Vážený pane, Vážená paní,
prosím Vás o radu. Žiji sám (nemám toto s kým probrat). V poslední době mi mnoho kusů oblečení přestalo doslova padnou. Tudle jsem si například koupil bundu a doma jsem zjistil, že rukávy jsou o hodně delší než moje ruce, ačkoliv jsem si ji v obchodě vyzkoušel. To se dá ještě pochopit, ale spousta starších kusů, zejména svršky trupu mi jsou najednou větší (rukávy i délka a šířka trupu). Je pravda, že jsem v poslední době výrazně zhubl, ale ještě než jsem zhubl tak jsem i přibral, takže rozdíl ve váze oproti výchozímu stavu do nynějška není dle mého odhadu potřeba zohledňovat. Vzhledem k tomu, že jsem muž, tak nemám tolik informací o údržbě textilu atp.
Zajímalo by mě v čem může být chyba? Může se prádlo vytahat například při ždímání v pračce při vysokých otáčkách? Může to být například levným práškem nebo drahou aviváží? Může se prádlo vytahat nesprávným nebo dlouhodobým nošením, oblékáním, svlékáním?
Kdyby si někdo říkal, zda nejsem na hlavu tak, k otázce mě motivuje to, že dnes jsem si oblékl tričko s dlouhým rukávem, které nosím již cca 5 let a zjistil jsem, že rukávy jsou asi tak o 15 cm delší než je k zápěstí (téměř ke konečkům prstů) - mohl jsem například tolik zhubnout, aby se rukávy prodloužili o 15 cm?
Měřím 177 cm, čili v hodně konfekcích balancuji mezi M a L, kdy L mi bylo po celý život tak akorát nebo trochu volnější a M přímo na tělo. V poslední době mi ovšem všechno oblečení velikosti L je větší - čím si to mohu vysvětlit? Změnila se moje konstituce?
Prosím zkušenou ženu nebo muže, švadlenu, krejčího, krejčovou, jestli by mě mohl toto nějak vysvětlit. Nedokáži si to nijak vědecky normálně vysvětlit.
Děkuji za připadnou odpověď.