Grossularia

Score: 0 Registrován od: 16.10.12, naposledy on-line 30.12.16 22:12
Počet příspěvků v diskuzích: 3204 Praha
Hodnocení uživatele: 36767 3120
 
Grossularia
3204 příspěvků 14.10.16 09:54

@Bluelight Zavřování v troubě je možné. Je výrazně méně účinné než v hrnci (vedení tepla vodou je mnohem vyšší, než převod tepla sáláním přes polštář tepelně nevodivého vzduchu), obecně je to o dost horší technika. Je krajně nevhodné pro rizikové typy konzerv (nekyselé, nesladké, masové). Je použitelné pro konzervy kyselé (typu okurky) či sladké (typu kompot), kde účinek těch kyselých a sladkých složek dělá „jištění“ zavařovacích chyb. Chutney by teoreticky mělo obsahovat poměrně hodně cukru i octa, tak by to v troubě nemělo být riskantní. Poměr teploty a času by teoreticky měl být ok, záleží taky na velikosti sklenic.

Přilnutí víčka není známkou sterilace obsahu. To se týká pouze toho, aby se do konzervy nedostalo něco později.

To, jeslti jste sterilovala dostatečně obsah (tj. teplota ve středu konzervy dosáhla teploty minimálně cca 63 st., abyste zahubila zoologickou, kterou jste tam vnesla) se hodně špatně zjišťuje (dá se postavit vedle zavařovaných skelnic jedna sklenice s vodou a té pak teploměrem změřit vnitřní teplotu, ale to je teda dost krkolomné). Podle mého odhadu to asi máte v pořádku, chutney se dává obvykle do menších skleniček a ty se prohřejou rychleji. Propříště bych ale volila určitě hrnec.

Diskuzní téma - Gurmánské vlákno
Grossularia
3204 příspěvků 12.10.16 20:15

@Oldyn Díky, strávila jsem gruntováním kuchyně 4 hodiny :D

Diskuzní téma - Gurmánské vlákno
Grossularia
3204 příspěvků 5.10.16 22:25

@MP scully Chápu, taky strašně prožívám každý střípek samozásobitelství:) (ten popenec v polívce je z mojí zahrádky;))

Diskuzní téma - Gurmánské vlákno
Grossularia
3204 příspěvků 5.10.16 22:24

@Pinot Noir @Oldyn Rodina mi koláče prakticky nejí, naštěstí se mi podařilo nabalit zásadní část návštěvě :)

Diskuzní téma - Gurmánské vlákno
Grossularia
3204 příspěvků 5.10.16 21:48

A pracný oběd bylo třeba vyvážit zcela bezpracnou večeří :D

Diskuzní téma - Gurmánské vlákno
Grossularia
3204 příspěvků 5.10.16 21:42

Dostali jsme od příbuzných kousek srnčího, od neděle bylo naložené, dnes na smetaně s knedlíkem a brusinkami. Pro zachování „lesního tématu“ polévka bramboračka s lesními houbami.
A odpoledne pro návštěvu Kaesekuchen.


Diskuzní téma - Gurmánské vlákno
Grossularia
3204 příspěvků 5.10.16 11:05

@Pinot Noir Aha, asi bylo hezky:) O víkendu chodíme radši na Malý na zříceninu, tam bývá větší klid. A do houbařských revírů na Velkém nám naštěstí ani o víkendu turisti nelezou :D

Diskuzní téma - Co jste vždycky chtěli vědět a báli jste se zeptat
Grossularia
3204 příspěvků 5.10.16 10:53

@Pinot Noir Ano, Matoušek to jistí :)
Byla jste na svatováclavských slavnostech, jo? To jsou tam příšerné davy.

Diskuzní téma - Co jste vždycky chtěli vědět a báli jste se zeptat
Grossularia
3204 příspěvků 5.10.16 10:52

@Qara Maturitní vysvědčení z nepochopitelných důvodů občas potřeba je. Při uzavírání pracovní smlouvy ho po mně zaměstnavatel vyžadoval. I přesto, že jsem mu předložila vysokoškolský diplom a nevím, jak bych mohla tím pádem minout maturitu :D
Edit: chyba

Příspěvek upraven 05.10.16 v 10:59

Diskuzní téma - Co jste vždycky chtěli vědět a báli jste se zeptat
Grossularia
3204 příspěvků 5.10.16 10:45
@Giulietta píše:
@Malvin Dik, asi sa tam teda pojdem pozrieť. Manžel tam ide pracovne, niekde poblíž, Vlašim, alebo tak nejak. Tak ma lákal sebou a argumentoval tým Štremberkom.

To je „můj“ kraj :) Mám tam většinu rodiny, jezdím tam od dětství.

Vlašimský park je úžasný, jsou v něm romantické stavbičky, za pozornost stojí hlavně Čínský pavilon, ale i ty ostatní, třeba nově zrakonstruované brány, jsou super. Je v něm naučná stezka. Pokud nebudete ve Vlašimi dlouho, tak bych se asi ani na Šternberk netřepotala. Jiank Šternberk je prohlídkově dobrý, je to tam takové, jak bych to řekla, svěží. Často jsou hrady a zámky takové zatuchlé, zaprášené, muzeální. Kdežto na Šternberku máte pocit, že obyvatelé teprve před chvílí odešli. Je to tam takové upravené, textilie jsou myslím oproti jiným zámkům častji prané, nejsou takové zažloutlé, bývají tam čerstvé květiny ve vázách, na stolech prostřeno nádobí na čerstvě vypraných ubrusech… prostě je to hrad, který mi přijde z těch lepších. Jeslti se teda něco nezměnilo v posledních pár letech, dřív jsem tam jezdila minimálně jednou ročně.

Když už budete ve vlašimi, tak myslím, že ale největší pamětihodností v okolí je hora Blaník a rozhledna na ní ;)

Diskuzní téma - Co jste vždycky chtěli vědět a báli jste se zeptat
Grossularia
3204 příspěvků 5.10.16 10:07

@catherinne Taky upřednostňuju osvětlení pracovní plochy a hlavní světlo v kuchyni prakticky nerozsvěcím, tím, že je stropní v úhlu vůči lince vlastně z mnou, dělá na pracovní ploše lehký stín, který mění barvu potravin. Vynikne to hlavně na fotkách.

A kuchyň máte moc hezkou:)

Diskuzní téma - Rekonstrukce kuchyně - rady a postřehy
Grossularia
3204 příspěvků 5.10.16 09:59

@catherinne Buďte ráda, že spršku nemáte;) My ji měli v předminulém bytě, děsně se mi to líbilo. Jenže jak je dolní část hadice té spršky mechanicky hodně namáhaná a přitom zalezlá trvale uvnitř baterie, není na ni vidět a nelze si tak všimnout, že se poškodila. Tak si jednou, když jsme byli zrovna na výletě, na tom poškozeném místě usmyslela rupnout, a vytopila nás opravdu brutálně. Tahle věc už mi do domu nesmí.

Diskuzní téma - Rekonstrukce kuchyně - rady a postřehy
Grossularia
3204 příspěvků 29.9.16 10:58

Aha, takže to, že nevidim červená ramínka, je něco centrálního, jo? Myslela jsem, že se mi to nějak špatně načetlo.

Diskuzní téma - Co jste vždycky chtěli vědět a báli jste se zeptat
Grossularia
3204 příspěvků 29.9.16 10:17

@Lola No to jo :) Na podobné události u starších tu samozřejmě pogumované prostěradlo taky mám. A na krytí okolí používám opět osvědčené silné froté ručníky, se daj vyvařit, narozdíl od dek a polštářů :)

Diskuzní téma - Těhotenství, děti, výchova
Grossularia
3204 příspěvků 29.9.16 09:49

@tzaziki Poutala, samozřejmě. Ve svém autě jsem měla půjčený ten těhotenský pás. V cizích autech jsem se poutala normálně. S udělátkem to bylo o hodně pohodlnější, protože bez něj jsem si musela pořád rukama ten dolní popruh sesouvat pod břicho, lezlo to nahoru. Ty peníze bych ale za to nedala, nemáte kolem sebe lidi s dětmi? Mně stačilo vždy jen zmínit, že jsem těhotná, a už mi pršely nabídky všeho možného ze všech stran :) Teď už prším zas já na své okolí, koloběh těhotenských a miminkovských věcí je v mém vesmíru dokonalý.

Diskuzní téma - Těhotenství, děti, výchova
Grossularia
3204 příspěvků 29.9.16 09:33

@žluťásek Jo, tak ten látkový chránič, to je většinou jen látka vycpaná vatelínem, to je prodyšné a v pohodě, to mám ve vlastní posteli taky, ani nevím, že už se to dělá i na kojenecké :)

Diskuzní téma - Těhotenství, děti, výchova
Grossularia
3204 příspěvků 29.9.16 09:29

@žluťásek Neprodyšnost matrace zvyšuje riziko SIDS, takže pro mě cokoli gumového v postýlce nepřicházelo v úvahu. V době, kdy si děti (dělaly to obě) začaly sundavat plenku, jsem pod prostěradlo do kritické oblasti strkala přeloženou tetra osušku nebo pro větší, ehm, produkce froté ručník. Na ublinknutí složenou plenu pod hlavu.

Diskuzní téma - Těhotenství, děti, výchova
Grossularia
3204 příspěvků 21.9.16 09:35

Včera k obědu saltimbocca z vepřového karé (předem marinovaného v olivovém oleji a bílém víně) a fazolky na česnekovém másle.

Diskuzní téma - Gurmánské vlákno
Grossularia
3204 příspěvků 21.9.16 09:31

A zas jedna „divná“ kombinace - mřížkový koláč ze škvarkového těsta (tj. z umletých škvarků). Moje babička ho dělala s povidly. Já tentokrát dala broskvovolevandulovou marmeládu, jelikož jsem ji musela spotřebovat, vznikla kvůli TV natáčení a do skleničky jsme pro obraz nalili jen trochu, zbytek mi tu zůstal ve velikém hrnku a muselo se to nějak sdělat. Překvapivě se to sneslo, i když s povidly je rozhodně lepší.

Edit: hrubka

Příspěvek upraven 21.09.16 v 09:37

Diskuzní téma - Gurmánské vlákno
Grossularia
3204 příspěvků 21.9.16 09:26

Nedělní snídaně

Diskuzní téma - Gurmánské vlákno

Zobrazit všechny příspěvky uživatele Grossularia »

Napsat uživateli Grossularia zprávu   Přidat uživatele Grossularia do přátel

Poslední článek:
10 módních specialit českých mužů

Autor: Matouš

Máme několik ryze českých skvostů... čím perlí pánská móda a „vkus“? Celý článek