Dnes som si prečítala o kňazovi, ktorého suspendovali kvôli tomu, že upozornil na problémy okolo celibátu v cirkvi. Svoj názor a návrh na riešenie, videný očami zvnútra cirkvi ponúkol formou knihy verejnosti. Pichol tým do osieho hniezda, a je potrestaný. Názor pána farára / som ateistka / pokladám za rozumný a priamy.Kto chce čítať celý článok, nájde tu : /www1.pluska.sk/regiony/stredne-slovensko/suspendovat-ma-moze-len-boh?utm_source=hp-centrum&utm_medium=box-spravy&utm_campaign=hp990 - článok treba hľadať v sekcii „ najčítanejšie “
Ja pridám iba zopár úryvkov… Potom, čo dnes už bývalý farár Michal Lajcha (34) prehovoril pre cirkev o veľmi citlivej téme, dostal stopku. Po vydaní knihy, v ktorej spochybňuje celibát a nabáda cirkev k vysväcovaniu aj ženatých mužov, ho jeho nadriadení vyzliekli z kňažského rúcha… Vraví, že ako kňaz sa snažil žiť v realite. Už v seminári ale cítil, že žije ako v skleníku, že to bol virtuálny svet odlúčený od reality… Cirkev má podľa neho na jednej strane problém pustiť do svojich radov otcov a ženatých chlapov ako klérikov, ale na strane druhej sa súčasne zmieta v pedofilných škandáloch… Nestačí sa ospravedlniť a modliť, ale treba konať… „ Čestne a úprimne hovorím, a tak som to napísal aj pánovi biskupovi, dieťa nečakám, frajerku nemám, so ženou nežijem, je to tak. Netajím sa však tým, že si chcem založiť rodinu,“