@blanche01 Mluvíte o té dceři, která nosila velikost asi 34?
Veganství a akné
@Go-lightly píše:
Já mám kamarádku veganku, v posledním roce raw. Je o rok mladší, ale vypadá daleko starší, má už vrásky a takovou zvadlou kůži a svaly na vnitřní straně paží, jako stará ženská. Přitom cvičí, dělá jógu a tak. Ale lednici má plnou syrové zeleniny, jedí nějaké to naklíčené obilí… prostě mi to připadá, že jí ubývá svalová hmota nebo co, že nemá dost bílkovin. Ale říct se jí nic nedá, oni žijí Světlo a Pravdu, my jsme ubozí hmotaři.
Asi před sto lety jsme měli učitelku, které všichni hádali kolem
35. A jaké bylo naše zděšení, když jsme zjistili, že jí je přes
padesát. A ta jedla snad jen trávu (resp. si z ní někteří kolegové
dělali legraci, její životní styl podobný dnešnímu veganství, ačkoli
ona to tak nenazývala a o své motivaci a stravovacím režimu se nikde
veřejně nešířila). Ale možná by takto vypadala i při jiném životním
stylu a měla to holt v genech (ačkoli v zahraničí se rozvíjí hlubší
zájem o „mládnutí skrze hladovění“, ale jde spíš o „mládnutí“
vnitřních orgánů, řekla bych, ti vychrtlí pánové na mě zrovna mladě
nebo vábně nepůsobili, aspoň co jsem viděla - a neviděla jsem zase tak
moc, takže čistě můj subjektivní dojem) Obecně subjektivní zkušenosti
zkreslují, snad každý zná nějakého vypaseného opilce, který se ve
zdraví bez zdravé výživy dožil téměř sta let Takové výjimky se vryjí do paměti
navždy
@Oveeec píše:
@Ghost B.C.Máte pravdu, ale „seriózní“ ochránci zvířat tohle ví stejně dobře jako vy, zvířata z klecí pouštěla třeba Animal Liberation Front, ale od toho se ty naše organizace distancujou (když už by se to rušilo, fakt by se muselo postupně, nešlechtit žádný další superkrávy, já nevím, na to tu fakt není prostor a asi ani chuť). Takže je ten despekt samozřejmě danej i nedostatkem informací a předsudkama, to je stejný jako se vším.
Jinak se právě bojím toho, co popisujete, že jste zažila za těch pár let vegetariánství. Údajně se to dá rostlinnou stravou všechno kompenzovat, ale divila bych se. Sama cítím, že když maso dlouho nejím, tělo si o něj vyloženě říká. A fakt si neumím představit, jak vegani zvládají každodenní život. Znám jich pár a zvládají to, ale já si fakt neumím představit, že bych našla čas a peníze na chystání vlastního zvláštního jídla každej den, když jsem kolikrát ráda, když mám čas si někde koupit housku. Ale možná by to člověka přimělo trochu zpomalit a tak, to se koneckonců často píše, ne o veganství, ale o změně jídelníčku, cvičení a tak…Konec grafomanského okénka o všeobecných pravdách
Znám veganů celkem hodně a zvládají toho víc než je zdrávo, tedy
podle mě. A většina z nich má pár kilo navíc. Někteří byli před
veganskou érou přitom vychrtlí a nedařilo se jim nabýt, byli slabí a
nevýkonní. Je to případ od případu, každý si musí najít svou cestu.
Nemám ráda ani „zaručeně odborné“ rady od lékařů, kteří
(někteří) mají mraky předsudků (a zákazů) vůči čemukoli, co se liší
od éry jejich babičky a dědečka. Při dnešní kvalitě potravin je vůbec
odvaha cokoli doporučovat jako stoprocentně zdravé a naopak, všechno je dnes
s velkým otazníkem a vzhledem k proměnlivosti výkumů velmi
relativní
@Oveeec píše:
@uživatelFajn, tak ještě jednou a bez nadsázky. Cituju:
„Bože, proč musí každý vegetarián doprovodit svoje stravování kecem o tom, jak jsou lidé strašně krutí.“
„Anebo si jezte, co chcete, ale netvařte se u toho jako nejmírumilovnější a nejdokonalejší bytost, která žije se vším v harmonii, zatímco ti okolo jsou tak krutí.“
Tak přesně tohle. Je nutný jí to podsouvat?
Přiznám se, že nikoho takového neznám, 99% lidí v okolí, co se
stravuje jinak, se tím nijak nechválí a ví to jen nejbližší rodina a
přátelé nebo kde je nezbytně nutné. Jsou to ale všechno už dospělí a
spíš starší lidé, mladších takových znám méně, ale ani o těch nikdo
neví (nic nikde nehlásají a nekomentují, pokud vím). Ale je pravda, když
se někdo masožravější dozví, že ten a onen nejí maso, tak spíš
mívají tito lidi různé řeči (a otázky co jako jí a proč a jak tak
může někdo žít, co má potom ze života), takže já bych řekla, že je to
spíš opačně, a proto se rozumný dospělý s tímto stravovacím programem
nikde moc nechlubí (jedna moje kamaráda je veganka z přesvědčení, ale
běžně lidem už léta říká, že je to kvůli nemoci, nikdo pak do ní
nerýpe, jako když se snažila veganství zdůvodňovat jinak, byla-li
tázána) Konečně je to přirozené, každý odlišný kus ve stádě
představuje potenciální riziko, máme to zakořeněné
„Jedna moje kamaráda je veganka z přesvědčení, ale běžně lidem už
léta říká, že je to kvůli nemoci, nikdo pak do ní nerýpe, jako když se
snažila veganství zdůvodňovat jinak, byla-li tázána.“ No právě. Taky
jsem se chtěla už x-krát pobavit například o etice nošení kožených
věcí, ale radši jsem to neudělala (ono teda co na tom řešit, buď jo, nebo
ne). Člověk se to bojí říct, ale jestliže se musím něco bát říct, tak
kdo je teda potom ten špatnej, že jo
Jinak se právě bojím toho, co popisujete, že jste zažila za těch pár let vegetariánství. Údajně se to dá rostlinnou stravou všechno kompenzovat, ale divila bych se. Sama cítím, že když maso dlouho nejím, tělo si o něj vyloženě říká. A fakt si neumím představit, jak vegani zvládají každodenní život. Znám jich pár a zvládají to, ale já si fakt neumím představit, že bych našla čas a peníze na chystání vlastního zvláštního jídla každej den, když jsem kolikrát ráda, když mám čas si někde koupit housku. Ale možná by to člověka přimělo trochu zpomalit a tak, to se koneckonců často píše, ne o veganství, ale o změně jídelníčku, cvičení a tak…Konec grafomanského okénka o všeobecných pravdách
Myslím, že není čeho se bát, pokud si ovšem v prvé řadě všechno
pořádně zjistíte. Co čím skutečně nahradit, z kterých potravin je
nejlepší vstřebatelnost třeba zrovna toho železa a jestli nebudete mít
nedostatek bílkovin. Navíc, pokud máte chuť na maso, tak vám to nějaký
tvaroh nenahradí, ani kdybyste se postavila na hlavu. Alespoň z mých
zkušeností.
Navíc bych opravdu dávala pozor na to, co v těch konkrétních
vegetariánských „náhražkách“ je. Například vegetariánské
pomazánky, pokud nejsou z tofu, tak jsou v drtivé většině samý olej
s trochou rozvařené a zavařené zeleniny. Na chuť na topinku je to
samozřejmě dobré, ale snídat to každý den mi přijde dlouhodobě dost
nutričně chudé. To už je fakt lepší chleba s máslem a obyčejným
plátkovým sýrem.
@Oveeec píše:
Taky jsem se chtěla už x-krát pobavit například o etice nošení kožených věcí, ale radši jsem to neudělala (ono teda co na tom řešit, buď jo, nebo ne).
Pokud jíte maso a nenosíte kožené věci (nebo naopak), tak nic
neřešíte. Většina kožených věcí je vepřovice nebo hovězina, takže
kožené obleční/doplňky jsou jen plným zpracováním masného zvířete.
Což je podle mě dobře. Když už se zabije, tak ať se zužitkuje
všechno.
Kožešina, kůže ohrožených zvířat (svého času krokodýlí, dneska už
asi nic nevymyslím) nebo pytlačení kočkovitých šelem (jakýchkoliv
vzácných zvířat) pro trofej, mi přijde mnohem horší, než bunda
z hověziny.
@Terik2 Jestli máte
problém se zvýšenou chutí na sladké, tak za tím může být právě
nevyvážená skladba jídelníčku, pokud jste nezačala nějak nahrazovat
bílkoviny, o které jste přišla vynecháním masa, tak za tím možná
stojí právě to. Pobrouzdejte trochu po netu a podívejte se na vhodné zdroje
bílkovin pro vegany, ve zkratce by to měly být luštěniny, obiloviny a
ořechy.
Ona většina lidí do toho vlítne dost po hlavě, hnána svatým nadšením,
ale pokud má být řeč o nějaké rozumné životosprávě, tak to chce
trochu promyslet. (Ne že bych to kdysi neudělala úplně stejně .
@Motyka píše:
Je to opravdu individuální. Sestra měla akné coby všežravec, vegetarián i vegan. V posledních deseti letech to leda tak reguluje hormonální antikoncepcí. Já jako všežravec, který nesnesl antikoncepci, jsem odkázaná se smířit se zhoršujícím stavem pleti v pravidelně periodickém období. A taky mi zhoršuje pleť pobyt v zakouřených prostorách - není ten bar kde pracujete kuřácký?.
Dobrý den,
vím že je to u každého individuální, proto mi docela dlouho trvalo, než
jsem
přišla na to, že mi nejspíš zatěžuje organismus nejvíce maso.
Pracuji v kuřáckém baru, vím že to pleťi neprospívá, stejně jako mi
neprospívá
pracovat v noci, když přes noc probíhá nejdůležitější proces
regenerace pleti.
Každý potřebuje peníze a mít dnes dobře placenou práci je
k nezaplacení. Ve volném času však spím hodně, chodím i brzy spát, tak
snad to pleti vynahrazuji, alepoň trochu.
@Zina píše:
@Terik2 Jestli máte problém se zvýšenou chutí na sladké, tak za tím může být právě nevyvážená skladba jídelníčku, pokud jste nezačala nějak nahrazovat bílkoviny, o které jste přišla vynecháním masa, tak za tím možná stojí právě to. Pobrouzdejte trochu po netu a podívejte se na vhodné zdroje bílkovin pro vegany, ve zkratce by to měly být luštěniny, obiloviny a ořechy.
Ona většina lidí do toho vlítne dost po hlavě, hnána svatým nadšením, ale pokud má být řeč o nějaké rozumné životosprávě, tak to chce trochu promyslet. (Ne že bych to kdysi neudělala úplně stejně.
Dobrý den ,
S tím sladkým je to teď u mě hrozné, přitom denně jím luštěniny
nejraději mám
cizrnu a ořechů si myslím mám také dost.
Spíš si myslím, že zkrátka mi tělo stále dává najevo, že mu něco
chybí.
Navštívila jsem centrum SVĚT ZDRAVÍ, kde jsem si nechala udělat kontrolní
biochemické vyšetření. Na výsledky stále čekám. Má to být taková
prevence zdraví( změnou životního stylu a způsobu stravování). Od toho
odvodíme také vhodný jídelníček.
@viktorka_od splavu píše:
@Terik2 já vím, je to marný, je to marný, je to marný…
ale stejně mi to nedá
http://www.modnipeklo.cz/…grossularia/?…Co přesně mám hledat v diskuzi?
@Terik2 po samotnych lusteninach byvam take nedojedena (a z toho u me prameni chut na sladke), kombinujte lusteniny s cerealii a melo by to byt ok. Take si zkuste spocitat, kolik gramu bilkovin snite, zda je to minimalne 1.1 x vase hmotnost. Prvni mesice se mi stavalo, ze jsem hodne nahrazovala bilkoviny a kvalitni sacharidy tukama (mraky orechu, tucne zalivky do salatu ve velkem mnozstvi atd). Pak jsem mela hlad a sportovni vykony take nebyly uplne idealni.
@Sailorette píše:
@viktorka_od splavu Ony to nemusí být jen sladkosti, jíte hodně brambor, těstovin, k tomu sice nějakou omáčku nebo zeleninu, ale jelikož tam není bílkovina, tak toho sníte kotel. Nejdostupnější bílkovinou je tofu, ale to je zase sója, podle mě spoustě lidem nedělá dobře, jiné luštěniny zas je potřeba umět upravit, někomu nechutnají vůbec.
To je také jeden z problémů, když jsem jedla maso, vlastně jsem
nepotřebovala
těstoviny, ani brambory, jsem milovník rýže, pořád rýže a rýže, ale
teď když
nejím maso, tak člověk chce změnu, tak si udělá, třeba ty těstoviny,
brambory.
Jím více pečiva. A sóju jsem před tím také vůbec nejedla.
Jak může být částečně veganem? Buď je nebo není, ne? Jinak znám ze svého okolí podobný případ, co popisujete - tloustnoucí veganka, jen s tím rozdílem, že dokud byla vegetariánkou, neměla s postavou problém.
Já také tvrdím, že jsem částečný vegan, ale pokud to je ANO nebo NE,
tak jsem pouze
vegetarián.
@DRW píše:
Dcera je vegan vice nez 2 roky a rozhodne ji to od akne nepomohlo, vyradila i vsechny lepkove veci. Proste obcas je treba nechat vybourit hormony, zajit na kosmetiku a starat se o sebe, nekomu veganstvi prave akne muze zhorsit.
Já stále tvrdím, že je to individuální, kdyby mi tělo říkalo, že maso potřebuje, škodila bych si zdraví, tak bych ho určitě jedla dále.
@Eden_Prime píše:
Take nemam rada, kdyz vegetariani nebo vegani cpou do kazdeho sveho prispevku „kecy“ o krutosti, nicmene setkavam se s tim akorat v internetovych diskuzich. Naopak v osobni rovine se nekdy setkavam s tim, ze nevegetarian, se kterym napriklad vecerim, si zacne stezovat na to, ze ho povazuju za cloveka amoralniho a myslim si o nem buh vi co. Vetsinou ta posloupnost udalosti probiha tak, ze se dotycny opta, proc nejim maso/mliko, ja mu to reknu, a on mi vpali, ze nemam pravo si o nem nic myslet, i kdyz si o nem vubec nic nemyslim.@Terik2 Doporucuju vam se o svem zpusobu stravovani v osobni rovine s nikym nebavit, co se tyce internetu, tak jen kdyz budete mit chut se zasmat nebo nastvat. Urcita cast lidi neni schopna na toto tema nahlizet v klidu, bez citovych otresu a predstav, ze tim, ze neco delate jinak, narusujete neco v jejich zivote.
Ja po vic jak 14 letech veg stravy resim tak, ze tem, co se zbytecne zajimaji o muj jidelnicek tvrdim, ze jsem alergik, nebo jakoukoliv diskuzi na toto tema utnu dost razantne ihned v zacatcich.Co se tyce vegetarianstvi/veganstvi a akne, tak na klasicke akne mi to pomohlo hodne. Na cysticke bohuzel ne, ano, zlepsilo se to, ale prave spis proto, ze jsem zacala obecne vic resit jidelnicek a prestala jsem jist sladke. Na cysticke akne mi zabralo prestat kourit, po pobytu v zakourenem prostoru ihned vycistit plet stejne jako se to dela rano a vecer.
Jinak kdo pri veg strave tloustne to dela ve vetsine pripadu blbe. Malo bilkovin, moc tuku a sacharidu, malo pohybu, vetsinou se jedna o pojidani velkeho mnozstvi sladkosti nebo peciva misto normalnich jidel. Znam vegetariana, co ma cholesterol jako kdyby denne zral kila bucku.
Ja nemam se sacharidy zadny problem, max se mi nekdy stane, ze jich mam mene nez potrebuju a pak jsem unavena na treningu. Bilkovin bych zvladla snist i vic nez tech 1.2× moje hmotnost, pri tomto typu stravy to navzdory rozsirenym hoaxum typu „vegetariani maji potize s bilkovinami!“ neni nejmensi problem. [/citaceDobrý den,
nemám pocit, že jsem někomu něco cpala, spíš jsem napsala, jak mě zasáhlo, jak
dokážou být lidé krutí.
Diskuzi jsem spíše založila, abych zjistila, zda lidem pomohlo přestat jíst maso a mléčné výrobky od akné.
Na antikoncepci jsem neměla s pletí problémy, před nasazením ano.
Akné není příjemné, přes den jsem ven nechodila, večer jenom s tunou make-upu.
V práci, kde dělám mezi lidmi se vždy najdou nějací, kteří vám to vplálí, že
máte hroznou pleť a to bych nechtěla vidět reakci, když by mě viděli na denním světle bez make-upu. Snažíte se pořád hledat řešení a potom, když zjistíte, že
vám něco pomáhá, tak to je velká radost.
@Jetthro píše:
@Jiná Realita Mezi nejcastejsi mlecne argumenty vetsinou patri neco jako „no, oni ty krave pak to chudatko tele seberou, chudaka kravu doji (o hruzo!), tele od ni daji pryc a pak ho stejne zabijou na maso, ono chudatko treba ani za celej kratkej zivot ani neuvidi denni svetlo a vubec, vrazda!!“Mam mezi znamymi dost veganu, tak predavam co slycham a muzu vam tim jejich stylem odpovedet na vetsinu otazek (jednou jsem se treba zajimala, co jim vadi na medu, no jeje, to byl shitstorm)..ja teda jinak nejsem zadnejch zivocichar, ale vzdycky jsem myslela, ze kravy se dojit musi, jinak to pro ne muze mit neprizive dusledky. Jinak, uprimne, taky se mi nelibi, jak se zachazi se zviraty ve velkochovech (ruzny elektricky tyce na pobizeni, malo mista, spina..) a jakym zpusobem se zabijeji (zastavam nazor, ze nejhumannejsi by byla proste kulka do hlavy), ale pro sebe to resim tim, ze se snazim kupovat zivocisny vyrobky od mensich chovatelu nebo farmaru, vejce s oznacenim 0, mleko z takoveho toho farmarskeho rozvozu atd..nejak nemam ambice spasit svet tim, ze si nedam steak.
S tím musím souhlasit, malé farmy a chovatelé…
@Terik2 píše: … Má to být taková prevence zdraví( změnou životního stylu a způsobu stravování). Od toho odvodíme také vhodný jídelníček.
Jsem grammar nazi, stydím se, ale nedá mi to:
prevence zdraví? Jako aby člověka náhodou nepřepadlo zdraví?
Jinak by mě zajímalo, jak se z biochemického vyšetření dá odvodit
vhodný jídelníček, nepočítám-li stavy typu vysoký cholesterol nebo
alergie na lepek. U zdravého člověka bez alergií je prostě důležité
jíst vše v přiměřeném množství a v rozumné kvalitě. Ne
prefabrikované. Koukám na ten Svět zdraví a vidím recept na roládu na
dobrou noc (má asi nahrazovat sladké), kam se dávají odměrky jakéhosi
„proteinu“. http://www.svet-zdravi.cz/…a-dobrou-noc
A to je co, jako? A dietnější varianta je bez ovoce? Nějak se mi tedy
chlapci nezdají a moc bych za do nedala, že součástí jídelníčku budou
jejich výrobky. Jinak některé ty další recepty jsou inspirativní, abych
jim úplně nekřivdila.
Jo, a já akné mám z kakaa, tmavé čokolády a stresu. Je potřeba metodou pokus-omyl vysledovat, co akné zhoršuje (a to je u každého jiné), a tomu se vyhýbat.