi nebo tataráku:-)
Osobně by mě zajímalo jak jsou na tom restaurace například v Blavě.
Ono nemyslete si… V Česku to není o nic jiné kdyz vyjedete mimo Prahu
bohužel.....ale uz se začínají objevovat průkopníci:-)
Mám pocit, že v regionu, kde bydlím, se moc lepších restaurací
nenachází. Úspěch je, jestli mají v menu vůbec nějakou rybu, natož
lososa. Když chci krůtí maso, taky velmi často v restauraci nepochodím.
A když jsem se číšníka ptala proč nemají jídlo s krůtím masem, tak
mi řekl, že lidi o krůtí neměli zájem a tak to vyškrtli z menu.
Hlavně, že o kuřecí nevalné kvality zájem je…Holt češi jsou fakt
„gurmeti“. Hlavně mám dojem, že u nás v regionu restaurace na nějaké
trendy zvysoka kašlou. Vůbec neumí využívat sezonní čerstvé potraviny a
zakomponovat je do jídelníčku a tím oživit menu. A zákazníkům
restaurací to vůbec nevadí, hlavně že tam najdou své oblíbené prasečí
a vyhoněné kuřecí maso na milion způsobů.
Možná jsem to napsala tak trošku negativně, ale když si prohlížím
módní časopisy, tak v sekci o jídle jsou často vyfoceny moc hezky
vypadající restauranty či bary, kde podávají nápadité a jistě chutné
pokrmy(většinou to byly ty pražské).Proč to nejde i jinde?
Gastronomie mě zajímá, ale nesleduju slepě všechny „trendy“. Když mi něco chutná, tak to třeba začnu vařit, když mi to nechutná, tak to jíst nebudu, i kdyby to bylo sebevíc in - třeba jehněčí, tomu prostě na chuť nemůžu přijít.
Kuskus miluju, dělám si ho často, protože to je rychle hotový a dá se kombinovat na milion způsobů. Losos mi už taky přijde trochu pasé, v restauracích už se moc nevidí, což mi moc nevadí, tepelně upraveného ho nemusím. Ale syrový nebo uzený losos, mňam.
Ad Prostřeno…No, co k tomu říct. Nejsem sice nejzkušenější
kuchařka, ale s 95% menu bych se ani neodvážila do televize vlézt. Pořady
o vaření mají být inspirativní, takže Prostřeno neberu jako pořad
o vaření. Spíš jako tragikomickou reality show
@Superstar Problém bude trochu i v tom, že je třeba počítat s větší finanční zátěží… Pokud jde o kvalitu jídla…a to bohužel v některých regionech nejsou lidi schopni akceptovat. Žijí v představě, že dobře jídlo = velké jídlo a hlavně levné jídlo. Bohužel:-(
@Superstar S tou Prahou máte pravdu, bydlela jsem od narození v Brně, kde jsem byla spokojená, ale když jsem se před 3 lety přestěhovala do Prahy, nestačila jsem „valit“ oči na to, jak dobře a různorodě se dá tady najíst…od výborného indického jídla po výborné hovězí masa na různé způsoby.
@sarinka.v Naozaj?
Chuťovo je dobrý, ale nedostáva ma do kolien.
Možno to závisí aj od prípravy. Radšej mám výraznejšieho tuniaka.
A kedysi som milovala pangasiusa, ale to bolo pár rokov do zadu, teraz je to
už iba blato. Ani ja nemám rada tých čo všade boli a všetko vedia a pritom
uvarili horšie ako v školskej jedálni. Najviac ma hnevá, že nebodujú
spravodlivo, ale o tom to asi je.
@Acrobaleno
Tuňáka mám moc ráda, skoro nejvíc syrového jako sushi, ale u nás je
pořád dost drahý, takže je to spíš jen sváteční jídlo
Lososa miluju, nicméně, když se poštěstí, tak si ho dám 2× za rok. Jinak trendy v gastronomii mě míjejí, spíš obvykle někde zaslechnu název nějakyho jídla a hned hledám, co to je a jestli by u nás šlo připravit. Jinak za současný trend považuji cheescaky a brownies. Ne, že by to asi nebylo dobry, ale to už vážně neexistují jiny dezerty?
Brownies som ešte nemala, tak neviem ako to chutí, síce tento „dezert“ občas zazriem v letáku počas Amerického týždňa v jednom nemenovanom obchodnom reťazci, ale neláka ma. Vyzerá veľmi ťažko. Cheesecake som mala iba raz.
@Mylady2
Máte pravdu. U nás se hledí fakt jen na to, aby byla porce nejlépe přes
celý talíř a bylo to levné. Přitom kolem kvality to ani nejelo a
o chuťovém zážitku nemůže být ani řeč. Chápu, že třeba mnoho lidí
na drahé restaurace nemá peníze, ale raději si zajít občas a dopřát si
nevšední kulinářský zážitek než chodit často na pořád tytéž
šlichty. Pardon, jídla.
Panini! V každé hospodě, kavárně, cukrárně a nevím kde ještě
dělají panini! Často jsou to ale jen otřesné nedopečené housky naplněné
plátkovým sýrem, šunkou a kusem rajčete, uf.
Trendy v gastronomii ale jinak moc nevnímám, stejně jsem vybíravá a nikdy
bych nejedla třeba ústřice jen proto, že je to trendy, prostě mi
nechutnají a hotovo. Jediným trendem, kterým jsem se za poslední dobu
nechala strhnout, je bubble tea, pro někoho nechutná přeslazená chemie, pro
mě praskací štěstí v kelímku.
Na druhou stranu, pokud trendy půjdou směrem jako je losos nebo kuskus, tak
jsem jedině ráda, protože taky by mohli všichni začít hromadně smažit
knedlíky v trojobalu, že.
@sarinka.v
Nedávno jsem byla v Praze, a za takové lasagne, jaké mi přinesli v tamní
restauraci, by se nemuseli stydět ani v Itálii. Holt, v Praze se
snaží…
Jinak loni jsem byla touto dobou v Německu. Byla zrovna sezona lišek(hub),a
tak úžasné rizotto s liškami a rybími kousky bez kostí jsem v životě
nejedla.
@sarinka.v
Jaj, byla to italsko-mexická restaurace, na jméno si nemůžu vzpomenout.Jen
vím, že to bylo na Praze 10.
Mně nejvíc chutná u nás na sídlišti ve vietnamském bistru. Zvláště ta jejich polévka je výborná. Na nic si nehrajou, interiér skromný, ale jídlo výborné a cenově odpovídající. Často tam chodím, když se mi nechce vařit.
@runningfox
Určitě máte na mysli polévku pho s čerstvými bylinkami! Je skvělá,
chodila jsem na ni už před lety, kdy ji dělali pouze na těch velkých
trzích pro ostatní vietnamce. A znáte jejich závitky? Oproti těm
čínským či thajským nejsou smažené a myslím, že jim to jen prospívá.
Většinou bývají také plné čerstvých bylinek.
Vůbec čerstvost je to, co mi v našich restauracích chybí nejvíc. Ať už
je to fastfood, nebo restaurace, čerstvých surovin se tam nedočkáte. Už
i vařené brambory se prodávají chemicky oloupané, předvařené a
zmražené, aby se snad chudák kuchař nenadřel.
A na chuti to poznat je. A hodně. Já už jsem na to tak, že v některých
restauracích prostě nemají nic, co bych si mohla dát. Přitom nejsem
náročná, k obědu mi klidně stačí zelenina a brambory. Ale čerstvé.
@MP Barbucha
Na závitky se chystám. Nechci akorát ty variace jídel s mořskými plody,
nejsem si jistá, co by to se mnou udělalo. Jinak mám v úmyslu postupně
vyzkoušet všechno.
Zatím jsem zamrzla u polévky, pořád mi chutná.
